18 груд. 2017 14:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

242

0

Питання щодо закриття медичного коледжу на Вінниччині депутати відклали «на потім»

Питання щодо закриття медичного коледжу на Вінниччині депутати відклали «на потім»

 Питання щодо закриття медичного коледжу на Вінниччині депутати відклали «на потім»


Питання щодо закриття медичного коледжу на Вінниччині депутати відклали «на потім»

 Депутати Вінницької обласної ради не розглядатимуть на черговій сесії питання «Про припинення Бершадського медичного коледжу шляхом приєднання до Вінницького медичного коледжу ім.. Д.К. Заболотного». Відповідне рішення прийняли на президії 18 грудня, чим відтермінували питання, яке стосується фінансування закладу з обласного бюджету і якості освіти.

Ініціативу щоб зняти питання з розгляду порядку денного внесли представники «Батьківщини». Їх не переконало пояснення керівника департаменту охорони здоров’я, про недоцільність витрат на заклад, який не популярний в абітурієнтів, при цьому найдорожче обходиться бюджету.

«Станом з 2014 по 2017 рік кількість студентів в цьому коледжі зменшилась в 1,6 рази, за контрактною формою навчання – в 3,3 рази. Водночас, вартість навчання одного студента Бершадського медичного коледжу на рік, є найвищою серед 5 коледжів. У видатках йде – зарплата викладачів, оплата комунальних послуг, енергоносіїв та інші видатки. Відтак, вартість навчання одного студента в Бершадському коледжі 14,5 тис. гривень. На сьогодні в коледжі з 2016 року лише 65 контрактів. Три роки тому було майже 200. Діти на контрактну форму навчання туди не йдуть. Ми підсилювали бюджет всі ці два роки, але бюджет не можна переносити на спецфонд», - говорить директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабвич.

Також посадовець відмітила, що коледж не закривають і аби не завести ситуацію в глухий кут, потрібно припинити набір студентів на контрактну форму навчання.

«Ми не закриваємо Бершадський коледж. Ми приєднуємо його до Вінницького медичного коледжу. Там повинні навчатись діти. Там вони повинні закінчити другий і третій рік навчання. Але так як контрактники в Бершадський коледж не йдуть, ми прийняли рішення, щоб вони не набирали контрактників. Ми були там в травні з депутатською комісією – село і трава по пояс.

Всі знають, які кошти виділяються на охорону здоров’я. На третинний рівень підняли кошти лише на 4,9%. Чим ми будемо платити зарплату на третинному рівні сьогодні, ні я, ні керівництво області не знаємо», - повідомила Л. Грабович.

«Ці проблеми сталась через керівництво мед коледжу. Чому людина, яка очолює медколедж не звільнена, немає догани, а ми вирішуємо не те щоб знайти людину, яка підніме медколедж на інший рівень, а приймаємо рішення щоб його приєднати. Приєднання це шлях до ліквідації. Ви пропонуєте дітям з Бершадщини їхати у Вінницю. Треба з комісією їхати на місце і вирішувати питання», - говорить В. Рой (Батьківщина).

Л. Грабович відповіла, що за два роки разів п’ять вони вже спілкувались з головою райради і РДА з приводу фінансової підтримки Бершадського мед коледжу з місцевого бюджету, але безрезультатно.

Питання щодо закриття медичного коледжу на Вінниччині депутати відклали «на потім»

Як повідомляла Вінниця.info, під час припинення юридичної особи директора Бершадського медичного коледжу Оніщенко Катерину Миколаївну повинні попередити про вивільнення. Планувалось, що в 2018-му студентів вже не нaбирaтимуть.

Вінниця.info