11 трав. 2021 11:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

462

0

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці

Вінниця цікава для туристів


Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці

Вінниця – культурна столиця Поділля. Місто по всій Україні знають точно за знаменитий фонтан «Roshen», на шоу якого збираються тисячі глядачів. Приїжджають з інших міст цілими сім’ями, щоб поповнити свою скарбничку враженнями від світломузичного шоу на воді.

Однак Вінниця цікава для туристів не тільки фонтаном. У самому центрі міста живе столітня історія – в підземеллях, у будівлях, пам’ятниках і просто на вулицях.

На сайті Місто ідей є перелік екскурсій, які точно не залишать байдужими не тільки туристів, але й містян, які хочуть знати трішки більше про свою рідну Вінницю.

Оглядова пішохідна екскурсія «Вперше у Вінниці»

Під час півторагодинної прогулянки ви встигнете дізнатися про становлення та розвиток Вінниці, ознайомитися з головними пам’ятками, почути історії про відомих і важливих діячів. Ви довідаєтеся, де знаходиться найстаріша будівля міста, чому Вінницю називають найкомфортнішим містом України, як можна знайти вінницькі фрески, та чи правда, що саме тут розташовувалася колись столиця.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці

Тематична екскурсія середмістям «Незвідані Садки»

Прогулянка «Вінницькі Садки» – про ті часи, коли портрет Ахматової був відоміший за саму поетесу, бо його намалював Натан Альтман. Коли в маленькому ще містечку було відкрито аж 60 бібліотек. Про цензуру на одяг і ліміт на ґудзики. Про міграцію ринку. Про підземну річку, вінницьке ноухау – книжковий ліфт та віллу «Скеля». А головне – про наймальовничіші садиби в центрі міста, в історичному мікрорайоні Садки.

Вінничани звикли зустрічатися на Парижі, надихатися Єрусалимкою, милуватися природою на П’ятничанах. Але навіть вони часом не знають, де знаходяться Садки. Які успіхи та розчарування переживали його відомі мешканці? Як жили, працювали та відпочивали понад 100 років тому? Де у Вінниці було знайдено справжнісінький скарб? Та як відшукати приховану садибу, що не зазначена в жодному путівнику міста?

Небанальна екскурсія Садками відкриє чарівну архаїчність Вінниці. Гідеса пропонує спуститися зі своїх багатоповерхівок і зануритися у неспішне життя знакових садиб XX століття. Дізнатися, що бачили міцні стіни та парадні під’їзди старовинних будинків.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 2

Мистецька прогулянка-дискусія «Вуличний Лувр»

Щороку Вінниця поповнюється новими артоб’єктами – живописними стінописами, перетворюючи місто на своєрідну галерею новітнього мистецтва. Це як Лувр просто неба! За одну годину впродовж прогулянки столицею Поділля ви побачите старі та нові, звичні та приховані мурали, графіті й мозаїки Вінниці. Це екскурсія для тих, хто цікавиться художньою майстерністю та її сучасною інтерпретацією. Учасники зможуть поговорити про те, з якими перешкодами почали з’являтися перші стінописи, які несподіванки очікували на їх творців, а також про мурал, що став свого роду пророцтвом для міста.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 3

Романтична прогулянка на гондолі Ti amo (сезонна)

Так, у Вінниці є справжнісінька гондола «Джульєтта»! Як ті, що розсікають канали далекої Венеції. Ба навіть краща! Ошатна та велична. І керманич її – справжній гондольєр.

