6 верес. 2019 10:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

223

0

Підземна Вінниця існує. Планують дослідити "катакомби", щоб частково відкрити їх туристам

Підземна Вінниця існує. Планують дослідити "катакомби", щоб частково відкрити їх туристам

«Туристам не потрібно 10 км підземель, потрібно зберегти їх «точково». У Вінниці планують розпочати дослідження катакомб


Підземна Вінниця існує. Планують дослідити "катакомби", щоб частково відкрити їх туристам

Історики, науковці, дослідники та просто мешканці міста стали учасниками круглого столу на тему: «Вінницькі підземелля: діагноз та рецепти лікування». Говорили про те, чи дійсно є у місті катакомби. Як їх зберегти та чи потрібно це робити у повному обсязі. Врешті в.о. головного архітектора міста Євгеній Совінський повідомив, що сьогодні працюють над створенням програми дослідження вінницьких підземель, яку найближчим часом мають затвердити депутати. Також ініціюють створення нового об’єкту культурної спадщини «Вінниця підземна».

Появу підземних комунікацій у Вінниці пов’язують з будівництвом комплексів єзуїтського, домініканського та капуцинського монастирів у першій половиніXVIII ст. Їх застосування було різноманітним, але головними були оборонно-фортифікаційні, господарські та санітарні функції. Протягом ХІХ-ХХ ст. міські підземні комунікації занепадали, частина з них облаштовувалась для господарських потреб. На сьогодні ґрунтовного історичного чи археологічного дослідження про підземелля Вінниці не здійснено.

«Незаперечним є той факт, що підземна Вінниця існує. Перша повноцінна згадка про існування підземель, каналів підземних ходів є в літописі капуцинського монастиря, і датується 1786 роком, це якраз спогади про ініціативу старости Часновського про будівництво такого підземного каналу. Пізніше про це згадували дослідники інших часів. Повноцінного археологічного дослідження, присвяченого темі вінницьких підземель не існує, вони розглядались дослідниками в контексті інших робіт, – розповідає історик, директор КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен.

- Певний досвід практичних поглядів говорить про те, що в реаліях XIX-XX століття всі міські комунікації занепадають, бо вичерпують первинну функцію, яка була у них закладена. Ми постійно говоримо «оборонно-фортифікаційна функція», але це потрібно ще довести. Якщо ми говоримо про позицію науковців обласного краєзнавчого музею, які працюють над темою Мурів, то радше згадується контекст господарчої та санітарної функції. Якщо говорити про термінологію, щодо слова «катакомби», то з моменту навчання на історичному факультеті педагогічного університету нас завжди виправляли: не вживати слово «катакомби», бо термінологічно воно не підходить до вінницької ситуації. Широке застосування до вінницьких підземель цього терміну не є коректним. Це ми говоримо про дослідницький блок,хоча ще є блоки туристичні, медійні».

Підземна Вінниця існує. Планують дослідити "катакомби", щоб частково відкрити їх туристам

Архітектор Сергій Царенко розповів, що у 2006 році проводили комплексне дослідження, яке підтвердило існування в місті багаторівневої системи підземель. Проте всі вони були заповнені або водою, або землею.

«У 2006 році під час проектування реконструкції трамвайних колій на вулиці Соборній проводили електромагнітні дослідження. Були виявлені аномалії в щільностях ґрунту. Були складені діаграми аномалій в щільностях ґрунту. Вони всі мали видовжену форму, розташовувалися поперек вулиць, пересікали Соборну на різних глибинах. Найглибші - понад 12 метрів. Ясно, що всі ці пустоти або заповнені ґрунтом, або заповнені водою. Тому що це доля віх антропогенних пустот, які не використовуються і не убезпечені якимись конструкціями. Чому вони такі глибокі? Це вже інше питання. Я думаю, що пов’язано з давньою Вінницею, з давньою історією, яка була ще до того, як польські старости надали дозвіл тут будуватися римо-католицьким монастирям», - зазначив Сергій Царенко.

Сьогодні побачити вінницькі підземелля можна тільки на екскурсії в костелі, що на вулиці Соборній. Релігійна громада зуміла їх зберегти. Представник монастиря Братів Менших Капуцинів брат Костянтин висловив свою думку щодо туризму у підземеллях:

«Туристам не потрібно ходити по 10 кілометрів підземеллями, адже їм стає не цікаво. Важливо збереження «точкове», не потрібно розкопувати всю Вінницю і повертати її до 16-17 століття, потрібно насамперед зберегти те, що є, та зробити це доступним».

Підземна Вінниця існує. Планують дослідити "катакомби", щоб частково відкрити їх туристам - фото 2

Депутатка Ганна Давиденко повідомила, що разом з профільною радою при Вінницькій облдержадміністрації ініціюватимуть про створення об’єкту культурної спадщини «Вінниця підземна».

«Така ситуація існує давно. Коли всі знають, що щось у Вінниці є під землею, а по факту нічого не відбувається. Ми як громада маємо визначитися, чи хочемо зберегти підземну Вінницю, чи нам це не потрібно.

Центр міста забудовується. Добре це чи погано, - інше питання. Але факт залишається. При проведенні будівельних робіт, на жаль, часто не дотримуються законодавства. Виявлені об’єкти підземного міста руйнуються. З цим треба щось робити. Ще 2-3 роки і просто не буде що зберігати», - стверджує Ганна Віталіївна.

В.о. головного архітектора Євгеній Совінський зазначив, що фахівці наразі вже працюють над новою «Програмою містобудівної документації». В цьому році закінчується термін дії попередньої, і в проект нової програми, яку буде винесено на сесію міської ради, буде включено заходи по дослідженню вінницьких підземель.

Підземна Вінниця існує. Планують дослідити "катакомби", щоб частково відкрити їх туристам - фото 3

Доктор історичних наук, доцент ВДПУ ім. М. Коцюбинського Тетяна Кароєва зазначила, що погоджується з тим, що підземелля потрібно зберігати та робити до них доступ, але варто пам’ятати й про те, що підземелля довгий час «жили своїм життям».

«Особливо у XIX – XXстолітті, коли вважалось, що у кожного порядного будинку, особливо великого, має бути підвал. Особливо для прибудинкового будинку мав бути великий погріб, щоб закласти взимку лід і зберігати десь до серпня-вересня, щоб підтримувати холодну температуру для збереження продуктів. У Вінниці з’явився водопровід, а каналізація лише через кілька десятиліть, а вода ця мала кудись потрапляти. Тому в кожному такому будинку в центрі міста мав бути свій резервуар, куди потрапляла вода і відходи, які вивозились вночі. Для цього будувалися нові та прилаштовувалися ті підземні ходи, де була можливість туди втручатися», – каже Тетяна Кароєва.

Також доктор історичних наук розповіла, що Вінниця була одним із центрів реалізації контрабандного товару, і ймовірні підземні ходи могли використовуватись і у цьому напрямку.

Підземна Вінниця існує. Планують дослідити "катакомби", щоб частково відкрити їх туристам - фото 4

Нагадаємо, що на перехресті біля вулиці Монастирська у Вінниці тривають роботи на будівельному майданчику, де перед вихідними відкрились «вінницькі підземелля».

Вiнниця.info, фото - із сайту Вінницької міськради