11 квіт. 2016 16:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

113

0

Питання створення кладовища на Сабарові у Вінниці закрили

Питання створення кладовища на Сабарові у Вінниці закрили

 Ініціативна група братиме участь в розробці проектів по забудові кладовища та створення благоустрою


Питання створення кладовища на Сабарові у Вінниці закрили

 11 квітня тема кладовища на Сабарові знову обговорювалась у стінах мерії. Цього разу з ініціативною групою жителів невдоволених мікрорайонів спілкувався вінницький міський голова Сергій Моргунов. Після перемовин дійшли спільного висновку, що нове кладовище на Сабарові таки буде, а от деталі та проблеми благоустрою «Академічного» обговорюватимуть у робочій групі, до якої увійдуть працівники виконкому, мерії та представники мешканців «Академічного».

Віталій Донець заявив, що вони хочуть розглянути питання, чи є альтернатива переміщення кладовища навпроти району «Академічний». Олександр Дроздик сказав, що хотіли б вивчити матеріали, на підставі яких приймалось рішення про створення кладовища. Ще назвали ряд питань по благоустрою району: муніципальний автобус сполученням Шкуринці – Залізничний вокзал, ремонт дороги на круговому русі і повороту на Шкуринці, гаражний масив «Поляна 2», який палить тирсу і гуму, та реконструкція очисних споруд, що обслуговують кілька мікрорайонів.

Мер Вінниці Сергій Моргунов на початку спілкування з представниками ініціативних груп відмітив, що є два принципових питання, дійшовши згоди по яких, можна вести діалог. Питання створення кладовища для міста є принциповим, бо, по-перше, іншого місця для його розміщення немає, по-друге, немає часу для проходження всіх процедур по документах.

«Почнемо з першого. Ми всі жителі Вінниці, у Вінниці проживає 372 тис. людей, які є членами територіальної громади. Крім всіх соціальних питань, які стосуються шкіл, дитсадків, благоустрою території, для всіх нас, по великому рахунку, на сьогоднішній день є актуальним питання кладовища у місті Вінниці. Ви знаєте, що у Вінниці є сім кладовищ, п’ять з них закрито. Одне з найбільших кладовищ, яке знаходиться в Луці-Мелешківській, максимум до року зможе проводити поховання.

Звичайно, влада повинна реагувати і щось з цим робити. Ми достатньо давно почали займатись цим процесом, починаючи з 2007 року підійшли системно до вирішення цієї проблеми – коли формували генеральний план м. Вінниці. В генеральному плані передбачено було на території тоді Бохоницької сільської ради в районі охоронної зони очисних споруд розміщення такого кладовища, яке відповідало б всім нормам. Необхідно було провести експертизу, визначитись з ДБН-нами, що ми і зробили. В 2012 році були повністю підготовлені пропозиції по генплану, в 2013 - внесено корегування в генплан, відповідно зазначених вимог. Крім того, ми отримали всі позитивні експертні висновки від центральної служби «Укрдержбудекспертизи» та від санепідемстанції, щодо розміщення такого кладовища. Тобто, цим питанням ми займались не один рік, в тому числі погоджуючи це з Бохоницькою сільрадою.

Ми займались питанням створення кладовища з 2012 року, а це 4 роки. В нас цих чотири роки немає. В нас немає куди ховати близьких, рідних», - говорить Сергій Моргунов.

За словами міського голови, можна розглядати питання компромісних варіантів: у якому вигляді, на якій відстані з якими умовами може бути розміщено кладовище.

Питання благоустрою і розвитку території в «Академічному» вирішуватимуть комплексно. Проблеми у мешканців справді є, але звинувачувати владу немає причини, тому що лише в травні минулого року мікрорайон увійшов до меж міста Вінниці, і план забудови мікрорайону затверджувався в Бохониках.

Віталій Донець попросив запросити забудовника на наступну зустріч.

«Ми до нього звертались і журналісти запитували, ми його не можемо знайти. Я думаю, що на наступну зустріч забудовника маємо запросити. Перш за все, мешканці захочуть його запитати: «Чому на тому плані, який нам пропонувався, коли ми всі там купували квартири, не було промальовано кладовище?», - говорить В. Донець.

В результаті перемовин, мер Вінниці заявив, що буде створено робочу групу. Головою групи призначено першого заступника міського голови Ігоря Корольчука, до групи увійдуть мешканці «Академічного».

«Ми будемо в рамках робочої групи опрацьовувати важливі моменти. В тому числі запрошуємо забудовника. Коли ми будемо готувати проектно-кошторисну документацію, ви повинні її бачити: як це має бути, в яких параметрах буде кладовище, де буде сама ближча точка до дороги «бетонки», - зазначив Сергій Моргунов.

Нагадаємо, 30 березня у Вінниці на громадських слуханнях з урахуванням зауважень погодили «Детальний план території кварталу обмеженого вул. Сабарівське шосе, шосе на с. Шкуринці та проектною об’їзною дорогою в м. Вінниці».

Потім, мешканці мікрорайону «Академічний» оголосили, що вранці 8 квітня перед міською радою організують акцію протестів з палінням шин, якщо мерія не перегляне рішення про виділення 36 гектарів землі під кладовище в Сабарові.

Пікет таки провели. Під міськраду принесли хрести та траурні вінки.

Як відомо, архітектори розповіли, що в’їзд до кладовища буде із Сабарівського шосе.

Питання створення кладовища на Сабарові у Вінниці закрили

Питання створення кладовища на Сабарові у Вінниці закрили - фото 2

Питання створення кладовища на Сабарові у Вінниці закрили - фото 3

Питання створення кладовища на Сабарові у Вінниці закрили - фото 4

ВИННИЦА.info