17 січ. 2023 12:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

537

0

Подробиці дивовижного порятунку бійця із Вінниччини, у якого хірург видалив з тіла нерозірвану гранату

Подробиці дивовижного порятунку бійця із Вінниччини, у якого хірург видалив з тіла нерозірвану гранату

Віталія ледь живого винесли з поля бою


Подробиці дивовижного порятунку бійця із Вінниччини, у якого хірург видалив з тіла нерозірвану гранату

Новина про унікальну операцію, яку провів військовий хірург з Вінниччини Андрій Верба облетіла всю Україну. Граната потрапила у грудну клітину військового і дивом не здетонувала. Боєць, якого прооперували, родом із Вінниччини, з Крижопільської громади. Віталія ледь живого винесли з поля бою. Напевно в Бога ще багато планів на 28-річного воїна.

Історію порятунку військового розповіла Вінниця.info Юлія - дружина бійця.

Подробиці дивовижного порятунку бійця із Вінниччини, у якого хірург видалив з тіла нерозірвану гранату

«Віталій не проходив строкової служби. Не брав участь в АТО, не мав бойового досвіду. До війни мав багато планів на життя: працював зварювальником, їздив за кордон на заробітки. Аж ось війна. Повістку він отримав ще в березні місяці, а до військової служби був призваний в жовтні. По можливості чоловік завжди тримав з нами зв'язок.

2-го січня поблизу населеного пункту Білогорівка на Луганщині Віталій отримав поранення. Перед боєм вони з побратимами домовились про те, щоб не дати можливості окупантам взяти їх у полон.

Ризикуючи власним життям побратими знайшли його (Віталія – ред.) на тому полі ледь живого, пораненого і кілька десятків кілометрів несли його на собі. Вони навіть не підозрювали, що в його легенях засів жахливий орківський «подарунок» - граната ВОГ, яка могла здетонувати в будь-який момент і розірватися. Про це вже стало відомо у шпиталі», - розповідає Юлія.

Про поранення чоловіка жінка дізналась пізно ввечері 2-го січня. Їй зателефонував батько чоловіка.

«Під час боїв телефон Віталія був розбитий. Вже після операції, коли він був свідомості попросив, когось із медичних працівників подзвонити. Він набрав тата і сповістив про поранення. А він в свою чергу мене. У Віталія з батьком дуже гарні стосунки. Його батько воював в АТО.

Я приїхала до чоловіка уже 4 січня. І весь час була з ним. Спілкувалась з медиками і знаю, що він був евакуйований до Краматорська. Відразу бригада медиків на чолі із хірургом Андрієм Вербою без електрокоагуляції, від якої міг здетонувати боєприпас, видалили гранату із тіла», - говорить дружина військового.

Після операції воїна перевезли в Дніпро, а звіти у рідну Вінницю. Його війна на полі бою тривала недовго. Але вона продовжується на шпитальної ліжку в оточенні чуйних та високопрофесійних лікарів. Усі шпитальні випробування разом із чоловіком проходить його дружина, підтримуючи та допомагаючи в усьому.

Подробиці дивовижного порятунку бійця із Вінниччини, у якого хірург видалив з тіла нерозірвану гранату - фото 2

Подробиці дивовижного порятунку бійця із Вінниччини, у якого хірург видалив з тіла нерозірвану гранату - фото 3

«Попереду ще багато операцій та реабілітація. Але вже відомо, що найстрашніше залишилося у минулому. Хочемо подякувати за врятоване життя тим сміливцям, які, ризикуючи своїм життям, винесли Віталія з поля бою. Хочеться до землі вклонитися Андрію Вербі, хірургові від Бога, та його бригаді! Хочеться подякувати тим, хто в евакуаційному потягу опікувався життям мого чоловіка. Дякуємо кожному медику нашої лікарні, хто відновлює здоров‘я найріднішій для мене людині.Щира подяка за підтримку також рідним, друзям, знайомим, волонтерам та просто тим, хто був небайдужий до нашої історії», - говорить Юлія.

До слова, Віталій із Юлією одружилися в липні минулого року, а знайомі були понад три роки. Молода родина мріє зараз виховати справжніх патріотів. Мріють аби настала перемога, та мир на рідній землі.

Подробиці дивовижного порятунку бійця із Вінниччини, у якого хірург видалив з тіла нерозірвану гранату - фото 4

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info