Це унікальна можливість для маленьких теплих компаній до 4 осіб насолодитися видами Вінниці з нового ракурсу, сидячи на червоних подушках і милуючись золотистими відблисками вечірніх вогнів.
Неспішне споглядання Єрусалимки у поєднанні з захопливими історіями кохання триває близько 40 хвилин. Води Південного Бугу подарують розслаблений настрій та заряд позитиву. А вашим селфі позаздрять усі друзі.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 4

Екскурсійна прогулянка містом «Від освіти до освіченості»

Якою була освіта у Вінниці 100 років тому, чому навчалися вінничани, які навчальні заклади існували за тих часів і які цікавинки траплялися ― про це ви дізнаєтеся під час прогулянки затишним середмістям. Побуваєте у місцях, де здобували освіту видатні особистості, пізнаєте особливий дух та історію міських бібліотек, познайомитеся з уставами жіночих і чоловічих гімназій.
Глибинні сторінки «життєпису» вінницької освіти у постатях та будівлях занурять вас в особливу атмосферу Вінниці столітньої давнини.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 5

Оглядова екскурсія по Вінниці «Від Мурів до Калічі»

Тривалість: від 2 годин.

Аудиторія: дорослі та діти.

Екскурсія з відвідуванням визначних пам’яток історії міста, охоплює всі візитівки Вінниці: соборний комплекс і Мури, історичні Верхня та Нижня Єрусалимки, сучасний готель «Франція» та колишній «Савой», водонапірна вежа Артинова, міський драматичний театр Садовського, колишнє реальне училище, перша жіноча гімназія, базар Каліча, що колись був осередком активного життя. Прогулянка середмістям пішохідна, розкриє історію Вінниці від XVII до ХХ ст. Також ми можемо відвідати будь-яке місце у Вінниці за вашим бажанням.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 6

Смачна Вінниця

Тривалість: 3 години.

Аудиторія: дорослі.

Екскурсія, що підкорила всю Україну: дегустації, кавування та частування у найкращих закладах міста, розповіді про страви Поділля різних часів і не тільки: якою була справжня монастирська кухня, який зв’язок між борщем і архітектурою, що робить єврейську кухню королевою дієтології та яке на смак сало в шоколаді.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 7

Наше єврейське щастя (з обідом у синагозі)

Тривалість: 2,5 години.

Аудиторія: дорослі та діти.

Який на смак циміс? З чого робиться настоянка «пейсихівка»? Як смакують вареники з рибою, млинці з картоплею та куряча шия, фарширована борошном? Чому в шабат не можна вимикати світло? Де починається й закінчується вінницька Єрусалимка? Вся історія Вінниці пов’язана з єврейською культурою.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 8

Екскурсія з пікантним присмаком 18+

Тривалість: 2 години.

Аудиторія: дорослі.

Де займалися вінничани тим, чим займатися не можна? Скільки було будинків розпусти: як вони працювали та прикрашали свої інтер’єри, які вводили правила та статути ? Хто такі босяки та биндюжники? І чим вінницькі відрізнялися від усіх інших? Пікантні історії під пікантне частування.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 9

Таємниці Вінниці: загадки національного масштабу

Тривалість: 4 години.

Аудиторія: дорослі та діти.

«Вервольф» ― єдина ставка Гітлера на території України. Підземелля, яким уже 400 років, ― розгалужена система, що пронизує середмістя. Срібло Грохольських ― вишукані скарби, заховані ще 1918 року. Бункер Ворошилова ― командний пункт, зведений 1937 року на узбережжі Південного Бугу. Про це та багато іншого.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 10

Таємниці Вінниці. Історія психіатричної лікарні

Тривалість: 2 години.

Аудиторія: дорослі, підлітки.

Це була одна з найперших лікарень на території сучасної України. Чому її називали «містом у місті»? Потужна будівля, велика територія, присадибне господарство, яке забезпечувало не тільки потреби лікарні, а й могло приносити великі прибутки. Бальна зала, оркестр, аматорський театр. Все нове та сучасне…

  • Навіщо потрібні лікарні підземелля?
  • Як спроєктовані дахи?
  • Чому ж лікарня носить ім’я академіка Ющенка?
  • Що розміщувалось в будівлі центрального корпусу під час окупації?
  • Яка трагедія сталася у 1941‒1944 роках?
  • Як з лікарнею пов’язаний Анатолій Кашпіровський?

