24 лют. 2023 09:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

200

0

Після перемоги нас чекає складна боротьба за фізичне та психологічне здоров’я українців – невропатолог у Вінниці

Після перемоги нас чекає складна боротьба за фізичне та психологічне здоров’я українців – невропатолог у Вінниці

Підвищена тривожність, постійні переживання, страх та інші емоційні стресові фактори можуть призвести до розвитку багатьох неврологічних захворювань.


Після перемоги нас чекає складна боротьба за фізичне та психологічне здоров’я українців – невропатолог у Вінниці

Люди, які живуть в умовах війни, мають підвищену вразливість до неврологічних захворювань.

За словами лікаря-невропатолога Лікувально-діагностичного центру Меділюкс Людмили Якимович, підвищена тривожність, постійні переживання, страх та інші емоційні стресові фактори можуть призвести до розвитку багатьох неврологічних захворювань, таких як мігрень, тривожних розладів, депресії, невралгії, епілепсії та ін.

Після перемоги нас чекає складна боротьба за фізичне та психологічне здоров’я українців – невропатолог у Вінниці

Чи збільшилась кількість звернень до невропатологів із симптомами неврологічних захворювань, які можуть виникати на фоні постійного стресу та переживань? Чи всі хвороби від нервів та які недуги може спровокувати стрес? Чи правда, що від частого перебування в стресових умовах може виникнути навіть біль на напруга в шиї та спині? Чи варто в умовах постійного стресу та частих переживань приймати заспокійливі ліки? Як абстрагуватись від стресу й допомогти собі?

Відповіді на ці та інші запитання, читайте в інтерв’ю.

Скажіть будь ласка, через війну, а значить через постійний стрес, переживання, тривогу, збільшилась кількість пацієнтів із неврологічними захворюваннями? Які неврологічні хвороби доводиться лікувати найчастіше?

Так, на жаль, змушена констатувати, що стресові ситуації, які ми маємо сьогодні через війну, призвели до збільшення кількості пацієнтів із неврологічними захворюваннями. Стрес має негативний вплив на функціонування нервової системи та, як відомо, сприяє розвитку багатьох захворювань. Тривожні розлади, мігрені, різні види головного болю – це лише невелика доля тих недугів, що можуть бути спровоковані переживаннями та підвищеною тривожністю. Часте перебування в стресових ситуаціях збільшує вірогідність епілептичних нападів.

Також стрес впливає на різні фізіологічні процеси в організмі, що може призвести до збільшення кров'яного тиску, зміни в ритмі серця, збільшення рівня глюкози в крові та інших факторів, які, у свою чергу, можуть сприяти розвитку інсульту.

Звичайно ж, стрес може впливати на кожну людину по-різному, в залежності від її індивідуальних характеристик, ступеню стресу та інших факторів.

Окремо треба зауважити, що невропатологи сьогодні, на жаль, часто працюють з наслідками травмувань голови, шиї, спини. Велика кількість таких звернень спричинена теж війною.

Побутує думка, що всі хвороби від нервів. А до яких неврологічних захворювань можуть призвести постійні чи часті стрес та переживання? Що найперше (які органи/системи), з неврологічної точки зору, страждає від стресу?

Хоча стрес має дійсно вагомий вплив на фізичне та емоційне здоров’я людини, все ж не всі хвороби пов’язані з нервовою системою.

Та існує чималий перелік неврологічних недугів, спричинених стресом та тривалим емоційним напруженням. Найбільш поширені – це, як я вже сказала вище, мігрень, головний біль напруги, депресія та тривожність, інсульт, шлунково-кишкові захворювання (виразка шлунку, запальні та функціональні диспепсії, синдром подразненого кишківника), артеріальна гіпертензія, порушення імунної системи.

З неврологічної точки зору, стрес може впливати на роботу головного мозку та його структур, включаючи гіппокамп, що відповідає за пам’ять людини та її здатність до навчання. Крім того, стрес може підвищувати рівень гормонів, таких як кортизол та адреналін, котрі можуть мати негативний вплив на мозок та нервову систему вцілому.

