4 лип. 2019 17:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

78

0

Політтехнолог розповів, що у Вінниці зростає підтримка партії Гройсмана

Політтехнолог розповів, що у Вінниці зростає підтримка партії Гройсмана

Опитування жителів регіону показало, що після обрання президента, вони вже задоволені владою і шалену підтримку має прем’єр-міністр Володимир Гройсман.


Політтехнолог розповів, що у Вінниці зростає підтримка партії Гройсмана

Чи виправдалися очікування вінничан від нової влади і чи змінилися їх проблеми? Опитування жителів регіону показало, що після обрання президента, вони вже задоволені владою і шалену підтримку має прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Саме тому попри прихильність до «Слуги народу» на Вінниччині зростає рейтинг «Української стратегії», тоді як у «Європейської солідарності» він залишається стабільним.

Повідомляє сайт Na parise.

Протягом кількох тижнів червня на Вінниччині відбувалося масштабне соціологічне дослідження. Як 4 липня розповів журналістам голова ГО «Центр регіональної ініціативи та розвитку» і координатор ГО «Передові правові ініціативи» Руслан Штогрин, опитування 8,4 тисяч респондентів дозволяє при похибці у 3% чітко представляти електоральні настрої.

«У головах людей за кілька місяців все помінялося. Якщо раніше вони критично ставилися до влади, то тепер 64,9% опитаних вважає, що країна рухається у правильному напрямку, а лише 19,7% дотримуються протилежної думки», - констатує він «зміну» настроїв за термін після президентських виборів, зазначаючи, що люди вказують ті ж проблеми, з якими стикалися раніше.

Респондентів, як і на початку року, турбує підвищення тарифів на комуналку, військовий конфлікт на Сході, рівень корупції, в сільській місцевості ще й неможливість отримати якісну меддопомогу. Проте близько 50% вважає діяльність президента Володимира Зеленського ефективною.

«Народ чекає швидких змін від президента в позитивному руслі, хоча підтверджує, що після виборів його проблеми анітрошки не змінилися. Сталася парадоксальна ситуація зі зміною на 180 градусів думки людей. Наразі виходить, що люди впевнені, що проблеми залишилися, але все стало добре. На мою думку, «ефект медового місяця» із Зеленським буде більший, ніж у 2014-му з Порошенком. Люди почнуть по-іншому ставитися до влади орієнтовно за рік», - підсумовує Руслан Штогрин.

Якою бачать зовнішню політику держави вінничани? Як з’ясувалося, 19,2% підтримує курс на НАТО, а 51% - на ЄС. Іншого вектору дотримується 5,5% респондентів, які хочуть бачити Україну у Митному союзі і 17,7% з нейтральною позицією.

Щодо підтримки партійних брендів на Вінниччині, то як і у переважній більшості регіонів респонденти віддають перевагу партії «Слуга народу» (38%). На другому місці – «Українська стратегія» з 11,2%, і її рейтинг поступово зростає. При цьому, за словами Р. Штогрина, рівень довіри вінничан до її очільника Володимира Гройсмана, приміром у обласному центрі сягає 70%. На третьому місці – «Європейська солідарність» (10,2%), рейтинг якої залишається стабільним, а четвертою є ВО «Батьківщина» з 8,2%. Почав зростати рейтинг «Голосу» С. Вакарчука (5,6%) і зменшуватися «Сили і честі» І. Смешка (4,8%).

За твердженням Р. Штогрина, на одномму електоральному полі наразі конкурують «Українська стратегія» і «Європейська солідарність», «Слуга народу» і «Батьківщина», «Сила і честь» і «Громадянська позиція».

Результати по області у певній мірі відрізняються від тих, які дослідження показують безпосередньо у Вінниці. Так, в обласному центрі 36% респондентів підтримують «Слугу народу», 15,1% «Українську стратегію», 8,8% «Європейську солідарність», 6,6% «Голос», 6,3% «Батьківщину», 5,8% «Силу і честь» і 3,6% «Опозиційну платформу».

Щодо мажоритарників, то Р. Штогрин запевнив, що можливо ми ще побачимо сюрпризи, коли потужні кандидати-самовисуванці, які працювали на окрузі зможуть програти конкурентам від партії з великим рейтингом, оскільки до 60% виборців голосуватимуть за «ідеологію», а не особистість. Виключенням він назвав два округи у Вінниці, де лідерами за опитуванням є самовисуванці В. Кістіон і Л. Марцинковський, саме через те, що їх публічно підтримує В. Гройсман.

Вінниця.info