4 лют. 2015 10:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Україна
0

81

0

Порошенко погрожував Путіну, заради миру

Порошенко погрожував Путіну, заради миру

 Порошенко пригрозив Путіну, щоб домогтися перемир'я - ЗМІ


Порошенко погрожував Путіну, заради миру

 Щоб схилити Володимира Путіна до укладання мирної угоди, Петро Порошенко пригрозив наприкінці серпня 2014 року опублікувати в Інтернеті інформацію зі сотень армійських жетонів російських солдатів, узятих у полон або вбитих в Україні.

Про це пише "Financial Times" у другій статті серії "Битва за Україну" під заголовком " Як дипломатичний успіх зійшов нанівець", повідомляють "Ведомости".

Матеріал FT підготовлено за результатами бесід із міністрами, високопоставленими чиновниками ЄС, дипломатами, офіційними особами й співробітниками спецслужб із понад 10 країн.

Як пише видання, президенту України терміново потрібно було зупинити наступ сил, які протистоять українській армії, а для того, щоб домовитися про припинення вогню, йому потрібен був президент РФ Путін.

Діяти доводилося швидко: за словами західного дипломата, Порошенко боявся, що "у два дні втратить [свою посаду]", якщо не доможеться перемоги чи миру.

Тому Порошенко подзвонив Путіну й заявив: якщо бойові дії не будуть припинені, Київ викладе в Інтернет армійські жетони російських солдатів, а також зв'яжеться із їхніми матерями й дружинами, щоб розповісти, де вони перебувають.

Цю історію Порошенко згодом розповідав декільком високопоставленим західним чиновникам, хоча російські представники її не підтверджують.

Деякі вважають це свого роду показною хоробрістю з боку Порошенка, якому терміново потрібно було врятувати країну, зазначає FT.

Видання також відзначає, що заради установлення миру Порошенко був готовий піти і на перегляд тарифів по численних товарних позиціях у рамках економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом, як на тому наполягала Росія. Але проти цього виступив голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

У підсумку, у якості компромісу, було вирішено відкласти набуття чинності економічною частиною угоди з українського боку.

Як відомо, на зустрічі з Порошенком у Мінську Путін продовжував заперечувати присутність російських військових в Україні, заявивши, що в його розпорядженні 1,2 млн. солдатів і вони можуть за два дні взяти Київ і будь-яку столицю країн ЄС і НАТО.

Нагадаємо, у першій статті "Битва за Україну: як Захід втратив Путіна" FT розповідалося, як канцлер Німеччини Ангела Меркель намагалася з'ясувати у Путіна, в чому полягає його стратегія в Україні.

Українська правда