21 серп. 2015 15:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

66

0

Польща запропонувала допомогу у реставрації Палацу Потоцьких на Вінниччині

Польща запропонувала допомогу у реставрації Палацу Потоцьких на Вінниччині

 Генрик Літвін висловив переконання, що «Подільський Версаль» гідний того, щоб займатися ним спільно


Польща запропонувала допомогу у реставрації Палацу Потоцьких на Вінниччині

 20 серпня в рамках перебування у Вінницькій області польська делегація відвідала місто Тульчин, де ознайомились з пам’яткою архітектури другої половини 18 століття в стилі класицизм – палацом Потоцьких.

Про це інформує прес-служба Вінницької облради.

Екскурсовод провів пізнавальну екскурсію у Палаці Потоцьких.

Ситуація з Палацом складається сумна – його реконструкція триває вже не одне десятиліття, коли закінчиться невідомо. Архітектурна пам’ятка вісімнадцятого століття з року в рік руйнується. Прекрасний парковий ансамбль, про який так ретельно дбав Станіслав Потоцький, був зруйнований людиною і часом. Вціліли далеко не всі будівлі Тульчинського палацу, не зберігся й інтер'єр. Два бокових флігеля досі потребують повної реконструкції. Лише центральний корпус палацу Потоцьких у Тульчині до цих пір зберігає свою велич і пишність, радуючи погляд туристів і студентів (з 1984 року і по сьогоднішній день тут діє Вінницьке училище культури і мистецтв ім. М.Д.Леонтовича).

Голова обласної Ради подякував Надзвичайному та Повноважному Послу Республіки Польща в Україні Генрику Літвіну за те, що він відгукнувся на лист обласної Ради щодо допомоги в реконструкції Палацу. При цьому Сергій Свитко наголосив, що цей парковий ансамбль є спільною історією двох народів – польського і українського та висловив сподівання на співпрацю в цьому питанні. Про своє бачення щодо подальшого розвитку та використання  пам’ятки  архітектури  поінформували керівники музеїв та управління культури і туризму облдержадміністрації.

Підбиваючи підсумки, Генрик Літвін висловив переконання, що «Подільський Версаль» гідний того, щоб займатися ним спільно. Він запропонував підготовити спільний проект відбудови Палацу, зазначивши в ньому, що кожна сторона(і українська, і польська) повинні зробити, скільки коштів вкласти. При цьому пан Посол пообіцяв підготувати відповідні інформаційні матеріали для польського Міністерства культури та наголосив на позиції польської сторони – повернути парковому ансамблю початковий вигляд при реконструкції.

В свою чергу голова обласної Ради подякував  високоповажним гостям за розуміння і підтримку та запевнив всіх присутніх, що ініціює спільний з облдержадміністрацією лист до Міністерства культури України з приводу того, щоб терміново рятувати східну частину Палацу від руйнування. Він також зазначив, що буде ініціювати питання про виділення певної суми коштів з обласного бюджету для реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині.

Отже, з’явилася надія збере6ження цього архітектурного ансамблю для нащадків, туристичних груп, зокрема, зарубіжних гостей.

Польща запропонувала допомогу у реставрації Палацу Потоцьких на Вінниччині

Польща запропонувала допомогу у реставрації Палацу Потоцьких на Вінниччині - фото 2

Польща запропонувала допомогу у реставрації Палацу Потоцьких на Вінниччині - фото 3

Польща запропонувала допомогу у реставрації Палацу Потоцьких на Вінниччині - фото 4

Польща запропонувала допомогу у реставрації Палацу Потоцьких на Вінниччині - фото 5

ВИННИЦА.info