25 листоп. 2021 13:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

412

0

Побачить те, що гінеколог не зможе: чому жінкам важливо щорічно проходити кольпоскопію? Розповідає гінеколог-онколог

Побачить те, що гінеколог не зможе: чому жінкам важливо щорічно проходити кольпоскопію? Розповідає гінеколог-онколог

Відповіді на ці та інші запитання надала лікар-онкогінеколог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Ірина Іванівна Миронюк


Побачить те, що гінеколог не зможе: чому жінкам важливо щорічно проходити кольпоскопію? Розповідає гінеколог-онколог

Скільки коштує кольпоскопічне обстеження у Вінниці? В чому його переваги? Чому його варто включити до переліку щорічних профілактичних жіночих обстежень? Які патології можна виявити за допомогою кольпоскопа? Чи правда, що завдяки кольпоскопії можна попередити онкологічний процес?

Відповіді на ці та інші запитання надала лікар-онкогінеколог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Ірина Іванівна Миронюк.

Побачить те, що гінеколог не зможе: чому жінкам важливо щорічно проходити кольпоскопію? Розповідає гінеколог-онколог

Чи можете Ви розповісти, яка сьогодні загальна по Вінниці та Вінниччині ситуація з жіночою онкологією?

Останні статистичні дані дуже невтішні. За останні 9 місяців 2021-го року, рак жіночих статевих органів та молочної залози було діагностовано у 3 306 жительок міста та області.

На гінекологічних оглядах рак виявляється у кожної 5-ї жінки, на ранніх стадіях – у кожної 3-ї жінки. Решта випадків – вже занедбані онкологічні захворювання.

Ранні стадії раку, зазвичай, діагностуються при регулярному (1 раз на рік) цитологічному скринінгу (ПАП-тест). А от занедбані випадки – це якраз результат ігнорування профілактичних оглядів у гінеколога.

Чому, на Вашу думку, пацієнтки нехтують своїм жіночим здоров’ям?

Я завжди намагаюсь це вияснити, збираючи детальний анамнез хвороби та життя пацієнтки. І як би не було сумно це констатувати, більшість жінок просто не йдуть на профілактичні огляди до гінеколога раз на рік. А тих, хто йде – дуже малий відсоток.

Не раз обстежувала жінок, які були на прийомі в гінеколога три, ато й п’ять років тому і як результат – онкопроцес.

Особливо така тенденція стосується жительок районів. Що вони зазвичай говорять: мене нічого не турбувало, нічого не боліло, для чого тоді йти до гінеколога.

І дійсно, передракові стани або не турбують зовсім, або проявляються у вигляді патологічних виділень, на які жінка не звертає уваги, думаючи, наприклад, що то молочниця…

Звичайно всі ці жінки розповідають про постійну занятість – то городи, то господарство, то діти, то родичі… А на себе часу немає.

Давайте поговоримо про профілактичні методи онкологічних процесів. Кольпоскоп – це, напевно, чи не основний помічних онкогінеколога. Розкажіть, будь ласка, про кольпоскопічне обстеження, які захворювання можна розгледіти з його допомогою?

Кольпоскоп – це дійсно надійний помічник гінеколога. Я б навіть сказала, що це важлива складова гінекологічного огляду. Адже візуально лікар не всі захворювання шийки матки, вульви та піхви може помітити, а кольпоскоп в цьому допоможе. Він представляє собою спеціальний бінокулярний мікроскоп, його оптична система має додаткові світлофільтри для більш чіткої оцінки стану слизової шийки матки.

За допомогою кольпосокопу гінекологу вдається проаналізувати стан шийки матки під різним кутом збільшення.

Те, що «бачить» кольпоскоп, виводиться на екран і при бажанні, пацієнтка може побачити стан своєї шийки матки. При обстеженні робляться знімки, які потім зможуть продемонструвати, наприклад, чи є ефект від лікування.

За допомогою кольпоскопа вдається помітити фонові передракові захворювання шийки матки: лейкоплакія, дисплазії, які взагалі ніяк не турбують жінок; часто при обстеженні виявляються кондиломи, ерозії, ектопію циліндричного епітелію, ендометріозні осередки, поліпи шийки матки, поліпи цирвікального каналу. На зовнішніх статевих органах – вульві та піхві, можна виявити лейкоплакії, краурози, вульварну інтраепітеліальну неоплазію – передракові захворювання, яке дислокується на статевих губах.

Нерідко при кольпоскопічному огляді ми виявляємо вже занедбані стани захворювань – онкологію на 3-й чи 4-й стадії. Зазвичай, це рак шийки матки, рак вульви, рак піхви. Відповідно до ситуації жінці буде підібране лікування.

