12 серп. 2021 17:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

89

0

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної

Презентація експозиції відбувалася у рамках V ювілейного Міжнародного мистецького пленеру


​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної

У Центрі сучасного мистецтва «Галерея ХХІ» відкривалася персональна виставка одеської художниці Катерини Білетіної. Презентація експозиції відбувалася у рамках V ювілейного Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник / The best artist – 2021», який щороку збирає талановитих художників з усього світу, щоб відтворити на полотнах «золоту провінцію» – Вінницю та Поділля.

Уже третій рік поспіль до проекту долучається Катерина Білетіна. Під час пленерів художниця написала низку портретів видатних вінничан та пейзажних полотен, які презентує у теперішній експозиції. Її стиль вирізняється своєрідним магнетизмом українського стилю. А синтез портретів та краси українських національних строїв вирізняє її роботи поміж інших.

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної - фото 2

«Коли я лише почала малювати і вступила до Одеського художнього училища імені Грекова, портрет мені сподобався найбільше, – відзначає Катерина Білетіна. – Мені хотілося не лише споглядати на обличчя людей, а малювати їх і відтворювати. Найшвидше написаний портрет з тих, які тут представлені, — це портрет вінницької красуні. Він створений в рамках проекту «Кращий художник», який відбувався у Вінниці. Я працювала з натури протягом двох годин. Але є й роботи, над якими доводилося працювати не один рік».

Катерина Білетіна – живописець, книжковий графік. Народилася у 1977 році в Єкатеринбурзі (Росія). Закінчила Одеське художнє училище ім. Грекова, майстерню станкового живопису, а також Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури, майстерню історичного живопису. Серед поціновувачів сучасного мистецтва вона відома насамперед як портретист, автор живописного проекту «Український портрет», історичних портретів-реконструкцій «Молода Леся Українка», «Молодий Іван Франко», «Портрет Романа Шухевича». В 2011 році вона створила портрет президента України Віктора Ющенка «Президент у вишиванці».

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної - фото 3

У 2016 році у видавництві «Родовід» вийшла її книжка «Беззахисність перед красою» – це альбом реконструкцій народного одягу з різних куточків України. Крім того, Катерина Білетіна автор багаторічного проекту «Український портрет». Ідея створити галерею українських облич з’явилася в 2004 році, з часів Помаранчевої революції. За 17 років Катерина намалювала більше 200 портретів наших сучасників, використовуючи деталі народного вбрання, які, на погляд художниці, надають образу особливу естетичну виразність.

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної - фото 4

Художниця автор численних листівок, які популяризують український народний одяг. Її проект «Традиційні українські народні строї» набув неймовірної популярності і заслужив народну любов та визнання в Україні та за її межами. Катерина лауреат живописного конкурсу «Кращий художник», 2019 року, має відзнаку «Найкращий художник». За вагомий вклад у розвиток мистецтва мисткиня отримала почесний орден «За розбудову України» (2020 р.).

Картини художниці зберігаються в приватних збірках України, Росії, США, КНДР, Нідерландів. Мисткиня живе та працює в Одесі.

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної - фото 5

Виставка триватиме до 23 серпня. Відвідати її можна у будні з 10:00 до 20:00, на вихідних з 11:00 – 18:00.

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної - фото 6

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної - фото 7

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної - фото 8

​Подільські пейзажі на полотнах одеської художниці: у Вінниці відкрилася виставка Катерини Білетіної - фото 9


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото – Валерій Шиленко