27 серп. 2020 09:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

497

0

Півтораметрова змія напала на чоловіка в центрі Вінниці. Що про це каже фахівець-герпетолог

Півтораметрова змія напала на чоловіка в центрі Вінниці. Що про це каже фахівець-герпетолог

Вiнниця.info звернулась до фахівця – герпетолога щоб з’ясувати, які види змій можуть нападати на людей людині шкоди і чи водяться на Вінниччині


Півтораметрова змія напала на чоловіка в центрі Вінниці. Що про це каже фахівець-герпетолог

Новина про те, що на чоловіка в центрі Вінниці напала отруйна змія, стрибнувши на нього з дерева, набула неабиякого резонансу. Вінничани масово поширювали історію Сергія Гаврилюка, який виконував ремонтні роботи димаря в приватному секторі по вулиці Овода, коли, начебто, на нього звалилась зі старого дуба півтораметрова змія кольору зеленого листя.

«На даху ремонтував димохід. Там ростуть старі дуби вона летіла прямо в око, я побачив і відхилився. Вона потрапила на «робу», вкусила в області низу живота. Укус був дуже болючим. Три дні підряд мені було дуже погано, в тумані ніби, температура під 40… Навіть на психіку негативно впливає, якась така агресія була, хоча я спокійний. Повністю відійшов аж на 8-й день. На місці укусу досі залишились «волдирі», чухається і болить. А зміїна отрута, мов кислота, пропалила дірки на робочому комбінезоні», - розповідав Сергій Гаврилюк Вiнниця.info.

Після публікації, чимало вінничан називають цю історію вигадкою, мовляв чоловік щось або допридумав, або недорозповів. Вiнниця.info звернулась за роз’ясненнями до фахівця – герпетолога, який займається розведенням екзотичних павуків та рептилій, в тому числі й змій. Ми запитали яким видам змій притаманні такі укуси і чи живуть в наших краях небезпечні рептилії. Фахівець не вірить розповіді про напад отруйної змії.

«В Україні всього три види отруйних змій. Жодна з них не є чисто зеленого кольору, як описав потерпілий. Укусу на фото не бачу, тут занадто широко розставлені крапки (місця ймовірного проникнення зубів змії – ред.), півтораметрова змія, що для України, не те що для Вінниці, вже є дивиною, має меншу відстань між зубами, ніж зображено на фото. По опису більш-менш схоже на водяного вужа, він має зелене забарвлення. Проживає часто біля водойм, бо ж він водяний. Вужам, в принципі, байдуже, де селитись, може й в дуплі на дереві. Їм важливо, щоб було вологе повітря. Можуть бути під камінням, можуть залізти під якесь дерево, якщо воно ще й повалене, то тоді це найкраще місце для них. Але це не отруйна змія» - розповідає фахівець по рептиліям Дмитро.

Півтораметрова змія напала на чоловіка в центрі Вінниці. Що про це каже фахівець-герпетолог

Температуру, що, за словами Сергія Гаврилюка, трималась більше трьох днів, Дмитро пояснює можливим переляком та пережитим стресом. А версію того, що отруйну змію хтось міг загубити чи випадково випустити з його вінницьких колег-тераріумістів чи просто любителів змій, Дмитро категорично відкидає.

«Людина перелякалась, пішла до лікарні, її там ще більше налякали - звідси температура і декілька днів, як в тумані. А щодо того, що отруйну змію хтось випустив випадково чи спеціально… Повторююсь ще раз: у Вінниці і Вінницькій області немає людей, які займаються отруйними зміями. Люди, які професійно займаються рептиліями, в тому числі зміями є дуже відповідальними. Якщо в когось і тікають, то це зазвичай у дітей, яким батьки купили живу іграшку, але тут, тим паче, не може йти мова про отруйних плазунів», - запевняє Дмитро.

Щоб наочно продемонструвати різницю між укусом отруйної змії та неотруйної, Дмитро надає фотографії.

Півтораметрова змія напала на чоловіка в центрі Вінниці. Що про це каже фахівець-герпетолог  - фото 2

Півтораметрова змія напала на чоловіка в центрі Вінниці. Що про це каже фахівець-герпетолог  - фото 3

На першому фото зображено укус отруйної змії, вона залишає дві дірки. На другому фото є укус не отруйної змії та укус вужа, який залишає багато дрібних проколів шкіри зубами.

Вуж та полоз мають іншу будову щелепи.

Півтораметрова змія напала на чоловіка в центрі Вінниці. Що про це каже фахівець-герпетолог  - фото 4

Дмитро акцентує увагу на відстань між проколами шкіри.

«В мене є пітон, він розміром трохи більший за півтора метра, його голова та щелепа може відкриватись на 4-5 см. Наші ж українські змії більш тонкі та менші за розмірами, тому відстань між зубами при укусі складала б не більше 3-4 см. На фото ми бачимо відстань між зубами значно більшу!» - наголошує герпетолог.

Півтораметрова змія напала на чоловіка в центрі Вінниці. Що про це каже фахівець-герпетолог  - фото 5

Чоловік стверджує, що вірогідність того, що то була отруйна змія – майже нульова. А для того, щоб змія накинулась, її треба зачепити. Якщо навіть пройти повз на відстані більше метру то вірогідність того, що вона зробить випад – менше 10%.

«Змії не стрибають, бо не вміють. Вони роблять випад, тримаючись при цьому хвостом за щось – гілка, камінь, перило… Випади здійснюються, зазвичай не на довгі дистанції. На моєму відео видно, як змія тримається, їй це просто необхідно. Вона нападає на мене, я був вже не раз покусаний. А так, щоб прямо вивалитись з дупла і напасти – ні! Якщо там дійсно була змія, то її треба було зачепити ногою, рукою, палкою чи іншим предметом або бризнути чимось на неї, тобто спровокувати».


Розсмішила Дмитра і та історія Сергія, де він розповідає, що отрута пропалила йому робочий комбінезон, наче кислота.

«Це реально смішно. В наших широтах є три гадюки, навіть якщо уявити, що то була гадюка, основа отрути нейротоксин, а він дірки в одязі не пропалює, він паралізує тіло. Якщо людина фізично здорова, має хороший імунітет, то за тиждень все пройде, може і швидше, якщо поставити 2-3 крапельниці фізрозчину і пити багато води, - все пройде за 2-3 дні. А щоб пропалити одяг, то треба якісь хімікати, змія тут ні до чого».

Дмитро, який не раз потерпав від укусів своїх домашніх улюбленців – пітонів, розповідає, що рани від укусу неотруйної змії заживають по-різному.

«У змій зуби завернуті всередину пащі, тому якщо відривати змію, то буде рвана рана, яка, відповідно заживатиме довго. Якщо почекати поки сама відпустить, то залишаться маленькі дірочки, які швидко загоюються. Ну, а по фото потерпілого я «укусу», взагалі не можу розгледіти, там більше схоже на те, що в людини якась хвороба зі шкірою: набряки і прищі».

Дехто з вінничан припускав, що за описом Сергія змія, яка на нього напала схожа на африканську зелену мамбу. Герпетолог такі здогадки спростовує.

«Якби ж там була зелена мамба, то він би і нікуди не зміг піти з місця нападу. 10-15 хвилин і все. Думаю, що ця історія – це ще одна спроба довести всім, що змії – це гади, яких потрібно знищувати. Не більше», - резюмував Дмитро.

Вiнниця.info

title