Чи може лікар-гінеколог на основі результатів кольпоскопії поставити жінці той чи інший діагноз чи потрібні якісь додаткові методи дослідження?

Гінеколог не може лише по результатах кольпоскопічного дослідження ставити діагноз. Але кольпоскопія покаже ті підозрілі ділянки на поверхні шийки матки, які потрібно дообстежити.

Часто у таких випадках проводиться ще й розширена кольпоскопія, яка передбачає обробку шийки матки спеціальними розчинами. Під впливом цього розчину патологічні ділянки епітелію змінюють колір. Потім гінеколог проводить пробу Шиллера: поверхню шийки матки змазують йодом. В нормі багатошаровий плоский епітелій стане темно-коричневим. Ділянки, які мають патологічні зміни не зафарбуються й будуть світло-жовтими чи білими.

Для постановки діагнозу при огляді жінки береться мазок на цитологію, так званий ПАП-тест.

За допомогою кольпоскопії гінеколог також проводить прицільну біопсію – забір невеликого шматочку тканини на гістологічне дослідження.

Всі ці дослідження в комплексі дозволяють поставити точний діагноз – буде це передпухлинний стан чи ракова патологія. Потім для жінки підбиратиметься відповідна тактика лікування.

Побачить те, що гінеколог не зможе: чому жінкам важливо щорічно проходити кольпоскопію? Розповідає гінеколог-онколог - фото 2

При яких симптомах показана кольпоскопія? Та чи можна жінці, просто в профілактичних цілях пройти це обстеження?

Так, єдиним протипоказом для проведення кольпоскопії являється цнотливість дівчини. Як тільки жінка починає жити статевим життя, - можна проводити кольпоскопічне обстеження шийки матки.

Колькоскопія може виконуватись кожній жінці, навіть, якщо вона не має якихось специфічних симптомів – це й буде огляд з профілактичною метою.

Нерідко трапляється ситуація, коли вже є зміни на епітелії, а жінка при цьому нічого не відчуває, скарг немає… Профілактичний огляд з кольпоскопією цю ситуацію виявить.

Прямим показами для кольпоскопічного обстеження є наявність патологічних виділень (кров’янисті, водянисті, надмірні), знайдений у крові папілома-вірус (16-18-й тип), який у сукупності з різними факторами провокує передпухлинні та пухлинні захворювання шийки матки та власне, наявність самих пухлин, які видно візуально.

Передракові стани, зазвичай, ніяк не турбують пацієнток. Чи можете Ви порекомендувати вінничанкам певний перелік щорічних профілактичних обстежень,аби пройшовши їх, жінки могли спати спокійно?

Обов’язково варто раз в рік проходити обстеження в гінеколога. Оберіть собі лікаря, довіртесь йому й дослухайтесь до його рекомендацій.

До обов’язкових досліджень відноситься цитологічний скринінг – мазок на ПАП-тест, кольпоскопічне обстеження, УЗД органів малого тазу (ультразвукова діагностика вагінальним датчиком), жінкам до 40 років – УЗД молочних залоз, після 40 – мамографія.

Це при нормальних показниках. Якщо при цьому будуть виявлені певні захворювання, частота тих чи інших обстежень може збільшуватись. Кожна нозологія має своє часові рамки обстежень.

Як показує досвід, на жаль, в районах не всі гінекологи рекомендують своїм пацієнтам проходити гінекологічне УЗД. Чимало пацієнток у віці 30+, 40+ взагалі жодного разу не були на такому обстеженні.

А його важливо проходити, адже УЗД покаже те, що гінеколог не зможе побачити при звичайному огляді і навіть при кольпоскопічному обстеженні – наявність поліпів в матці, потовщення шару ендометрію, що являється передраковим станом…

Чи можна в «Меділюкс» пройти кольпоскопічне обстеження? Яка його вартість?

Так, звичайно можна. Кольпоскопічне обстеження коштує 500 грн, стільки ж коштує і консультація гінеколога.

В Лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» є вигідний «пакет»: кольпоскопія + консультація гінеколога за 600 грн. Тобто кольпоскопічне обстеження виходить лише 100 грн.

Можна також пройти «пакетом» кольпоскопію + УЗД + консультацію гінеколога за 850 грн.

Звертайтесь, шановні жінки, ми попіклуємось про ваше здоров’я.

Записатись на прийом до лікаря-онкогінеколога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Ірини Миронюк можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 098 101 74 74, 073 101 74 74.