6 жовт. 2016 17:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

159

0

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця. Пам’ятку обладнають відеокамерами


Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами

 Питання порятунку вінницьких «Мурів» зрушило з місця, але й досі має чимало «болючих» моментів. Унікальна пам’ятка архітектури продовжує руйнуватися: «допомагає» в цьому і природа, і людська діяльність. 6 жовтня під час прес-конференції головний архітектор області Леонід Гужва повідомив про те, що проектно-кошторисна документація на консерваційні роботи території, що в межах Спасо-Преображенського Собору, готова.

«Вчора закінчили роботи по виготовленню проектно-кошторисної документації. Сьогодні ми маємо досить реальні пропозиції по збереженню, реставрації «Мурів». Лишається тільки пройти процедуру експертизи і погодження в Міністерстві культури. Як тільки документація отримає висновок, залишається важливий нюанс – це фінансування», - зазначив посадовець.

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами

Замовляла документацію релігійна громада. За словами секретаря Вінницької єпархії Української православної церкви Владислава Демченка, храм постійно переймається станом пам’ятки і робить для її порятунку все можливе. Однією з причин руйнації історичних споруд, представник духовенства називає трамвайну колію.

«Головна проблема цієї пам’ятки і взагалі «серця» нашого міста – це трамвайна колія, яка дуже гучна і вібраційна. Вона реально руйнує пам’ятки. Ми зверталися до керівництва міста з цього приводу, бо ми бачимо, що йдуть тріщини і страждають будівлі. Підготували технічний висновок, з який знову підемо у мерію. Проситимемо, щоб була зроблена «тиха» колія, щоб зберегти і пам’ятки, і підземелля», - сказав Отець Владислав.

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 2

На жаль, руйнуються «Мури» не стільки від погодних умов, як від діяльності людей. Сьогодні напроти пам’ятки ведеться масштабне будівництво, докладають руку і «чорні» колекціонери.

«Те, що відбувається з цією пам’яткою свідчить про те, що ми є невдячними нащадками. Якщо ми не заб’ємо в сполох, то ми будемо варті бути затоптаними і забутими. Це дуже симптоматично, що відбувається з нами. Хтось тягне собі цеглинку, щоб потім сказати: «А в мене є цеглина XVI століття». Хтось продасть фрагмент на аукціоні.

Ми маємо це зупинити. Якщо ми дозволимо зруйнувати «Мури» - витягнемо наріжний камінь всього нашого міста і ніякі реконструкції нас не врятують. Жодна солідна будівельна фірма з великими масштабом дії не врятує нас нашого «серця». Ми маємо зберегти автентику. Це справа всієї громади. Нам треба дбати про те, щоб ми мали право називатися вінничанами», - впевнена доктор історичних наук, завідувач кафедри Історії України Вінницького державного педагогічного університету ім. Коцюбинського Ольга Коляструк.

Щоб зменшити вплив вандалів, краєзнавчий музей ініціював встановлення відео спостереження по території всього комплексу. Про це зазначила його директор Катерина Висоцька.

«Питання відеоспостереження ми вже вивчали. Відеоспостереження буде по вулиці Монастирській (це з краєзнавчого музею), як буде по вулиці Мури, зараз ще з’ясовуємо з поліцією охорони. Найближчим часом це питання буде вирішено», - сказала вона.

Щодо фінансування майбутньої реставрації, то, за словами, спікерів, і обласна, і міська рада готова виділити потрібні кошти. За попередніми підрахунками, на консервацію частини пам’ятки, що на території Собору, потрібно 5 мільйонів гривень.

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 3

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 4

Стан "Мурів"

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 5

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 6

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 7

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 8

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 9

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 10

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 11

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 12

Питання реставрації вінницьких «Мурів» зрушило з місця: пам’ятку обладнають відеокамерами - фото 13

Як відомо, Міністерство культури надало погодження реставраційного завдання на проведення науково-проектних робіт для виконання першочергових протиаварійних та консерваційних робіт на пам'ятці архітектури національного значення «Башта та мур» ще в листопаді 2015 року

Вінниця.info, фото Володимира Барцьося