28 лип. 2021 17:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

534

0

«Помста Сталіна» та провальний «суперфуд» для тварин: вінничан закликають оминати небезпечний борщівник. Фото

«Помста Сталіна» та провальний «суперфуд» для тварин: вінничан закликають оминати небезпечний борщівник. Фото

Опіки після дотику до борщівника Сосновського можуть проявлятися не одразу


«Помста Сталіна» та провальний «суперфуд» для тварин: вінничан закликають оминати небезпечний борщівник. Фото

Вінницькі лісники закликають мешканців області якомога далі оминати рослину, яку науковці називають борщівник Сосновського. А у народі з 1950 років - «помстою Сталіна». Нині він буяє на узліссях, в лісосмугах, на берегах річок або обабіч доріг. Доростає до справжніх гуліверових розмірів -5 метрів у висоту. Цвіте білими гігантськими суцвіттями-парасольками. Контакт із такою, на перший погляд цікавою рослиною залишає на шкірі серйозні травми, важкі опіки.

«Помста Сталіна» та провальний «суперфуд» для тварин: вінничан закликають оминати небезпечний борщівник. Фото


Повідомляє Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.

«У Балтійських країнах та в Білорусі рослину називають «помста Сталіна», оскільки саме особисто за його розпорядженнями у 50-х роках масово засіювались борщівником пасовища. Це реліктова, але чужа для України рослина, що походить із Кавказу. Тобто в нашій місцевості, хоч розселився він по території всієї України, це - рослина-інтродуцент. Стала справжнім агресором, який активно витісняє рідні трави та чагарники, у тому числі і рослини-медоноси. Зелене світло борщівник Сосновських отримав від радянського керівництва, попри перестороги науковців, у післявоєнні роки. Завезли його до нас для благих намірів підняти сільське господарство, культивуючи вирощування борщівника Сосновського як дешевої силосної культури. Визнавши марність спроби (молоко від корів, що поїдали такий корм, було гірким), з часом борщівник Сосновського перестали використовувати. А от розростання покинутого та акліматизованого борщівника стало тихою катастрофою. У Балтійських країнах та в Білорусі рослину також називають «помста Сталіна», оскільки саме особисто за його розпорядженнями у 50-х роках масово засіювались борщівником пасовища», - розповідають лісники.

«Помста Сталіна» та провальний «суперфуд» для тварин: вінничан закликають оминати небезпечний борщівник. Фото  - фото 2


Вона також пояснюють, борщівник Сосновського містить фотоактивні сполуки (фуранокумарини), які стають небезпечні для шкіри людини під дією ультрафіолетового (сонячного) випромінювання.

«Тобто у сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету в сотні разів. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Опіки схожі на термічні, з почервонінням, водянистими пухирями. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань. От саме підступність цієї рослини полягає у тому, що ураження на шкірі проявляються через кілька днів після контакту із соком. Людина уже може й не пам’ятати, з чим контактувала. Кропива жалить одразу і просто неприємно. А борщівник Сосновського – гарний, приємнний на дотик, ароматний, у його таємничих зарослях цікаво погратися. А пустотілі стебла, які мають до 10 см товщину», - попереджають у пресслужбі Вінницького ОУЛМГ.

«Помста Сталіна» та провальний «суперфуд» для тварин: вінничан закликають оминати небезпечний борщівник. Фото  - фото 3


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.