21 квіт. 2020 14:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

221

0

Підвищені пенсії, одноразові виплати та надбавки: які категорії вінничан отримають додаткові кошти і коли

Підвищені пенсії, одноразові виплати та надбавки: які категорії вінничан отримають додаткові кошти і коли

Певні виплати вже перерахували, а деякі мають перерахувати в травні


Підвищені пенсії, одноразові виплати та надбавки: які категорії вінничан отримають додаткові кошти і коли

За рішенням Уряду, окремі категорії пенсіонерів отримають певні надбавки, відповідно до розміру їх пенсій. Частину цих надбавок вінничани та мешканці області мають отримати вже за квітень. Також проведуть індексацію пенсій в розмірі 11%, результати якої громадяни відчують вже, отримуючи виплати за травень.

Про це розповіла начальниця ГУ Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака під час свого онлайн-брифінгу 21 квітня.

«З 1-го квітня було проведено автоматичний перерахунок пенсії для працюючих громадян, котрі після призначення або останнього перерахунку пропрацювали не менше 24 місяців. В області на обліку перебуває 87 тисяч працюючих пенсіонерів. Для 42 перерахунок був доцільний з урахуванням стажу,також підвищення отримав 14 741 пенсіонер. В середньому, підвищення для таких пенсіонерів склало 99 гривень. А для 2 361 працюючого пенсіонера було вигідно здійснити перерахунок з урахуванням стажу і заробітної платні, в результаті чого у 641 особи середній розмір підвищення склав 281 гривню. На фінансування таких перерахунків спрямовано 1 млн 640 гривень. Всі перерахунки здійснювались автоматично за матеріалами пенсійних справ.

Також, відповідно до Урядової постанови, з 1-го квітня пенсіонерам, які досягли 80 років, і пенсія яких не перевищує 9 205 гривень, встановлено щомісячну компенсаційну виплату у розмірі 500 гривень. Коли ж, після встановлення такої виплати розмір пенсійних виплат з урахуванням усіх надбавок для осіб, які отримують пенсію про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування та мають стаж (для чоловіків – 25, а для жінок – 20 років), розмір пенсії не досягає 2600 гривень, таким особам встановлюється доплата в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

На Вінниччині проживає 67 631 особа віком від 80 років і старше, з яких 75% - жінки і 25% - чоловіки. Компенсаційні виплати встановлені 66 515 пенсіонерам, для яких розмір пенсії менший, ніж 9 205 гривень. На ці виплати спрямували майже 36 мільйонів гривень. При цьому, компенсацію в розмірі до 500 гривень отримають 210 осіб, 500 гривень – 51 444 жителів області і понад 500 гривень – 14 961 особа. Пенсії громадянам отримують на рахунки в уповноважених банках або доставляються листоношами акціонерного товариства «Укрпошта» додому в день, коли припадає дата виплати для кожного пенсіонера.

З 7-го квітня ми розпочали такі виплати, і їхнє фінансування здійснюється до сьогодні. Важливо: якщо особа, яка отримує пенсію, досягне 80-річного віку після 1 квітня 2020 року, така компенсаційна виплата встановлюватиметься і виплачуватиметься даній особі з дати досягнення цього віку. Компенсаційна виплата не є одноразовою. Вона є щомісячною і гарантованою протягом усього часу отримання пенсії», ‒ розповіла посадовиця.

Також Уряд призначив одноразові виплати для всіх пенсіонерів, чия пенсія менша за 5000 гривень. Таким людям нарахують 1000 гривень.

Окремо з 1-го травня планують провести індексацію.

«Нарахування грошової допомоги буде проводитись автоматично, воно не потребує будь-яких звернень. Виплату буде розпочато після того, як на рахунки Пенсійного фонду поступить фінансування коштів з Держбюджету. Хочу сказати, що ми його очікуємо вже завтра.

Варто зазначити, що на обліку ГУ Пенсійного фонду у Вінницькій області 458,2 тисячі пенсіонерів. З них одноразову грошову допомогу отримають 94% або 428,9 тисяч осіб. 225 тисяч пенсіонерів (або 52%) отримають гроші через банківські установи не пізніше, як на другий день після надходження коштів. Решта, хто отримує пенсії через «Укрпошту», отримають доплати протягом 5 календарних днів з моменту надходження коштів на рахунки "Укрпошти"

Хочу нагадати, що постановою Кабміну врегульовано проведення автоматичних індексацій пенсійних виплат. Цього року індексація буде здійснена з 1-го травня в розмірі 11%. У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії буде меншим за 100 гривень, до пенсії встановиться доплата в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру. Коли ж після проведення індексації пенсійної виплати розмір пенсії з урахуванням усіх надбавок в осіб, які мають стаж для чоловіків не менше 35 років, а для жінок – не менше 30 років, не досягає 2100 гривень, таким особам буде надаватись доплата в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Виплата проіндексованих пенсій здійснюватиметься вже в травні в установленому порядку в межах виплатного періоду», ‒ додала Олена Корчака.

Також, за словами чиновниці, для отримувачів пенсій по інвалідності, у яких період переогляду припадає на період карантину, пенсії будуть виплачуватись без зупинок до кінця карантину. Перепризначення таких пенсій буде здійснено в автоматичному режимі за матеріалами пенсійної справи.

Громадяни, які мають необхідність отримати певну пенсійну послугу, можуть проконсультуватися за безкоштовним номером контакт-центру Пенсійного фонду у Вінницькій області 0-800-219-108, а для жителів Вінниці – 50-88-81, 50-88-82, 50-88-83.

На період карантину працівники Пенсійного фонду перейшли на дистанційний формат роботи та спілкування з клієнтами. Громадяни можуть як надсилати заяви в онлайн-форматі, так і звертатися до контакт-центру. З початку карантину жителям області надано 345 послуг онлайн – це заяви на призначення і перерахунок пенсії, а до операторів контакт-центру звернулися 3,8 тисячі громадян, в результаті чого працівники Фонду надали 7,5 тисяч послуг.

Раніше ми писали про доплати для пенсіонерів, які мають низькі пенсії, а також про одноразову грошову допомогу.


Вінниця.info, зображення - ілюстративне

title