3 черв. 2020 11:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

133

0

Подільська кухня і розвиток соціальних проектів: у Вінниці відкриють ресторан «Коцюбинський 220». Відео

Подільська кухня і розвиток соціальних проектів: у Вінниці відкриють ресторан «Коцюбинський 220». Відео

Працюватиме тут близько 40 робітників, більшість – люди з інвалідністю


Подільська кухня і розвиток соціальних проектів: у Вінниці відкриють ресторан «Коцюбинський 220». Відео

В наступному році у Вінниці з’явиться соціальний ресторан «Коцюбинський 220». Працюватимуть в ньому близько 40 робітників, більшість з них – люди з інвалідністю. Вони пройдуть спеціальні навчання та конкурсний відбір. Готуватимуть в ресторані страви Подільської кухні, а також їстівні сувеніри – які будуть «родзинкою» закладу. Унікальність ресторану в тому, що 80% прибутків витрачатимуть на міські соціальні проекти.

Наразі ініціаторка проекту шукає інвесторів.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Віта».

Наталя Видайко мріє стати шеф-кухарем. Найбільше їх подобається готувати страви Подільської кухні. Жінка не дочекається, коли ж ідея Раїси Панасюк та Олени Павлової – відкрити соціальний ресторан, стане реальністю.

Подільська кухня і розвиток соціальних проектів: у Вінниці відкриють ресторан «Коцюбинський 220». Відео

«Люди з інвалідністю зможуть працевлаштуватись. А якщо говорити про себе, то хочу побачити в ресторанному бізнесі, як господиню. Найбільше хотілося б і поваром бути, і офіціантом, спілкуватися з відвідувачами», – каже Наталя Видайко.

«Коцюбинський 220» – саме так називатиметься майбутній соціальний ресторан. Цифра у назві – кількість людей, які вкладуть кошти у створення ресторану, а також енергія, яка необхідна для запуску соціальних проектів у Вінниці.

«Працевлаштувати людей з інвалідністю чи відкрити соціальний ресторан, який міг би продукувати гарну продукцію Подільської кухні. Також їстівні сувеніри, яких, власне, немає де взяти. Наше відоме Вінницьке сало, солодощі – мармелади з перцю, які роблять наші народні умільці – це все може бути також сувеніром. Це ті речі, які не виміряються в грошах. Це те, що змінює нас зсередини, змінює відношення до людей з інвалідністю. А ще до бізнесу, який спрямовує свій потенціал на рішення соціальних питань», – розповідає Олена Павлова, інціаторка соціального ресторану.

Подільська кухня і розвиток соціальних проектів: у Вінниці відкриють ресторан «Коцюбинський 220». Відео - фото 2

Унікальність ресторану в тому, що 80% його прибутків витрачатимуть на міські соціальні проекти.

«Це будуть грантові проекти, спрямовані на освіту дітей з інвалідністю, захист тварин, територіальні проекти для мікрорайонів міста», – додає Павлова.

Працювати у соціальному ресторані будуть близько 40 робітників. Усі вони пройдуть спеціальні навчання та конкурсний відбір.

«Більшість наших співробітників – будуть люди з інвалідністю. Вони працюватимуть в кондитерських цехах і виготовлятимуть солодощі. Також будуть сидіти на «заготовках» і вдома займатися збирання основ для чаїв – збирати трави, сушити їх. Таким чином ми намагаємося соціалізувати цих людей через працю», – каже Олена Павлова.

Зараз на реалізацію ідеї шукають інвесторів і збирають документи. Де саме розташується майбутній ресторан, поки що невідомо, але точно на проспекті Коцюбинського. Також уже почали розробляти меню.

Подільська кухня і розвиток соціальних проектів: у Вінниці відкриють ресторан «Коцюбинський 220». Відео - фото 3

Поки одні освоюють нові професії, Сергій намагається пришвидшити відкриття ресторану. Планує вкласти у проект власні кошти.

«Добре було б, якби ми мали більше проактивних людей, які є в «Гармонії» чи інших організаціях.

Я хотів би бути не кухаром, а просто інвестором. Буду задоволений тим, що кошти йдуть на реалізацію проектів соціальної дії», – розповідає Сергій Козаченко, майбутній інвестор соціального ресторану.

Подільська кухня і розвиток соціальних проектів: у Вінниці відкриють ресторан «Коцюбинський 220». Відео - фото 4

Ідея проекту «Коцюбинський 220» – приклад того, як можна бути корисним для громади. Завдяки таким підприємцям у місті затвердили першу в Україні програму розвитку соціального підприємництва. Її розробили спільно з експертами канадського проекту «Проміс».

«Дуже багато є соціальних підприємств серед колишніх АТОвців, які повернулися зі Сходу і хочуть соціалізуватися. Вони розуміють, що можуть своєю працею і творчістю допомогти територіальній громаді. Допомагають нам в межах благоустрою міста», – розповідає заступниця міського голови Галина Якубович.

Над програмою в міськраді працювали майже півроку. Радилися з фахівцями і представниками громадських організацій, котрі уже мають соціальний бізнес і хочуть його розвивати. Таких у Вінниці майже півтора десятки.

Подільська кухня і розвиток соціальних проектів: у Вінниці відкриють ресторан «Коцюбинський 220». Відео - фото 5

«Міська рада буде надавати підтримку з бюджету міста, в рамках цієї програми. Це можуть бути якісь певні пільги, які прийме депутатський корпус, це буде одноразова допомога на початок соціального підприємництва. Також безвідсоткові кредити, які також далі ми будемо опрацьовувати. Але основне – це надати той майданчик, де можна спілкуватися, навчатися і вносити зміни в законодавства», – додає Якубович.

У міськраді переконані, що проект «Коцюбинський 220» має всі шанси стати успішним прикладом того, як розвивається соціальне підприємництво у Вінниці. Ти часом його натхненники запланували відкриття ресторан на весну 2021 року.


Вінниця.info

title