Пройтися територією і подивитися, що залишилось від колишнього потужного присадибного господарства, відвідаємо музей, де погортаємо особові справи обслуговуючого персоналу 1939, 1944, 1946 років. Подивимося на картини пацієнтів. І обов’язково відвідаємо цвинтар, де знайшов спокій перший головний лікар Кузнєцов і звідки відкривається чудовий вигляд на річку Південний Буг та Вишеньку.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 11

Вінниця середньовічна + екскурсія у підземеллі

Тривалість: 2,5 години.

Аудиторія: дорослі, діти.

Запрошуємо на прогулянку середньовічною Вінницею та додатковою екскурсією у підземеллі міста. Сумно визнавати, але багато хто вважає, що у Вінниці не залишилось нічого: ні замків, ні монастирів, навіть замкову гору розібрали на будівельні матеріали.

Ви побачите місто очима Ольгерда, Острозьких, Могили та Кропивницьких. Ви дізнаєтесь:

  • Що було на території Вінниці, коли «нічого не було».
  • Де ж насправді знаходився перший Вінницький замок.
  • Хто такі вінницькі старости Острозькі та що Костянтин та Ілля зробили для нашого краю.
  • Яким був замок, побудований К. Острозьким. Чому старовинне єврейське кладовище знаходилось саме на Старому місті.
  • Чому Вінниця втратила магдебурзьке право.
  • Скільки православних монастирів було у Вінниці та де межі їхніх земель.
  • Чи була у Вінниці ратуша та багато іншого.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 12

Незвідана Вінниця. Замостя

Тривалість: 2 години.

Аудиторія: змішана.

Що ви знаєте про Замостя? Вокзал? Базар? Проспект Коцюбинського? Й на цьому все?

А чому ж Вінниця не стала вузловою станцією? Як пов’язана сільськогосподарська виставка з бальними танцями? Що смачненького продавали на Ніконовському ринку? Де знаходилася Вознесенська церква та Володимирський собор? Що пов’язувало вінницьких пожежників із вальсами Штрауса? Де знаходилась Тюремна площа? І які ж безалкогольні напої шанували вінничани?

Екскурсія по Південному Бугу

Є можливість по-іншому поглянути на місто.

  • Брацлавський гостинець
  • Куди зникли площа Дров’яна та Берегова?
  • Єрусалимки. Де ж був старий єврейський цвинтар? Яким чином можна було допомогти небіжчику?
  • Чому острів називається Кемпа?
  • Де ж Федір Коріат будує перший вінницький замок? Історія трьох замків.
  • Яка трагедія сталася у Вінниці в 1958 році?
  • Бункер Ворошилова? І чи бував маршал у нашому місті?
  • Історія забудови та назв трьох мостів.

І багато-багато іншого. Протягом 1,5 години в приємній компанії та з келихом ігристого ми будемо дізнаватися нове про Вінницю, спілкуватися та надихатися чудовими краєвидами!

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 13

Вінниця польської доби – народження монастирів і здобуття Магдебурзького права

Тематична екскурсія містом з відвідуванням залу рідкісної літератури Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва.

Під час екскурсії можна побачити єдині фортифікаційні споруди, що збереглися до наших днів упродовж 400 років, – Мури, започатковані католицьким орденом єзуїтів у XVII ст. Потужні контрфорси говорять про фундаментальність і велич споруд. Пізніше до них доєдналися будівлі домініканського монастиря та монастиря капуцинів. Ми зможемо не тільки пройтися територією Мурів, а й заглянемо до головного собору та костелу Вінниці. Почуємо історію вінницьких польських магнатів Ґрохольських і Калиновських.

