13 січ. 2017 17:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

143

0

Після звернення до районної лікарні на Вінниччині, дворічній Вероніці ампутували руку. Дівчинка місяць у реанімації

Після звернення до районної лікарні на Вінниччині, дворічній Вероніці ампутували руку. Дівчинка місяць у реанімації

Після ампутації кінцівки, долею маленької пацієнтки зацікавилися правоохоронці


Після звернення до районної лікарні на Вінниччині, дворічній Вероніці ампутували руку. Дівчинка місяць у реанімації

Практично місяць у реанімації знаходиться дворічна Вероніка Сімченко з Мурованокуриловецького району Вінниччини. Дівчинка тривалий час у комі. У такому стані їй зробили термінову ампутацію руки. Якби цього не зробили, зауважують лікарі, дитина б вже давно померла. І хоч стан трішки покращився, малеча досі у важкому стані. Що стало тому причиною, тепер з’ясовує медичний консиліум. А ще правоохоронці, які порушили кримінальне провадження за фактом неналежного виконання службових обов'язків медперсоналом. Адже є версія, що життя Вероніки висить на волосині через неправильно поставлений катетер. У деталях розбиралася Вінниця.info

Вночі 15 грудня Вероніку до районної лікарні Мурованих Курилівців привезли батьки.

«У неї була температура 39,5. Потім почалися судоми. Її забрали в реанімацію. Потім приїхали медики з Вінниці. Зробили все необхідне, дали приписи. Попередили, в обласну лікарню не везуть, бо вона важка. Може не доїхати. А на другий день кажуть, що мала ще більше важка. Є проблеми з ручкою від катетера. Але які, я не бачила. Сказали, що ручку потрібно ампутувати. Бо будуть проблеми ще більше», - розповідає мати дівчинки Віта Сімченко.

Чому у доньки піднялась температура, жінка не знала.

«Вона не могла перехолодитися. Напередодні була температура. Десь 37-м. Вона, то гралася, то спала. А потім, трішки поплакувала, я думала, що у неї зубчик болить. А потім піднялася температура 39,5. Але вона не кашляла.  Тільки важко дихала. Я її одразу в лікарню повезла. Бо вона у мене особлива. Від розвитку відставала. У неї після пологів було зміщення хребця. Вона пізніше почала сидіти. Тільки почала вставати на ніжки. Але ще не ходила», - продовжує мати.  

Після звернення до районної лікарні на Вінниччині, дворічній Вероніці ампутували руку. Дівчинка місяць у реанімації

«Виїзна бригада вирушала до районної  лікарні виїжджала двічі. Перший раз надавали практичну невідкладну допомогу, переводили дитину на штучне вентиляцію легенів. Бо дитина поступила до лікарні у край важкому стані. З втратою свідомості, із судомами, з важким загальним станом, порушенням мікроциркуляції. Клінічно це вписувалось в картину інфекційно-таксичного шоку. При першому виїзді ми не могли забрати дитину, бо стан її був практично критичний , його потрібно було компенсувати. На наступний день ми поїхали вже підготувавшись. Зібравши бригаду, цілеспрямовано, щоб забрати її сюди», - Анатолій Стародуб – завідувач відділенням невідкладної анестезіології інтенсивної терапії Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні, де знаходиться дитина.

У важкому стані дівчинку доправили до обласної дитячої лікарні. Медиками було вирішено ампутувати руку.

«Були певні речі пов’язані з  тромбозом судин киті, який сприяв тому, що з’явилося омертвіння цих тканин. І це змусило нас видалити   уражену частину ручки. Тобто, розпочався загальний вплив на організм. З’явилися ознаки пошкодження нирок.  Ми вимушені були це зробити. Із двох причин. По-перше, тому, що уражена кінцівка відновить життєздатність,  були відсутні, і по-друге з’явився загальний на організм загалом», - зауважує Стародуб.

Після звернення до районної лікарні на Вінниччині, дворічній Вероніці ампутували руку. Дівчинка місяць у реанімації - фото 2

Після ампутації кінцівки, долею маленької пацієнтки зацікавилися правоохоронці.

«Вже відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 140 КК України за фактом неналежного виконання службових обов'язків медперсоналом.. В рамках розслідування буде призначений ряд експертиз, який і дозволить зробити висновки про те, що ж привело до ампутації», - зауважує керівник відділу комунікацій ГУНП у Вінницькій області Анна Олійник.

