3 верес. 2020 16:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

101

0

Портрети українських позичальників: про що говорять дослідження

Портрети українських позичальників: про що говорять дослідження

Практично кожен стикався з отриманням кредиту особисто або позичав кошти у знайомих. Тому цікавим є ще й той факт, що в результатах дослідження можна знайти самого себе.


Портрети українських позичальників: про що говорять дослідження

Нещодавно фінансовий ресурс Фінансович опублікував цікаве дослідження, яке описує портрет українця, який бере кредит. Практично кожен з нас стикався з отриманням кредиту особисто або позичав кошти у знайомих. Тому цікавим є ще й той факт, що в результатах можна знайти самого себе.

За основу фахівці взяли статистику і також дані з анкети, яку заповнює клієнт фінансової компанії. Там він вказує місце проживання, дату свого народження, стать, відомості про трудову діяльність, а також мету використання грошей, які він хоче отримати.

Результати вражають – величезний відсоток населення країни є регулярним користувачем мікрофінансових компаній. До них звертаються в разі, якщо не вдалося зайняти грошей у знайомих і родичів.

Портрети українських позичальників: про що говорять дослідження

Детальніше про методологію, збір даних, а також детальний опис портрета позичальника разом з висновками можна дізнатися безпосередньо у джерела – https://finansovich.com.ua/portret-ukrainskogo-zaemshhika/. А ми пропонуємо детальніше ознайомитися з типами людей, які звертаються за кредитом.

Від відповідальності до банальної необізнаності

Всі люди різні - про це чули всі. Однак для сфери кредитування клієнти виглядають досить типово. Виходячи з цього, вдалося виділити чотири типи позичальників, про які ми і розповімо нижче.

№1: відповідальність понад усе. До першого типу відносяться близько половини всіх клієнтів мікрофінансових компаній. Це усвідомлені люди, які вже мають успішний досвід кредитування в минулому. Вони знають, для чого беруть кошти, як їх віддавати, вибирають оптимальні для себе умови співпраці і завжди уважно стежать за тим, щоб не вийти на прострочення. Кожен оформлений ними займ – відповідальність, тому до вирішення вони підходять з «холодною головою».

За статистикою, до цієї групи частіше відносяться позичальники віком 28+, мають сім'ї і стабільний дохід.

№2: учасники перегонів за престижем. Вік не є визначальним фактором для такої категорії позичальників. Адже якщо вони захотіли щось новеньке для себе, то нічого їх не зупинить. Бажання можуть бути різними: від останньої моделі iPhone до апгрейда танка в комп’ютерній грі. Головне, щоб була можливість отримати кошти тут і зараз.

Якщо такі люди не працевлаштовані, то це лише тимчасові особливості. Знайти роботу для них не складає труднощів, проте отримана зарплата не завжди йде на погашення кредиту. Нотки безвідповідальності по відношенню до повернення грошей – одна з базових характеристик даної категорії.

№3: далекі від фінансів. На жаль, в XXI столітті все ще є українці, які абсолютно не розбираються ні в товарно-грошових відносинах, ні в кредитній сфері. Їх не лякає слово «заборгованість», дзвінки колекторів або судові розгляди. Вони роблять запити на кредити (завжди на максимально можливу суму) і переносять фінансове навантаження на майбутнє, відмахуючись фразами «колись віддам» і «якось розберуся».

Своєрідним рекордсменом в даній категорії є українець, який має близько 20 відкритих кредитів, які він не збирається погасити найближчим часом.

№4: нечисті на руку. На жаль, не можна не відзначити шахрайські дії, які мають місце при отриманні позики. Близько 1% за даними статистики відводиться на звернення за фальшивими документами або прикрившись персоною третьої особи.