Поціновувачі книги матимуть змогу відвідати Вінницьку обласну універсальну наукову бібліотеку ім. К. А. Тімірязєва. Збудована на початку ХХ сторіччя, вона зберігає у фондах рідкісні екземпляри, найстаріші з яких датовані ще ХV сторіччям. Під час екскурсії ми потримаємо в руках книги, що належали самій Софії Потоцькій, або одну з перших збірок Михайла Коцюбинського…

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 14

Два полюси одного міста – історія та сучасність (автобусна оглядова екскурсія)

Під час екскурсії побуваєте на Старому місті, де розташовувався один із перших замків на території міста – на Замковій горі, зайдемо у старовинну Миколаївську церкву, збудовану у стилі козацького бароко, почуємо історію міста від започаткування до сучасності, проїдемо вузькими вуличками Нового міста повз величні Мури, особняки кінця ХІХ – початку ХХ сторіччя.

Після знайомства з історичним центром переїдемо до історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму у Стрижавці, де під час окупаційного режиму Другої світової війни розташовувалася ставка верховного командування німецьких військ «Вервольф».

Після негативного полюса міста обов’язково треба відвідати полюс позитивний, тож ми переїжджаємо до музею-садиби видатного вченого, непересічної особистості, генія епохи та просто людини з великим серцем – М. І. Пирогова. Відвідаємо також його усипальню та музей-аптеку.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 15

Містична та неймовірна вечірня Вінниця

Подорож середмістям, де старовинні особняки та монастирі оповиті серпанком таємничості, особливо цікава у надвечір’я. Щоб краще зрозуміти місто, треба поглянути на нього і з висоти пташиного польоту, і з набережної Південного Бугу. Доповнена легендами та доволі реалістичними оповідками, така екскурсія нікого не залишить байдужим.

Прогулянка може продовжитися на знаменитій вінницькій гондолі «Джульєтта» від сходів Артинова до світломузичного фонтану Roshen.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 16

Вінницька Єрусалимка, або Невидумані історії з життя вінницьких євреїв

Про що ця екскурсія? Про історію заснування кварталу єврейських ремісників у центрі Вінниці, знамените єврейське містечкове бароко, що почало формуватися у ХVIII сторіччі. Про свята та традиції, яких дотримувалися жителі вінницького штетлу. Про знаменитих і відомих, заможних і бідних, про тих, хто прославив себе й місто, про тих, хто не пережив нацистське гетто. Про самобутню культуру та традиції, частину нашого неповторного вінницького менталітету. Можна доповнити екскурсію дегустацією єврейських страв або тематичним обідом «У тьоті Рози».

За бажаннями туристів, під час екскурсії можна відвідати Синагогу вчителів чи Синагогу Лівшиця (за попереднім записом).

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 17

Талановиті та відомі – особистості, які прославили Вінницю

Свою долю з Вінницею пов’язало багато відомих людей. Для когось це була батьківщина, когось щасливий випадок привів до міста. Михайло Коцюбинський, Іван Богун, Микола Пирогов, Микола Оводов, Григорій Артинов, Микола Леонтович, Родіон Скалецький, Натан Альтман та Юхим Аптекман – вони залишили багатий спадок та зробили значний внесок у становлення й розвиток Вінниці. Можна пройтися тихими вуличками та шумною центральною магістраллю, щоб відчути місто так, як відчували вони. Рапсодія творення й наполегливої праці поєднана з історією відданості та кохання.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 18

Дім вар’ятів

Костюмована авторська екскурсія до вінницької психоневрологічної лікарні ім. О. І. Ющенка.

У ті часи, коли Вінниця лише мріяла про світло, каналізацію та транспорт, на її околиці збудували першу психіатричну лікарню за спеціальним, прогресивним проєктом. Він передбачав всі атрибути комфорту й тогочасні технічні новинки. Тут панує особлива атмосфера, що ввібрала нашарування різних епох і поколінь. Її доповнює чудова панорама на місце злиття річок Вишня та Південний Буг, а також великий парк, який свого часу допомагали висаджувати самі пацієнти. Архітектурна окраса Вінниці пережила різні часи: і добрі, і болісні, і дивовижні. Тож ходімо туди, де шукають розгадки людських душ. Адже стіни лікарні приховують чимало таємниць: вони закарбували долі багатьох вар’ятів.

