23 січ. 2019 17:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Україна
0

58

0

Порошенко присвоїв Патріарху Філарету звання Герой України та вручив орден Держави

Порошенко присвоїв Патріарху Філарету звання Герой України та вручив орден Держави

Президент Петро Порошенко вручив Патріарху Філарету найвищу державну нагороду – звання Герой України та орден Держави


Порошенко присвоїв Патріарху Філарету звання Герой України та вручив орден Держави

 Під час урочистого заходу з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Президент Петро Порошенко вручив Патріарху Філарету найвищу державну нагороду – звання Герой України та орден Держави.

Про це повідомляє сайт Вінницької ОДА.

Патріарха Філарета нагороджено за видатну історичну роль у становленні незалежної Православної Церкви України, діяльність, спрямовану на відродження духовності Українського народу, піднесення авторитету православ’я, утвердження  ідеалів милосердя і міжконфесійної злагоди.

«Ви були, є і залишаєтеся духовним лідером українського народу. Тому прийняв рішення присвоїти Вам звання Героя України. Наголошую, що Ваша нагорода – абсолютно заслужена...Ви все життя самовіддано служили церкві та українському народові», - наголосив він. Петро Порошенко зауважив, що високе звання Героя України за його президентської каденції отримали Герої Небесної Сотні і військові, що протистоять російській агресії.

«За атеїстичного радянського режиму, в умовах тиску КДБ і партійного апарату Ви боролися за право людей вірити в Бога, відвідувати храм Божий, молитися Господу. А з проголошенням незалежної України Ви стали на шлях побудови єдиної помісної української православної церкви. Ви заклали добрий фундамент. Попри всі перешкоди, вели українське православ’я до автокефалії, до духовної свободи», - підкреслив Петро Порошенко.

«І вражаючим є Ваш приклад надзвичайної жертовності, з якою Ви прийшли 15 грудня на об’єднавчий собор у Софії Київській. Ви довели всьому світові, що «там, де два українці – три гетьмани» - це не про нас. Що українці здатні об’єднуватися, об’єднуватися в ім’я великої мети», - особливо підкреслив Президент.

Порошенко присвоїв Патріарху Філарету звання Герой України та вручив орден Держави

Глав держави також відзначив зусилля, які доклала Верховна Рада України на чолі з Головою ВРУ Андрієм Парубієм, народними депутатами, коли Парламент підтримав звернення Президента до Вселенського патріархату щодо надання Томосу про автокефалію ПЦУ. А також прийняття необхідних законів, які дозволили забезпечити мир і злагоду в суспільстві при створенні об’єднаної української церкви.

Вiнниця.info, фото - з сайту Президента