16 верес. 2022 12:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

272

0

Понад тисячу дзвінків за день на «101». Як працюють диспетчери Служби порятунку Вінниччини

Понад тисячу дзвінків за день на «101». Як працюють диспетчери Служби порятунку Вінниччини

Диспетчери рятувальної служби приймають виклики за номерами 101 і 112


Понад тисячу дзвінків за день на «101». Як працюють диспетчери Служби порятунку Вінниччини

Вінницькі рятувальники з початку війни забули, уже що таке відпустка чи вихідні. З початку повномасштабного російського вторгнення вони на посиленій службі. 17 вересня рятувальники відзначатимуть професійне свято. Найперші, хто приймають тривожні повідомлення від людей – це диспетчери. Це як «сполучна нитка» між тими, хто потрапили в біду й рятувальниками. Працює ця служба цілодобово.

Заступник начальника оперативно-координаційного центру головного управлінні ДСНС у Вінницькій області Сергій Порхун розповів, Вінниця.info про роботу диспетчерів і які виклики найчастіше доводиться приймати.

«Служба в оперативно – координаційному центрі проходить цілодобово. Сім днів на тиждень. Графік роботи диспетчера сутки – троє. Тобто вранці, о 07.30 ранку вони заступають на чергування. Обладнання комп’ютеризоване, є телефони та журнал, де ведеться реєстр дзвінків. Заступає на чергування група диспетчерів у складі 3-х людей. Наш диспетчер не може не взяти слухавку. Кожен виклик записується. Від того, як спрацює диспетчер, залежить життя і здоров’я людей. Тому навіть, якщо це дзвінок, який не в нашій компетенції рятувальники направляють у відповідні служби або перенаправляють дзвінок за належністю», - розповідає Сергій Порхун.

Понад тисячу дзвінків за день на «101». Як працюють диспетчери Служби порятунку Вінниччини

За добу вінницькі диспетчери приймають приблизно 1000 і більше викликів. Проте, часто бувають і хибні виклики. Люди надають неправдиву інформацію, чи помилися номером, або просять поговорити, або діти заради розваг телефонують до диспетчерської служби

«Є багато курйозних викликів. Люди телефонують і скаржаться на сусідів, на кубло шершнів. Чи от просять зняти з дерева кота. Також дзвонили і просили забрати гадюку з льоху. Наші хлопці виїжджали на виклик. Хоча це в нашій компетенції, однак служб які б займались порятунком людей від тварин теж немає. Також звертались медики, щоб ми допомогли знести чоловіка вагою 170 кілограм.

З початку війни люди стали більше боятися гучного шуму, чи от звуків літака чи гелікоптера. Телефонують і скаржаться, що літак летить низько. Ще шквал дзвінків іде коли підривають кар’єр. Такі от виклики забирають час, а інколи можуть зашкодити тим, кому дійсно необхідна допомога», - говорить Сергій Порхун.

Понад тисячу дзвінків за день на «101». Як працюють диспетчери Служби порятунку Вінниччини  - фото 2

Якщо лунає повітряна тривога диспетчери рятувальної служби Вінниці спускаються в укриття і там є все необхідне обладнання аби продовжувати приймати виклики.

«До нас надходять дзвінки і на номери101 і на 112. Коли на 112 йдуть виклики, і це не стосується роботи рятувальників, ми перенаправляємо їх. Якщо трапилась пожежа і до нас надійшов такий виклик, диспетчер швидко записує дані і направляє підрозділ. Тут ще з людиною спілкуються, уточнюють дані, а рятувальники вбираються в бойовий одяг. Весь час від початку прийняття повідомлення до повернення в підрозділ рятувальників виклик тримається на контролі», - додає пан Сергій.

Понад тисячу дзвінків за день на «101». Як працюють диспетчери Служби порятунку Вінниччини  - фото 3

Аби стати справжнім, диспетчером «101», говорить Сергій Порхун необхідно мати освіту та пройти спеціальне навчання, а також мати стійку психологічну підготовку.

До речі, в рятувальній службі Сергій Порхун працює 25 років і попри всі труднощі він любить свою обрану професію всього життя.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info