19 лип. 2010 11:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Культура
0

41

0

По дорозі на море Пушкін програвся в карти у Вінницькій області

По дорозі на море Пушкін програвся в карти у Вінницькій області

В с.Ольгопіль Чечельницького району Вінницької області встановлено пам’ятник Олександру Пушкіну.


По дорозі на море Пушкін програвся в карти у Вінницькій області

В с.Ольгопіль Чечельницького району Вінницької області встановлено пам’ятник Олександру Пушкіну.

Про повідомляє головне управління з питань внутрішньої політики у справах засобів масової інформації та зв`язків з громадськістю Вінницької облдержадміністрації.

У 19 поїздках по Україні російський поет побував в Тульчині, звідки поїхав в Одесу, а оскільки дорога до чорноморської столиці пролягала саме через Ольгопіль, то обминути селище він не міг.

Кілька років тому в архівах знайшли вірш, написаний Олександром Сергійовичем в Ольгополі. «Ай да Ольгополь. Здесь ось кареты я сломал. Да сто рублей еще спустил в картишки», - відтак, селяни із впевненістю доводять, що 1822 року відомий російський класик не лише проїжджав, але й зупинявся в Ольгополі.

У 2009 році — ювілейному від дня народження поета, скульптору Миколі Крижанівському ольгопільці замовили проект пам’ятника Пушкіну, який 17 липня 2010 року був встановлений в Ольгополі.

Викований із міді монумент відображає епізод із вірша: однією рукою поет тримає колесо з написом «Одеса—Ольгопіль—Тульчин», а другою пересипає колоду карт.

Заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова, переконана, що такі події дають новий поштовх до творчості та креативності, надовго заряджають позитивною енергетикою, і дозволяють легше переносити життєві труднощі та негаразди. «Ми будуємо своє життя не у вакуумі – тому під час проведення таких заходів ми відчуваємо, що причетні до чогось доброго та важливого. Тому мені приємно відкривати цей пам’ятник у прекрасному Ольгополі, тим паче що одним із ініціаторів його створення є відомий в області меценат - Павло Каленич» - підкреслила заступник голови облдержадміністрації.

Ініціатор проекту Павло Каленич вважає, що встановлення пам’ятника відкриває чергову завісу із життя відомого поета. «Назвімо ідею встановлення пам’ятника Пушкіну в Ольгополі нашим хорошим культурним розвитком», — сказав він.

П. Каленич також зазначив, що з відкриттям пам’ятника Пушкіну, виділено 2,5 млн. грн. на будівництво дороги між Ольгополем та Чечельником, і вже завершується її прокладання.

 

ВИННИЦА.info

 


0
0