24 січ. 2020 13:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

67

0

«Подих війни» - у Вінниці відкрили виставку картин, написаних на лінії фронту

«Подих війни» - у Вінниці відкрили виставку картин, написаних на лінії фронту

Це вже третій показ цієї виставки


«Подих війни» - у Вінниці відкрили виставку картин, написаних на лінії фронту

24 січня в холі Вінницької міської ради відбулося відкриття виставки «Подих війни». Роботи, які представили на ній, писали у вересні минулого року в Станиці Луганській українські та литовські художники. Організовували виставку Музей української марки ім. Якова Балабана, Посольство Литви в Україні та Вінницька міська рада.

Про це повідомляють на сайті міськради.

Авторами картин стали Федір Александрович, Сергій Захаров, Валерія Москвітіна, Вігантас Веяс, Саулюс Паукштис та Грета Бернотайте. Вони писали свої роботи біля кордону з окупованою територію. Виставку раніше уже експонували у Посольстві Литви та у галереї Тадзіо. У Вінниці відбувається третя презентація картин. Після Вінниці планується низка виставок «Подих війни» в Україні та Литві.

«Ця виставка насамперед повинна нагадувати нам про те, що на Сході на шостому році наші українські хлопці, в тому числі і вінничани, захищають територіальну цілісність і незалежність нашої держави. Я хочу подякувати в першу чергу пану Послу за підтримку цієї ініціативи та Олександру Білецькому, що саме у нашому місті проходить ця виставка», - сказав на відкритті виставки міський голова Сергій Моргунов.

«Мені приємно бути у Вінниці і відкривати виставку. Вона не така велика, але абсолютно унікальна. В Станиці Луганській відбувся перший художній пленер на лінії розмежування, яка розділяє два абсолютно різних світи. Деякі литовці вперше побачили «подих війни». Литва завжди допомагає Україні і дружить. Війна продовжується, Європа не повинна закривати на це очі, і має говорити про це. Українські художники мають свій особливий погляд на війну і навіть свої особисті історії, як наприклад Сергій Захаров. Я вдячний пану меру і усім організаторам за цю виставку», - розповів Посол Литви в Україні Марюс Януконіс, який також відвідав відкриття «Подиху війни».

«Україна зараз у стадії війни і боротьби за свою незалежність. Литва уже добилася своєї незалежності. І люди з цих двох країн поїхали в одне місце, де війна відчувається безпосередньо. Це була цікава колаборація», - додав художник Сергій Захаров

«Саме головне, що може зробити художник – це показати світ, як він його бачить на полотні. Я дякую пану Послу, що допоміг нам потрапити в цю атмосферу, де ми змогли намалювати те, що ми побачили», - прокоментувала відкриття художниця Валерія Москвітіна.

«Подих війни» - у Вінниці відкрили виставку картин, написаних на лінії фронту

«Подих війни» - у Вінниці відкрили виставку картин, написаних на лінії фронту - фото 2

«Подих війни» - у Вінниці відкрили виставку картин, написаних на лінії фронту - фото 3

«Подих війни» - у Вінниці відкрили виставку картин, написаних на лінії фронту - фото 4

«Подих війни» - у Вінниці відкрили виставку картин, написаних на лінії фронту - фото 5

Вінниця.info, фото Вінницької міської ради