18 листоп. 2021 11:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

170

0

Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото

Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото

Наша редакція провела власний репортаж та поспілкувалася з вінничанами та мешканцями районів


Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото

Від 18 листопада Вінниця та область перейшли до «червоної» зони епіднебезпеки, а відтак запрацювало чимало обмежень. Як ранок четверга провели мешканці регіону, що очікували та із чим зіштовхнулися у реальності, Вінниця.info розпитала у них самих та провела власний репортаж.

Чимало вінничан переймалися, як будуть добиратися громадським транспортом на роботу. Чи діятимуть обмеження щодо перевезень пасажирів, окрім впускати й випускати лише через передні двері та на сидячі місця. Мова йде про перевірку наявних COVID-сертифікатів, чи негативних ПЛР-тестів (не менше 72 години), чи довідок, що в людини є певні причини, чому їй вакцинація заборонена. Наш журналіст проїхався трамваєм від зупинки по вулиці Зодчих до площі Ліверпуль.

Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото

«Від місця, де сіла у транспорт, курсують трамваї №1 «Залізничний вокзал – Електромережа», №5 «Електромережа – Барське шосе» та №3 «Вишенька – Електромережа». Зазвичай на цій зупинці черга охочих сісти у трамвай, особливо на «одиничку», – велика. Ще більша стала черга, коли запровадили певні обмеження – впускати на передні двері й лише на сидячі місця. Діють ці обмеження уже місць і люди звикли щоранку одне одного запитувати: «Хто на одиничку? Хто на п’ятірку?» і ставати у чергу. А потім все одно наввипередки йти до дверей трамваю, турляючи одне одного. Сьогодні ж, 18 листопада, Вінниця у «червоній зоні», діють жорсткі обмеження, в тому числі на перевезення пасажирів у громадському транспорті. Але проїхавши від зупинки «вулиця Зодчих» до зупинки «площа Ліверпуль», ніхто у трамвай із перевіркою не заходив, а у салоні, як завжди, було багато людей, часом впускали навіть не на сидячі місця. Що стосується кав’ярень у центрі Вінниці. Відвідувачі заходять за порцією ранкової кави. Хто хоче – без маски, а хто дотримується елементарних правил. Тут теж ні в кого не просять показати сертифікат про вакцинацію чи негативний ПЛР-тест», - констатує журналіст.

Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото  - фото 2

39-річна Анна живе у мікрорайоні Замостя. Звідти щоранку добирається трамваєм на Соборну, де працює.

«Чесно кажучи, я сьогодні думала йти пішки на роботу. Вийшла у той самий час, як завжди. Та в останній момент вирішила випробувати долю. І ви знаєте, на зупинці було набагато менше людей, ніж ще вчора. Я сідаю біля 30-ї школи, це друга зупинка після кінцевої на Муніципальному ринку. У салоні було кілька людей, зі мною зайшли 3-4 пасажири. І це у «четвірці», яка завжди переповнена! Поки доїхала до Соборної, у салоні були лише сидячі пасажири. Раніше, бувало, трамвай на деяких зупинках не зупинявся, бо був переповнений. А сьогодні навпаки. Я так думаю, поменшало людей, бо є багато не вакцинованих робітників, які не пішли на роботу. От, у мене є сусідка, яка працює у зоомагазині, вона не вакцинована, і тому сидить дома. Буду відвертою, я і сама не вакцинована. Не імунізуюсь, бо це психологічний бар’єр ще з дитинства. За весь період історії з коронавірусом, ще жодного разу не робила ні ПЛР-тестів, ні аналіз на антитіла. Тепер думаю, що є сенс зробити аналіз на антитіла, може, перехворіла, та маю їх достатню кількість в організмі», - розповідає Анна, вона працює у рекламному бізнесі.

Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото  - фото 3

Поряд із вінничанкою її 36-річна колежанка Наталія. Каже, що вже 10 років ходить пішки на роботу та назад.

«Коли ще перші рази ввели обмеження на проїзд у громадському транспорті, я подумала, яка у мене гарна звичка! Ходжу пішки для здоров’я, це зайве кардіонавантаження. Щоб дістатися офісу, витрачаю 20-25 хвилин. Живу на Київській, біля колишнього Пивзаводу. Загалом, всім молодим, які не мають хвороб і їм нічого не заважає ходити пішки, а робота знаходиться за кілька зупинок, йти, а не чекати транспорту. Ну, це буде для них корисно з: економічно, фізіологічного та громадської позиції. Адже, відтак розвантажиться пасажиропотік для тих, хто мусить їхати далеко», - зауважує Наталія.

Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото  - фото 4

Ще одна вінничанка Ірина проїхалась містом з різних направлень.

«З самого ранку поїхала по сир на Центральний ринок. Вже звідти у центр Вінниці. Ще й для себе відмітила, що людей на зупинках набагато менше, ніж зазвичай. І це так по всьому місту. Я довго не наважувалася на вакцинацію, та вчора вирішила зробити», - каже Ірина.

Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото  - фото 5

По районах Вінниччини населення ще також не відчула на собі, що таке «червона» зона. До прикладу, як у місті Тростянець. Щочетверга там базарні дні.

«Мої очікування були такі: при вході стоятимуть люди, які перевірятимуть, чи є якісь Ковід-сертифікати, чи люди взагалі хоч у масках. Але нічого і нікого не було. Продавці й покупці хто як хоче – в масках, без масок. Особисто я теж була без маски, бо просто забулася її на роботі, коли вибігала на ринок на кілька хвилин. У павільйоні, де продають сало, м’ясо та молочну продукцію працівники у масках «на бородах», без рукавичок», – розповідає Галина.

Інформацію, де, і за якими адресами знаходяться пункти вакцинацій На Вінниччині, ви можете отримати ТУТ.

Нагадаємо, протягом минулої доби в регіоні виявили 929 нових випадків, 19 пацієнтів померли.

Нагадаємо, у зв’язку із тим, що Вінниччина перейшла до «червоної» зони, діють такі обмеження:

  • робота закладів громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), окрім адресної доставки та замовлень на виніс;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • робота непродовольчих ринків та магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • робота закладів освіти, окрім закладів, в яких 100% працівників мають зелені COVID-сертифікати;
  • робота закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів;
  • проведення масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • за окремим рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій – здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним та залізничним транспортом у межах відповідних регіонів;
  • посадка пасажирів в автомобільний чи залізничний транспорт, який забезпечує сполучення між регіонами;
  • робота закладів, що надають послуги з розміщення (хостели, готелі тощо).

Зазначені вище обмеження для червоного рівня епідемічної небезпеки не застосовуються за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів, користувачів), та організаторів заходу (співробітників закладу, ринку тощо) одного з таких документів:

  • документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
  • міжнародного, внутрішнього сертифіката (іноземного сертифіката) зеленого кольору, або який підтверджує: негативний результат тестування методом ПЛР чи одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого може бути підтверджена, зокрема, з використанням мобільного додатка «Дія».

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

Більше фото
Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото
Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото
Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото
Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото
Перший ранок у «червоній» зоні. Як його пережили у Вінниці та області. Фото