21 лип. 2020 14:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

117

0

Підприємства Вінниччини продали в Європу та Білорусь макухи на 53 мільйони доларів

Підприємства Вінниччини продали в Європу та Білорусь макухи на 53 мільйони доларів

Основу експорту продуктів харчування, складають залишки і відходи харчової промисловості – 69%


Підприємства Вінниччини продали в Європу та Білорусь макухи на 53 мільйони доларів

У Вінницькій області в січні– травні 2020 року обсяги експорту готових харчових продуктів склали 106 млн.дол., а імпорту – 11 млн.дол. Їх доля в загальному обсязі експортованих та імпортованих товарів становить, відповідно, 16% та 5%.

Про це повідомляє головне управління статистики у Вінницькій області.

Основу, як експорту, так і імпорту продуктів харчування, складають залишки і відходи харчової промисловості – відповідно 69% та 73% від загальних обсягів готових харчових продуктів.

Так, з Вінниччини у великих обсягах експортувались:

  • макуха та інші тверді відходи (267 тис. тонн на 53 млн.дол.) – до Білорусі, Іспанії, Італії, Литви, Нідерландів, Німеччини, Польщі та Франції;
  • висівки та кормове борошно (31 тис. тонн на 5 млн.дол.) – до Кіпру, Китаю та Туреччини;
  • буряковий жом (18 тис. тонн на 4 млн.дол.) – до Китаю, Кореї, Тайваню та Японії;
  • борошно, крупи та гранули з м’яса або м’ясних субпродуктів (2 тис. тонн на 1 млн.дол.) – до Сингапуру та Туреччини.

Імпортувались до Вінницької області продукти, що використовуються для годівлі тварин (7 тис. тонн на 7 млн.дол.) – найбільше з Китаю, Нідерландів та Польщі.

Вагому частку експорту харчових продуктів займають алкогольні та безалкогольні напої та оцет (10%). Експортовано великі партії спирту етилового до Болгарії, Греції, Литви та Польщі (1042 тис.дал на 5 млн.дол.) та горілки (93 тис.дал на 4 млн.дол.) – до Азербайджану, Грузії, Казахстану, Латвії, Німеччини, Об’єднаних Арабських Еміратів та Польщі.

Також мала місце торгівля продуктами переробки овочів і плодів, загальний обсяг експорту яких склав 9 млн.дол., а імпорту – 1 млн.дол. Суб’єкти господарювання Вінниччини експортували 4 тис. тонн різноманітних соків (левову частку до Австрії) та 2 тис. тонн плодів та горіхів, приготовлених або консервованих (найбільше до Білорусі).

До Вінницької області імпортувались консервовані плоди:

  • 75 тонн персиків – з Греції,
  • 72 тонн ананасів – з Кенії, Філіппін,
  • 17 тонн тропічних плодів з Колумбії,
  • 163 тонн соків – найбільше з Австрії, В’єтнаму, Молдови та Нідерландів.

Чималу долю експорту харчових продуктів займає цукор білий (7% або 8 млн.дол.). Найбільшими споживачами Вінницького цукру були Туреччина (11 тис.тонн), Палестина (4 тис.тонн), Ліван (3 тис.тонн), Ізраїль (2 тис.тонн) та Молдова (1 тис.тонн).

Крім того, експортовано 222 тонн готової або консервованої риби, ікри риб – до Білорусі, Вірменії, Грузії, Ізраїлю, Молдови; 118 тонн шоколаду та інших продуктів з вмістом какао (67% всього обсягу – до Білорусі); 455 тонн печива солодкого сухого – в найбільших кількостях до Азербайджану, Білорусі, Нідерландів, Палестини; 249 тонн варення, джемів, плодових желе – найбільше до Білорусі, Данії, Молдови, Польщі; 959 тонн екстрактів солодових, виробів з борошна, крупки, крупи, крохмалю – до Грузії та Молдови.

Вінниця.info