Підсумовуючи скажу, що не всі хвороби від нервування, але складно недооцінювати той негативний вплив на організм людини, що несе в собі стрес.

Після перемоги у війні, нас чекатиме довга та виснажлива боротьба за фізичне та психологічне здоров’я українців.

Чи правда, що стрес може спровокувати навіть напруженість у м’язах шиї та спини?

Так, це абсолютна правда. Інколи людина, маючи біль у спині чи шиї, навіть не здогадується, що причиною цього болю можуть бути неврологічні проблеми, спровоковані стресом.

І тоді вона йде зі скаргами до травматолога чи ревматолога, або намагається зняти напругу та біль самостійно, виконуючи певні фізичні вправи та застосовують місцево протизапальні мазі. Але часто все це лише втрата часу.

Під час стресової ситуації, наш організм підвищує рівень гормонів стресу (кортизол та адреналін), що може спровокувати підвищення тонусу м’язів, а звідси - напруження, і біль.

Все це відбувається через швидку мобілізацію в момент стресу різних фізіологічних систем, зокрема, і в першу чергу, нервової та ендокринної.

Довготривала експозиція до стресу може призвести до розладів в нервовій системі, які можуть вплинути на здоров'я нервів.

За деякими дослідженнями, довготривала експозиція до стресу може збільшити ризик виникнення периферичної невропатії - розладу нервової системи, який характеризується пошкодженням нервів у руках та ногах. Також можуть виникнути інші проблеми з нервовою системою, такі як мігреневі головні болі, невралгії (біль вздовж нерву) та інші.

Чи існують якісь універсальні поради про те, як вберегтись від стресу та його наслідків?

Універсальні поради, які можуть вберегти від стресу та його негативних наслідків, звісно існують. Це перевірені часом та практикою рекомендації. Але, в умовах війни, на превеликий жаль, далеко не всі ці поради можна практикувати.

Зокрема, вберегтись від стресу допоможуть:

  • відпочинок та повноцінний сон: намагайтесь відпочивати достатньо і спати від 7 до 8 годин на добу, це допоможе зберегти енергію та підвищить вашу здатність до подолання стресу.
  • Фізична активність: займайтеся регулярно фізичними вправами: прогулянки, біг, йога. Фізична активність може допомогти знизити рівень стресу та покращити настрій.
  • Правильне харчування: спробуйте збалансувати своє харчування, щоб забезпечити організм необхідними кількостями поживних речовин та вітамінів. Обмежте вживання алкоголю та кофеїну, оскільки ці речовини можуть підвищити рівень стресу.
  • Спілкування та підтримка: намагайтесь підтримувати контакт з родиною та друзями або знаходьте людей з спільними інтересами. Це допоможе вам почуватися менш самотньо та надати підтримку у важкі моменти.
  • Використовуйте методи релаксації: спробуйте займатися медитацією, йогою або іншими методами релаксації котрі допоможуть знизити рівень стресу та поліпшити вашу загальну психічну стійкість.

Чи варто в умовах постійного стресу та частих переживань приймати заспокійливі ліки?

Приймання заспокійливих ліків у ситуації постійного стресу та переживань потребує обережного підходу. Заспокійливі ліки можуть допомогти зменшити симптоми тривоги та стресу, проте вони мають певні обмеження та можуть мати побічні ефекти.

Надмірне приймання заспокійливих ліків може призвести до розвитку залежності, погіршення психічного стану, втрати координації рухів та сонливості. Крім того, вони можуть взаємодіяти з іншими ліками, що може призвести до небезпечних наслідків.

Тому, якщо постійний стрес та переживання суттєво впливають на якість життя та здоров'я, важливо звернутися до кваліфікованого лікаря, який може допомогти визначити причину стресу та підібрати оптимальний курс лікування. Це можуть бути як медикаментозні препарати, так і нетрадиційні методи лікування, наприклад, психотерапія або релаксаційні вправи.

Записатись на прийом до невропатолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Людмили Сергіївни Якимович можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 33 77 697.

Після перемоги нас чекає складна боротьба за фізичне та психологічне здоров’я українців – невропатолог у Вінниці - фото 2