11 груд. 2019 17:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

163

0

Поліцейські били дитину? В Гайсині розгорівся скандал через підлітка

Поліцейські били дитину? В Гайсині розгорівся скандал через підлітка

В Гайсині мати неповнолітнього звинувачує поліцію в побитті сина. Що відбулось насправді?


Поліцейські били дитину? В Гайсині розгорівся скандал через підлітка

14-річного Іллю Требенка з Гайсина по дорозі до школи перестріли поліцейські й без пояснень забрали до райвідділу. Про це у Фейсбуці написала Ірина - старша сестра Іллі. Зі слів дівчини, її неповнолітнього брата повезли до відділу поліції, а матір про це не повідомили. Під час спілкування з журналістом Вiнниця.info сестра і мама неповнолітнього Іллі кажуть, що правоохоронці били хлопця. Інформацію про побиття перевірятиме інспекція з особового складу ГУ Нацполіції у Вінницькій області.

«Я дізналась, що мого брата забирали до поліції, вже коли його назад привезли до школи. Це було після першого уроку. Я вийшла, в коридорі стояв мій брат й плакав так, що аж трусився. Було двоє поліцейських. Тоді я запитала в них, яке вони мали право забирати до відділка неповнолітню дитину без відома матері. Ілля дуже плакав і це дратувало поліцейську. Вона йому сказала: «я б тебе придушила», а він їй: «ви мене й так душили». «Мало я тебе душила» - сказала поліцейська. Це при мені така розмова була. Потім вже Ілля розказував, що жінка-поліцейська брала його за горло, а інший поліцейський піднімав за ноги, перевертав й трусив, щоб напевно подивитись, що випаде з його кишень», - розказує старша сестра Іллі, 11-класниця Ірина.

Дівчинка зателефонувала матері. Та одразу приїхала до школи, взяла сина й поїхали до райвідділу з’ясовувати ситуацію.

«Я знаю, що мій син не святий. Він неодноразово був впійманий на крадіжці чи на хуліганських вчинках. Він дуже піддається впливу. Все почалось, коли він потрапив до компанії старших хлопчаків. Ми з цим боремось, як можемо! Але він неповнолітній і поки що за всі його дії відповідаю я. Ми не раз були з сином в поліції. І він вже добре знає поліцейську Гудиму Тетяну Миколаївну (старший інспектор ювенальної превенції – ред.). Саме тому він сів до машини вчора, хоча поліція приїжджала навіть не на службовому авто. Поліцейських було двоє – Гудима Тетяна й Стеблюк, не знаю, як його звати й по-батькові. Що вони робили з моїм сином у райвідділі, один Бог знає, але Ілля стверджує, що його били. Привезли його до школи вже коли закінчився перший урок», - розповідає мама Іллі Майя Требенко.

Коли приїхали до райвідділу, з’ясувалось, що місцевий житель Гайсина звернувся до поліції через хуліганські дії двох хлопчаків, один з яких підпалив й кинув до магазину петарду, через що могла постраждати його 4-річна донька. Саме через цей факт поліція й забрала до відділку для профілактичної бесіди Іллю Требенка.

«Повторюю, що я не виправдовую свого сина, якщо він винен, то ми відповідатимемо, але він неповнолітній, сам відповідати за себе не може. Я написала заяву в прокуратуру на неправомірні дії працівників правоохоронних органів щодо неповнолітньої особи, бо мені не вдалось написати цю заяву в поліції. Коли я звернулась в приймальню, мені там сказали, що треба було писати заяву в Гудими. А як я могла це зробити, коли вона мене й слухати не хотіла», - каже Майя Требенко.

Спілкування з поліцією намагалась зафіксувати на камеру сестра Іллі.

«Я включила відео камеру на телефоні й намагалась щось відзняти, але дуже боялась, тому ховала телефон, щоб його не побачили поліцейські. Через це нормального відео немає, але там видно, що жалівся ще один підліток, що його також били й добре чути, як поліцейські кричать на мою маму», - розповідає Ірина.

Цей відеоролик Ірина виклала до Фейсбуку. Відеоролик зібрав більше 300 коментарів жителів Гайсина, які в основному підтримали місцевих поліцейських. Адже, як виявилось від вчинків малолітніх хуліганів потерпає чимало місцевих мешканців.

«Нарешті зловили. Нехай ті батьки скажуть «дякую» тим, хто їх зловив і хто їм пояснює чого робити не можна, бо мабуть самим батькам байдуже... А могло б бути і горе», - коментує відео Діана Тимошенко.

Детально описала ситуацію з петардою, що трапилась в магазині Наталія Сафронова – мати 4-річної дитини, яка злякалась пострілу петарди.

Поліцейські били дитину? В Гайсині розгорівся скандал через підлітка

В коментарях до відео маму Іллі питали чи зверталась вона до лікарні для зняття побоїв, які, з її слів, завдали сину поліцейські. На що Майя Требенко відповіла, що візуально сліди побиття не прослідковувались.

«Синців не видно, бо вони знають як правильно бити. А не йшли до лікарні, бо малий себе нормально почував й не скаржився на здоров’я», - каже мати Іллі.

Редакція Вiнниця.info звернулась за коментарем до відділу комунікації ГУНП у Вінницькій області.

«9 грудня до Гайсинського відділення поліції звернулась місцева мешканка про те, що коли вона разом з 4-річною дочкою перебувала в магазині, неповнолітній кинув їм під ноги петарду. Тілесних ушкоджень ніхто не зазнав, однак дитина отримала психологічну травму.

За інформацією начальника Гайсинського відділення поліції Ігора Соломона, поліцейські встановили, що до вчинення хуліганських дій причетний неповнолітній місцевий житель, віком 14 років. Поліцейські повідомили його матір та викликали до відділку поліції. Правоохоронці поспілкувалися з хлопчиком, роз’яснили, до яких наслідків може привести використання петард в людних місцях та про відповідальність, передбачену законодавством для неповнолітніх за вчинення правопорушень.

Підліток виховується в сім’ї, яка перебуває на обліку в соціальних органах, як така, що опинилися в складних життєвих обставинах. Хлопець вже мав проблеми з законом та є фігурантом кримінального провадження, відкритого за фактом грабежу.

Оскільки хлопець не досяг 16-річного віку, з якого настає адміністративна відповідальність, до відповідальності притягнуть його матір згідно ст. 184 Кримінального Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме «Невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей».

Натомість в соцмережах мати неповнолітнього поширила інформацію, що її сина начебто побили поліцейські. Ця інформація буде перевірена інспекцією з особового складу Головного управління Нацполіції в області», - зазначили у відділі комунікацій.

Вiнниця.info