Після звернення до районної лікарні на Вінниччині, дворічній Вероніці ампутували руку. Дівчинка місяць у реанімації - фото 3

У неналежному виконанні службових обов'язків запідозрили медперсонал Мурованокуриловецької лікарні. Є підстави вважати, що дівчинці неправильно поставили катетер, що і спричинила до обтяжуючих обставин. Принаймні, про це заявляє мати.

«Стверджувати, що це вина лікарів, я не можу.  Але, з іншої сторони, я знаю, якби, що так не мало би бути. Так, мало бути по-іншому. Тобто, повинна була бути ручка жива. І  повинна було бути проведена терапія. Власне, те, що сталося, в ідеалі, його не повинно було статися. Чому так сталося, це є причина для пошуку. Були явища інфекційно-токсичного шоку. Були явища порушення мікроциркуляції. Навіть, я бесідував сьогодні з лікарями, які були там перший раз і другий. Вони чітко вказують, що руки і ноги були холодні. Це ознаки порушення мікроциркуляціїї. І на цьому фоні можливо тромбоутворення. Закупорка судин і так далі.  Що і призвело до ампутації. Разом з цим,  в цю ручку, яку ампутували, проводилася інфузійна терапія, і ця вена працювала. Я не можу стверджувати, що вони щось зробили не так. Але якщо, можемо думати, що вони перебинтували цю руку і через це не дали доступу туди збагаченої киснем крові, то, є такий фактор, який, як лангета. Тобто, під ручкою, у дитини лежала жорстка прокладка. Яка має прямокутну продовгувату форму. Вона потрібна для того, щоб не було рухів у суглобі і щоб не вийшов катетер із вени. Такі некрози, які ми бачили, вони бувають, коли є циркулярне перетягнення. Перетягнення кінцівки на протязі всієї окружності. А от коли лежить лангета, то тоді дуже проблематично стягнути, щоб воно було. Тоді, що тоді сталося? Що тоді відбулося? Тобто, є фактори, які говорять про те, що такого не повинно наче було бути, статися. І є. Але сталося. Чомусь. І ми не можемо відкинути, що там щось не так було. Але  я не свідок тому. Я не знаю, як було. І є факт, який говорить, що це неможливо. Бо було, тому, що була лангета. І є фактор, клінічний, який говорить, що це могло статися в результаті шокоподібного стану. Це також могло призвести до того», - коментує ситуацію  Стародуб.     

Стан дівчинки залишається важким. Причина такої загрози є важкий запальний процес в легенях, який потребує штучної вентиляції, масивної антибактеріальної, інфузійної  терапії.

Після звернення до районної лікарні на Вінниччині, дворічній Вероніці ампутували руку. Дівчинка місяць у реанімації - фото 4

«Запальний процес відбувається на неврологічному фоні. Діагностовано затримка нервово–психічного розвитку. Найголовніше в неврологічному дефіциті, що супроводжується синдромом м’язової слабкості. Що впливає на глибину дихання та підтримує запальний процес. Що стосується цього фону неврологічного. Ми працюємо над загальним фоном причини цієї затримки розвитку. Найвірогідніше, що причина лежить у площині порушення метаболізму. Обміну речовин. Тому, що є певні клінічні ознаки, і певні лабораторні ознаки», - уточнює лікар.

Для детальної картини були відправлені лабораторні тести , які дозволять точніше сказати, що це за хвороба. Результати очікують 17 січня.

«При отримані от цих от результатів, ми будемо збирати консиліум, зі всіма фахівцями, які дотичні до цієї проблеми. І власне звужувати і діагноз. Наші консультанти, які були, до нас кілька разів приїжджали судинні хірурги, з обласної лікарні імені Пирогова, тому числі був великий консиліум. За участю трьох судинних хірургів. Наших всіх лікарів, професорів. І обговорюючи це питання, все таки визначилися, що це тромбоз. Артеріальних судин», - запевняє Стародуб.  

Попри невтішні прогнози, медики констатують, останніх три-чотири доби у Вероніки мінімальне покращення.

«Дитина стає менш залежна від кисню. Почала засвоювати їжу. Зменшуємо об’єм інфузії. Збільшуємо об’єм годування. Кілька днів дитина лихоманила. На сьогоднішній день менше лихоманить. Дає сечу без сечогінних. Є малесенька позитивна динаміка», - пояснює Стародуб.

Для бажаючих підтримати Вероніку картковий рахунок «Приватбанку» №5168757301274470 на ім’я матері Віти Сімченко.  

Після звернення до районної лікарні на Вінниччині, дворічній Вероніці ампутували руку. Дівчинка місяць у реанімації - фото 5

Вінниця.info