4 жовт. 2019 13:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

122

0

Поліція подала в суд, щоб відсторонити від посади Салецького через реєстрацію громад, які перейшли з Московського патріархату в ПЦУ

Поліція подала в суд, щоб відсторонити від посади Салецького через реєстрацію громад, які перейшли з Московського патріархату в ПЦУ

На Вінниччині відкрили кримінальну справу через перехід в Православну Церкву України


Поліція подала в суд, щоб відсторонити від посади Салецького через реєстрацію громад, які перейшли з Московського патріархату в ПЦУ

4 жовтня Вінницький міський суд мав розглянути кримінальну справу за поданням слідчого ГУ Нацполіції у Вінницькій області щодо відсторонення від посади начальника управління релігії Вінницької ОДА Ігоря Салецького. Поліція подала до суду через заяву від представників православної церкви московського патріархату, які вважають, що за два храми незаконно зареєстрували за релігійними громадами православної церкви України ПЦУ. Так як обвинуваченого повідомили про слухання вчора ввечері, захисника він не встиг взяти. Тому суд переніс розгляд справи на 11.00 годину 10 жовтня.

За словами Ігоря Салецького, суд має розглянути питання щодо відсторонення його від займаної посади та забезпечення особистого зобов’язання під час розгляду кримінальної справи.

«Йдеться про дві кримінальні справи, які знаходяться в провадженні Головного управління Національної поліції у Вінницькій області. Це щодо зміни підлеглості релігійних громад православної церкви України в с. Лука-Мелешківська Вінницького району і с. Велика Кісниця Ямпільського району. На думку слідчого, дії Управління (релігії, яке очолює Салецький – ред.), здійсненні самочинно, без дотримання норм чинного законодавства.

В той же час дані справи розглядались Вінницьким адміністративним судом щодо визнанням неправомірних дій Управління щодо реєстрації зміни підлеглості. Ухвалами Вінницького окружного адміністративного суду провадження були закриті. Оскільки суд дійшов висновків, що це приватно-правовий спір, а не спір з органом державної влади суб’єктом владних повноважень. Нам не зрозуміла позиція ГУ Нацполіції у Вінницькій області по даним питанням», - розповів про позов Ігор Салецький.

Слідча відмовилась коментувати журналістам справу.

Ігор Салецький також розповів про реєстрацію громади в Луці-Мелешківській, де навколо храму відбувались сутички між приїжджими прихильниками Московського патріархату і вірянами ПЦУ.

«На сьогодні в громади ПЦУ зареєстрований Статут, внесена інформація в Єдиний державний реєстр юридичних осіб. Є свідоцтво права власності на культову споруду храму. Укладено з органом охорони культурної спадщини договір на використання і збереження храму. Окрім того, оформлений сертифікат на земельну ділянку. Власне, всі юридичні вимоги виконані в повному обсязі. Не дивлячись на це сторонні особи, які приїжджають в Луку-Мелешківську перешкоджають власнику храму проведенню релігійних заходів», - говорить І. Салецький.

Як повідомляла Вiнниця.info в селі Лука-Мелешківська на Вінниччині воювали за церкву: перекривали дорогу, з заявою про побиття до поліції зверталась жінка.

Довідка.

Станом на 3 жовтня у Вінницькій області нараховується 171 релігійна громада, яка розпочала зміну підлеглості (перехід з Московського патріархату в ПЦУ) і близько 140 громад процедуру завершили і зареєстрували нові статути.

Вiнниця.info