24 листоп. 2016 09:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

70

0

Під Вінницею селяни остерігаються екологічної катастрофи, у їх озері вода почорніла та вкрилася жовтою плівкою

Під Вінницею селяни остерігаються екологічної катастрофи, у їх озері вода почорніла та вкрилася жовтою плівкою

 Під Вінницею через місцеве підприємство озеро перетворилося на відстійник


Під Вінницею селяни остерігаються екологічної катастрофи, у їх озері вода почорніла та вкрилася жовтою плівкою

 У селі Лука Мелешківська під Вінницею через місцеве підприємство озеро перетворилося на відстійник. Так стверджують селяни, які вимушені дихати смердючою водою щодня. Більше того, вода за цей час стала чорного кольору. Риба тут давно не водиться.

Аби переконати, що в селі через озера може статися екологічна катастрофа, селяни запрошують до водойми.  Набирають воду у прозору дволітрову банку.

 «Гляньте, яка вода - чорна. Фу…», - морщиться Вадим Перфілов. «Чорна  і шар жовтої піни. Пройти біля цього озера не затримали подих неможливо. Чуєте, у  повітрі стоїть їдкий, смердючий запах.

Інша селянка Неля Супрун повз озера водить онука до школи.

«А колись тут жили лебеді. Було багато риби. Тепер озеро мертве. Дуже неприємно. Таке дихання, ви мене вибачте, це все одно, що  жити в курнику. Розумієте, з калом. Убили то озеро. Одна гниль і сморід. Усе. Більше нічого», - каже Супрун.

Вода в озері отруйна, кажуть місцеві жителі. Звідси витікає в інші озера, а потім впадає в Південний Буг.

«Колись приходили по фільтру робили експертизу, то сказали, що тут є и ртуть, тут є и свинець», - зауважує Вадим Перфілов

Селяни стверджують, озеро отруїв місцевий підприємець, який займається переробкою фруктів та ягід. Всі нечистоти з заводу скидає у водойму. Люди неодноразово викликали екологів. Навіть зверталися до незалежних експертів.

«Малий вміст кисню, разом з зазначену вище причинами потягнув за собою масову загибель риби. Візуально ставок виглядає забрудненим, вода не природного темного кольору. Має неприємний запах и підвищене запустіння.  Поверхня води вкрита плівкою, яка заважає обміннім процесам, Які повинні проходити у воді для її природного очищення»,  - додає сусід  Віталій Кириленко.

Представник підприємства  запевнив - їх очисні працюють на повну потужність. А вода в озері сильно забруднена через маловоддя.

«Очисні споруди є інакше нам би не надали можливості працювати. Було мало дощів, це  дощів призвело до того, що рівень в озері зменшився. Відповідно, якщо зменшився рівень в озері, а збільшується концентрація. Зрозумійте, це ми зараз пожинаємо плоди, того, що не було дощу», -  запевнив Віктор Ратов виконуючий директор підприємства.

Екологи стверджують - неодноразово виписували підприємству приписи.

«Ми хотіли би, отримати згоду і виїхати та провести заплановану перевірку. Але  перевірку одними приписами зробити не можемо. Покарати підприємця за скидання нечистот в озеро також  не можемо. Законодавство не дозволяє. Максимум, що можемо зробити - виписати штраф - 3400 гривень», - пояснив  Олег Ющук, начальник відділу екологічного контролю водних ресурсів і атмосферного повітря Вінницької обласної екологічної інспекції.

Під Вінницею селяни остерігаються екологічної катастрофи, у їх озері вода почорніла та вкрилася жовтою плівкою

Під Вінницею селяни остерігаються екологічної катастрофи, у їх озері вода почорніла та вкрилася жовтою плівкою - фото 2

Під Вінницею селяни остерігаються екологічної катастрофи, у їх озері вода почорніла та вкрилася жовтою плівкою - фото 3

Під Вінницею селяни остерігаються екологічної катастрофи, у їх озері вода почорніла та вкрилася жовтою плівкою - фото 4

Під Вінницею селяни остерігаються екологічної катастрофи, у їх озері вода почорніла та вкрилася жовтою плівкою - фото 5

Вінниця.info, за матеріалами телеканалу «Україна»