28 лют. 2015 18:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

70

0

Порошенко у Вінниці розповів про курс долара і чому «не в Гонтаревій проблема»

Порошенко у Вінниці розповів про курс долара і чому «не в Гонтаревій проблема»

 Криза в Україні пов’язана зі спекуляціями та війною, а не головою Нацбанку


Порошенко у Вінниці розповів про курс долара і чому «не в Гонтаревій проблема»

 28 лютого під час брифінгу у Вінниці Президент України Петро Порошенко, відповідаючи на питання, чому в Україні так різко змінюється курс долара і яким він буде, назвав ряд об’єктивних факторів, що впливають на курс валют та економіку загалом. На першому місці – валютні спекуляції.

«Я б хотів відповісти не лише на дії валютних спекулянтів. По них має бути прийняте найближчим часом рішення. Ми маємо чітко розуміти - Україна знаходиться в умовах справжньої війни. Війна вичавлює економіку України, не лише забираючи левову частину бюджетних коштів на фінансування збройних сил, не лише зупиняючи промислове виробництво. Сьогодні більше 25% промислового потенціалу України зупинено, а 10 % фізично зруйновано, вона забирає на сьогоднішній день можливості економічного зростання», - зазначив Порошенко.

За словами очільника країни, фінансова криза не пов’язана напряму з головою Нацбанку Гонтеревою. Це наслідок війни і великого дефіциту у бюджеті.

«Ви можете міняти і ставити будь-кого (на посаду Нацбанку – ред.), але я хотів би професійної дискусії з цього приводу. І єдиний шлях, яким ми можемо зупинити інфляцію і курс, це відродити економіку держави. Ключове завдання для нас для всіх - отримати зараз фінансування Міжнародного валютного фонду. Треба потерпіти. Не пізніше другої половини березня кошти в Україну надійдуть. Я дуже сподіваюся, що в Нацбанку з’явиться можливість виходити з інтервенціями на ринок. Це буде предметом переговорів з міжнародним валютним фондом. Але сьогодні, коли немає можливості робити інтервенції, не має можливості, бо без погодження це заборонено і ми не отримаємо транш.

Зараз, розкачаний панікою курс, повернувся з 40 на 27, а він має ще повернутися до 20-22. Я вважаю, що це потребує спільних зусиль і спільної відповідальності Уряду, Національного банку, ВРУ. Не персоніфікувати, бо цапа-відбувала знаходити дуже легко», - сказав Порошенко.

Також він зазначив, що однією із причин нестабільної гривні є непередбачені бюджетом витрати коштів: додаткове фінансування ЗСУ та виплати для переселенців зі Сходу.

«Я прошу вас звернути увагу, що величезні кошти відправленні на фінансування Збройних сил. Чималі суми, непередбачені бюджетом, направлені у соціальну сферу. В Україні 1 мільйон переселенців, в тому ж числі і Донецький університет. Лише Вінниця приймає 20 тисяч переселенців. На сьогоднішній день левова частина пенсіонерів Донбасу після перереєстрації отримує пенсії з державного бюджету і з пенсійного фонду", - сказав президент. 

ВИННИЦА.info