15 серп. 2018 11:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

62

0

Під Вінницею «союзники» вперше розгорнуть військовий польовий шпиталь

Під Вінницею «союзники» вперше розгорнуть військовий польовий шпиталь

На міжнародний фестивалі військової реконструкції приїдуть з Канади та «шотландець» у кілті


Під Вінницею «союзники» вперше розгорнуть військовий польовий шпиталь

З 7 по 9 вересня під Вінницею вчетверте відбудеться міжнародний фестиваль військово-історичної реконструкції. Цього разу він має назву  "Жива історія: Вервольф. Грац 1945".  Проведуть його традиційно на залишках ставки Гітлера "Вервольф" - «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму» , яка розташовується у селищі Стрижавка. Там  буде відтворено події 73-річної давнини.

«Цього разу у назві фестивалю є  слово Грац. Це місто в Австрії, біля якого проводили спільну військову операцію радянська армія із союзниками за часи Другої світової війни. Її ми і будемо відтворювати. Продемонструємо реконструкцію в умовного бою між Радянською армією, союзниками (США та Великобританія) та Німецькою армією (Вермахт, СС, національні підрозділи, фольскштурм)», - розповів Вiнниця.info організатор заходу Віталій Головенько.

Родзинкою цьогорічного фестивалю стане військовий польовий госпіталь «союзників», які у реконструкціях на Вінниччині візьмуть участь вперше.

«Це будуть намети, які розгортали союзники у польових умовах. Мають бути умовні медики у формі військових армій тих часів: Канади, Британії, США, Австралії, Нової Зеландії. Навіть буде один «шотландець» у кілті. Приїде і справжній мешканець Канади», - додає Головенько.

7 та 8 вересня учасники фестивалю облаштовують табори у форматі того часу та із застосуванням раритетних предметів військового  побуту. Реконструкція буде наближена до реальних подій. Адже вся атрибутика та одяг учасників були вироблені у часи Другої світової.

«Будуть створені табори. Форма одягу і спорядження відповідно підрозділу, що реконструюється станом на квітень 1945 року», - підкреслив Головенько.

Театралізована частина реконструкції, глядачами якої зможуть стати всі бажаючі, розпочнеться 9 вересня о 12:00.

«Вхід на захід вільний. Заплатити необхідно буде лише за прохід на територію музейного комплексу», - додав Головенько.

Організатори запрошують приєднатися до фестивалю підприємців, які займаються виїзною торгівлею.

Історична довідка:

Ставка Гітлера має назву «Вервольф», що з німецької означає – вовкулака. Призначалася для керування військовими діями на Східному фронті. Деякі дослідники припускають, що навіть і для подальших бойових дій у напрямку Ірану та Індії. Адольф Гітлер був тут тричі.

Під Вінницею «союзники» вперше розгорнуть військовий польовий шпиталь

Під Вінницею «союзники» вперше розгорнуть військовий польовий шпиталь - фото 2

Під Вінницею «союзники» вперше розгорнуть військовий польовий шпиталь - фото 3

Вiнниця.info