22 верес. 2021 12:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

118

0

Попросилась в душ, зникла та повернулась. На Вінниччині жінка відсуджує дитину, яку покинула у пологовому. Фото

Попросилась в душ, зникла та повернулась. На Вінниччині жінка відсуджує дитину, яку покинула у пологовому. Фото

Сьогодні розглядається в судовому порядку встановлення сам факт біологічного підтвердження материнства


Попросилась в душ, зникла та повернулась. На Вінниччині жінка відсуджує дитину, яку покинула у пологовому. Фото

Народила, лишила в пологовому і втекла, а за два місяці згадала про дитину. На Вінниччині матір через суд намагається повернути донечку, яку спочатку просто покинула. Вона звинувачує соціальні служби у тому, що немовля без її згоди віддали у дитбудинок. Та довести, що це саме її дитина – не легко.

Історія почалась у квітні 2021 року. Зранку до лікарні у Гайсині прибігла жінка. Почала кричати, що народжує. Після пологів матір та немовля лікарі лишили самих у палаті. Потім породілля попросилася до душу і…зникла, залишивши дитину.

Попросилась в душ, зникла та повернулась. На Вінниччині жінка відсуджує дитину, яку покинула у пологовому. Фото

Камер спостереження у пологовому немає. Персонал одразу викликав поліцію та описати жінку не змогли, вона була у медичній масці. Та поліцейські дістали відео з інших камер. Побачили, жінка з кимось спілкувалась телефоном, потім сіла у червону машину, яка на неї вже чекала і поїхала геть.

Це було у квітні, але в пологовому той день пам’ятають чітко. Тієї ночі на зміні була акушерка Надія Форемна. Вона говорить, пологи тривали 10 хвилин. Дитинка була повністю здоровою. Важила майже 4-ри кілограми, зростом 51-н сантиметр. Коли мати за нею не повернулася, одразу дали ім’я дівчинці - Надія.

«Вирішила наступна зміна так назвати, на честь мене, і на честь лікаря по батькові вже дати. Треба ж якось до дитини звертатись. То вийшло Надія Олександрівна», - пригадує Надія Форемна, акушерка пологового відділення Гайсинської районної лікарні.

Попросилась в душ, зникла та повернулась. На Вінниччині жінка відсуджує дитину, яку покинула у пологовому. Фото - фото 2

Імовірно мати й не планувала забирати дитину, говорять медики. На обліку у сімейного лікаря не стояла. Вагітність приховувала, а коли прийшла народжувати – вигадала ім’я, прізвище і лишила вигадані номери телефонів.

«Вона назвала вигадане прізвище, ім’я, по батькові. Назвала адресу, де вона не проживає, назвала телефони, які не відповідають. Тобто, правдивого зовсім слова не було від неї сказано», - зауважує Олександр Стародуб, завідувач акушерського відділення Гайсинської центральної районної лікарні.

Попросилась в душ, зникла та повернулась. На Вінниччині жінка відсуджує дитину, яку покинула у пологовому. Фото - фото 3

Та за два місяці породілля-втікачка згадала про доньку. Спочатку приїхала забирати її з лікарні, але Надійку вже віддали у дитбудинок. Жінка найняла адвоката і тепер через суд намагається повернути дитину. Пояснити свій вчинок сьогодні категорично відмовляється.

Попросилась в душ, зникла та повернулась. На Вінниччині жінка відсуджує дитину, яку покинула у пологовому. Фото - фото 4

Відомо, вона живе в одному з міст Вінниччини. Їй близько 40-ка років. Сусіди кажуть, у цієї жінки, окрім Надійки ще 4-ро дітей: найстаршій 18-ть, наймолодшій 4-ри роки. Родина благонадійна. Доглядає матір за дітьми відповідально. Про наміри повернути Надійку – розказувала найближчим.

«Я їй кажу: «Оля, я чула за ту дитину, ти її забереш?». А вона казала, що хоче забрати. Зараз вона ходить весела, щаслива», - каже Євгенія Крижанівська, сусідка.

Попросилась в душ, зникла та повернулась. На Вінниччині жінка відсуджує дитину, яку покинула у пологовому. Фото - фото 5

У соціальних службах кажуть, перше судове слухання вже було, у серпні.

«Сьогодні розглядається в судовому порядку встановлення самого факту біологічного підтвердження материнства, зокрема проведення цілого ряду процедур», - коментує Таїсія Науменко, начальниця служби у справах дітей Гайсинської районної державної адміністрації.

Попросилась в душ, зникла та повернулась. На Вінниччині жінка відсуджує дитину, яку покинула у пологовому. Фото - фото 6

Сьогодні Надійка у вінницькому дитячому будинку. Якщо жінка доведе, що саме вона матір дитини – дівчинку їй повернуть.

Нагадаємо, кримінальне провадження за даним фактом не відкривали.

«Такі дії не підпадають під кримінальне правопорушення. Є тримісячний період, коли в жінки може бути післяпологова депресія і вона може не усвідомлювати свої дії. Тобто, відповідальності немає. Протягом трьох місяців, якщо її не знайдуть, дитину можуть усиновити», - коментували Вінниця.info в поліції весною.

Попросилась в душ, зникла та повернулась. На Вінниччині жінка відсуджує дитину, яку покинула у пологовому. Фото - фото 7

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info