24 листоп. 2021 13:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

1236

0

Підготовка до брекетів: як підготуватися до встановлення брекетів

Підготовка до брекетів: як підготуватися до встановлення брекетів

Яка підготовка потрібна до встановлення брекетів


Яка підготовка потрібна до встановлення брекетів

Прекрасна посмішка є результатом ортодонтичного лікування високої якості. Однак, попри думку багатьох, для створення рівного та красивого зубного ряду недостатньо поставити на нього брекети. Ортодонтичне лікування має бути комплексним. І воно передбачає суттєві зміни у ротовій порожнині. Оскільки, перед тим, як провести процедуру встановлення брекетів, зуби потребують ретельної підготовки та подальшого догляду.

Навіщо потрібна підготовка перед встановленням брекетів

Справа в тому, що лікування за допомогою брекетів має досить багато протипоказань. Зокрема, це запальні процеси, що відбуваються у зубах чи яснах. Якщо все залишити, як є, усунення зубів може лише посилити патології.

Крім того, на порядок складніше виконувати лікування з уже встановленою ортодонтичною конструкцією. Стоматологу буде утруднено доступ до окремих поверхонь зуба, буде складніше виконати ізоляцію від слини. А це дуже вплине на лікування. Якщо врахувати, що середній термін носіння брекетів - 2 роки, навіть маленька каріозна цятка встигне за цей час розростись у велику проблему і завершитися втратою зуба.

Крім того, підготовка до брекетів потрібна для того, щоб відновити анатомічно правильну форму зуба. Це дозволить лікарю розташувати систему та направити рух зубів у правильний бік.

Підготовка до брекетів: як підготуватися до встановлення брекетів

Підготовка до брекетів: як підготуватися до встановлення брекетів  - фото 2

Що входить у підготовку до брекетів

Підготовка зубів до брекетів включає цілий комплекс процедур, куди входять не тільки діагностика та чищення, але також лікування або видалення зубів. Також важлива перевірка лікувальних процедур, що нещодавно проводилися.

Лікування зубів

Цей пункт перший і найголовніший. Якщо ви все ще вагаєтесь, чи потрібно лікувати свої зуби перед встановленням брекетів – відкиньте всі сумніви. Позбавлятися будь-яких запалень потрібно своєчасно, а не тільки перед встановленням брекет-систем або в іншому випадку. До того ж, якщо їх запустити, на додаток до брекетів доведеться додавати ще пломби або коронки. Хороший стоматолог ніколи не порадить чекати.

Пацієнти, у яких заплановано встановлення брекет-системи, тим паче не повинні нехтувати лікуванням зубів. Адже вже за наявності брекетів доступ стоматологу до зубів буде обмежений. І доведеться мучитися болем довгий час. Вже з брекетами важко лікувати не тільки карієс, але й інші хвороби ротової порожнини. До того ж, перевірити наявність каріозних утворень кожен пацієнт здатний діагностувати самостійно. Їх дуже добре видно - вони виділяються на зубах темними утвореннями.

Видалення зубів мудрості

У деяких випадках, після ретельного огляду щелепи, ортодонт може обов'язково призначити видалення зубів мудрості прямо перед брекетами. Якщо подібне показання включено до загального плану лікування, не слід нехтувати рекомендаціями лікаря. Також і проводити видалення заздалегідь не потрібно, оскільки іноді складений лікарем план лікування передбачає видалення «вісімок» після того, як почнеться встановлення брекетів.

Санація порожнини рота

Найважливіша, мабуть, частина того, як можна підготуватися до брекетів. Оскільки брекети важливо встановити виключно на здорові зуби, пацієнту потрібно пройти повну санацію порожнини рота. Інакше висловлюючись, терапію. Що входитиме до неї, залежить тільки від стану щелепи пацієнта. Однак терапія може включати не тільки лікування, але також, наприклад, заміну пломб новими. Або буде потрібна наявність рентгенівського знімка.

Професійне чищення зубів

Є міф, що зуби можуть зіпсуватись під уже встановленою брекет-системою. Насправді все не так. Зубна емаль під брекетом надійно закрита. І єдине, від чого карієс справді може виникнути на зубах – це погана гігієна під час користування брекетами. Тому зайнятися виправленням прикусу можна тільки після професійного чищення перед встановленням брекетів. Вона робиться у стоматолога-гігієніста. І потім пацієнт повинен відвідувати цього лікаря хоча б раз на півроку.

Переваги лікування зубів до встановлення брекетів

Чому радять проводити лікування до початку корекції прикусу:

  • Гарантується відмінна якість лікування. За винятком, звісно, окремих випадків, коли з початковим станом конкретного зуба чи зубів нічого не можна зробити. У подібних випадках лікар може порадити інші альтернативні способи лікування.
  • Завчасна заміна старих пломб. Дозволяє повністю відновити анатомічну форму зуба та створити необхідний рельєф. Тільки за наявності правильної форми зубів можна забезпечити вирівнювання та змикання прикусу.
  • Виявлення та лікування прихованих каріозних утворень. Які, зокрема, розташовуються під старими пломбами. У деяких випадках ще можливе лікування на ранніх етапах та попередження переходу карієсу з раннього до глибокого. Коли необхідне буде чищення каналу та є ризик важких ускладнень.

Всі перелічені процедури, поряд з брекетами дозволяють отримати справді розкішну посмішку. Головне, щоб ніяких запалень у роті не було виявлено після початку лікування. Інакше система може зробити ще гірше.