19 жовт. 2020 17:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

143

0

ПЛР-тестування на COVID-19: кому потрібно здавати тест і як підготуватися

ПЛР-тестування на COVID-19: кому потрібно здавати тест і як підготуватися

Кому потрібно здавати тест і як підготуватися


ПЛР-тестування на COVID-19: кому потрібно здавати тест і як підготуватися

Поява і поширення вірусу COVID-19 стало топ-темою півроку. Оскільки вірус новий – вакцину ще не винайшли, хоча лабораторії багатьох країн світу уже займаються її розробкою.

Щодня у Вінниці зростає кількість хворих на коронавірус. Уже два тижні місто знаходиться у «помаранчевій зоні». Люди «переносять» хворобу по-різному: хтось хворіє майже безсимптомно, хтось має незначні ускладнення і потребує стаціонарного лікування. На жаль, бувають і летальні випадки.

Сьогодні паніка створила підґрунтя для маніпуляцій людьми. Наразі специфічного лікування та вакцини від коронавірусу не існує. І єдине, що може вберегти вас від інфікування – дотримання правил гігієни, використання засобів індивідуального захисту і дотримання дистанції.

Але якщо сталося так, що ви відчули перші симптоми коронавірусу, або ж контактувати з хворим – єдиний шлях діагностування цієї хвороби – ПЛР-тестування.

У Вінниці зробити тест на COVID-19 можна як і в лабораторному центрі, так і в приватній лабораторії. Вінницька сучасна лабораторія «Меділабс» – одна з перших в Україні приватних установ, де почали робити ПЛР-тест на коронавірус. Що відрізняє приватну лабораторію від державної? Відсутність довгих черг. У «Меділабс» все за попереднім записом на сайті або в телефонному режимі. Отримати результат ПЛР-тесту можна уже за кілька годин.

Кому буде корисно пройти тест на COVID-19?

  • Тим, хто хворий або має симптоми вірусної інфекції, але після звернення у лікарню по тим чи іншим причинам отримали відмову в можливості пройти діагностику на коронавірсну хворобу.
  • Тим хто нещодавно повернувся з країни, в якій був спалах коронавірусної інфекції може мати носійство вірусу, але не мати симптомів.
  • Тим, хто вступав в контакт з хворими на коронавірус та не хоче очікувати 14 днів, поки ситуація проясниться.
  • Щоб максимально виявити хворих чи носіїв, та попередити можливе поширення захворювання та продовження карантину у нашій країні.

А яка різниця між ПЛР-, ІФА- та ІХА-тестом?

ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) – метод, що базується на пошуку генетичної інформації SARS-CoV-2. Достатньо, щоб в біологічному матеріалі були хоча б рештки віруса в мінімальній кількості. Фактично — сліди перебування інфекції.

Здавати ПЛР-тест радять вранці, одразу після нічного сну. За 6 годин до тесту не можна вживати лікарські засоби для зрошення ротоглотки, також використовувати препарати для розсмоктування. За 4 години до тесту не радять жувати гумку або їсти цукерки, чистити зуби та полоскати ротову порожнину, курити, а також їсти і пити.

ІХА (імунохемілюмінісцентний аналіз, експрес-тест) — альтернативний метод, принцип роботи якого побудований на пошуку специфічних білків, які виділяють клітини імунітету у відповідь на агресію з боку віруса. Іншими словами, досліджується не наявність «ворога» в організмі, а наявність «зброї». Це може свідчити як про активну хворобу, так і про її наслідки.

ІФА (імуноферментний аналіз) — ще один відносно ефективний тест, що разом з експрес-тестом входить в групу серологічних досліджень. Тобто досліджується сироватка крові, в якій знаходяться продукти імунітету. ІФА також виявляє антитіла, що продукуються у відповідь на інфікування.

Важливо, при перших ознаках інфікування, не займатися самолікуванням. Або якщо ви були в контакті з потенційним хворим на коронавірус, – для власної безпеки буде краще зробити тест на ковід 19.