4 жовт. 2016 15:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

152

0

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад

 Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад


Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад

 Скандалом на всю країну став неправомірний вивіз сміття з Львівщини на Вінниччину. У райцентр Погребище звезли 200 тонн відходів із західного регіону. Можливо, справу вдалося б «провернути» по-тихому, якби це не помітили місцеві жителі.

«Ми випасали. Нам за ніч навалили три фури. І ще стоять. Ми покрутили цих шоферів. Почали вимагати у них документи», - розповідає Вінниця.info місцева Софія Суманєвська.

Як з’ясувалося, сміття доволі специфічними сміттєвозами спочатку планували вивантажити у Вінниці. Про це говорить водій однієї з вантажівок.

«Загрузили нас позавчора вночі. Виписали документи, приїхали. Нам сказали, що ми маємо розвантажуватися у Вінниці. А потім подзвонили, щоб їхати сюди, на Погребище. Ми рішили не розвантажуватися.  Самі бачите. Ситуація…», - зазначив водій Іван Матковський.

Ситуація виявилася такою, що попередні три сміттєвози викинули вантаж прямо попід в’їзд на полігон та втекли. Інші машини, що час від часу продовжували під’їжджати, місцеві заблокували. Спочатку легковиками, потім підтягнули «ГАЗон». Аби сміттєвози не роз’їхалися, блокувати їх вирішили і вночі. Біля полігону облаштували два вогнища, знесли дошки та привезли їжу.

«Принесли картоплю, молока, сиру, сметани, хліба, води, кави. Все їм дали. І вони тута залишилися ночувати», - додає Софія Суманєвська.

Розходитися люди не планують аж доки з Погребища не вивезуть сміттєвози та не зберуть сміття, яке вже встигли розкидати. Місцеві чиновники у свою чергу виправдовуються.

«Погодження ні з ким не було, домовленості також. Сьогодні вони це визнають, що хтось зі Львова направив побутове сміття і тут було домовлено його прийняти. Але, ні райрада, ні адміністрація ніякого погодження не давала. Поліція перевірила «путьові» листи. Там немає місця призначення. Тільки є звідки вони виїхали, з Львівщини. А куди їхали, вони не знають. Вони їхали по дзвінку, по телефону», - заявив міський голова Погребища Анатолій Білик.

Тим часом в’їзд на Вінницький полігон твердих відходів, куди нібито мали привезти на утилізацію львівське сміття, також перекрили. 

«Про дану ситуацію я дізнався із ЗМІ. Кожне підприємство, установа, організація, яка здійснює свою господарську діяльність в місті Вінниця, – має право на договір з вивезення та захоронення побутових відходів. Після того, як дане підприємство надає повний комплект документів, а також довідку про утворення та походження відходів – ми такому підприємству надаємо талон на право в‘їзду на полігон. Цьому підприємству таких талонів ніхто не видавав. Відповідно довідки і документи нам ніхто не пред‘являв. Тобто, це якась нісенітниця. На сьогоднішній день вінницький полігон не готовий приймати відходи, які утворюються не в межах нашого регіону. Чому? Тому що він не розрахований на інші додаткові потужності», - каже Володимир Чорновол, керівник комунального підприємства «Ековін».

Правоохоронці Вінниччини вже порушили кримінальне впровадження за 356 статтею за самоуправство Винуватців мають притягнути до відповідальності.

Тим часом на офіційному сайті Погребищенської РДА опублікували інформацію про те, що висипане сміття незабаром погрузять знову на сміттєвози.

«Станом на 4 жовтня керівництво фірми-перевізника винайшло автомобілі «Камаз «та екскаватора для завантаження сміття назад на автомобілі для вивезення із Погребищенського сміттєзвалища», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що 3 жовтня місцеві мешканці заблокували 6 вантажівок зі сміттям зі Львову. 

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад - фото 2

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад - фото 3

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад - фото 4

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад - фото 5

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад - фото 6

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад - фото 7

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад - фото 8

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад - фото 9

Подробиці скандалу з львівським сміттям: висипані на Вінниччині відходи вивезуть назад - фото 10

Вінниця.info