Під три мости

Сезонна екскурсія Південним Бугом на білосніжному катері. Екскурсія Південним Бугом на білосніжному катері поміж мальовничих вінницьких берегів. Побачимо компактні будиночки давнього кварталу Єрусалимка – так зване єврейське містечкове бароко, помилуємося смарагдово-зеленим островом Кемпа та загадаємо бажання під трьома вінницькими мостами, і воно неодмінно справдиться. Півтори години з келихом шампанського під історії та легенди про Вінницю, про русалок, відьом і чарівні трави. Побачимо місто інакшим, перезавантажимося й навіть потанцюємо. Словом, смакуватимемо та святкуватимемо життя.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 19

Відкрити Вінницю (оглядова екскурсія)

Екскурсія-знайомство із містом над Бугом. Можна дізнатися легенди міста та чим воно живе і дихає сьогодні.

За що Вінницю вкотре визнають найкомфортнішим містом України? Що спільного вона має з Одесою та чи правда, що центральна площа викладена шоколадними плитками?

Хто жив на Єрусалимці та як заробляв гроші? Навіщо Вінниці підземелля та хто їх збудував? А також про людей, які були вогниками в історії світу й Вінниці.

Неспішна та захоплива пішохідна мандрівка для всієї родини, щоб відкрити для себе справжню столицю Поділля.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 20

Вінницькі жінки, плітки та дрібка любові

Всі ми звикли до імен чоловіків в історії Вінниці, які розбудовували її на рубежі ХІХ-ХХ ст. Але невід’ємною частиною життя міста над Бугом були і є жінки, роль яких часто залишається за лаштунками. Саме вони надихали чоловіків на нові звершення та часом ставали ініціаторками важливих зрушень.

  • Тож хто ті пані, які були музами впливових чоловіків?
  • Ким вони були та чим займалися, де розважалися та в кого закохувалися?
  • Скільки заробляли 100 років тому?
  • Що надихало жінок і як жінки надихали чоловіків?
  • Чому кохання знаходило людей через десятиліття?
  • Які плітки гуляли містом і про що оповідала кримінальна хроніка?

Це та багато іншого – в екскурсії про вінницьких муз.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 21

Коріння пам’яті й букет емоцій

Екскурсія Центральним міським парком ім. М. Леонтовича. Яке дерево спокусила блискавка? Чому не всі дуби скидають листя на зиму? Як зелена мушля перетворилася на веселку? Куди сховалася річка Каліча? І чому кримінальні елементи так полюбляли паркову територію?

Більш ніж за 100-річну історію парк ввібрав чимало таємниць. Прогулянка до музею живої природи та людської пам’яті надихає, дарує повноцінний релакс та вражає секретами зеленої перлини Вінниці.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 22

12 казок про Вінницю і 13-й секрет (дитяча екскурсія-квест)

Спеціальна екскурсія розроблена у сімейному форматі дозвілля для дітей. Вона розрахована на дівчаток і хлопчиків віком від 6 до 12 років. Дванадцять казок про історичні персони, важливі події та найкращі споруди міста у легкій ігровій формі зацікавлюють малечу, розвивають та спонукають пізнавати місто. Весело буде як дітлахам, так і їх батькам.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 23

Мама.Мія.Вінниця (для мам з візочками й не тільки)

Молода мама, учасниця Майстерні міських екскурсій, випускниця Школи вінницького гіда, запрошує поговорити про роль і клопіт жінок в українських традиціях побуту та, звісно, дізнатися цікавеньке про історію Вінниці. А також просто погомоніти про своє та розважитися.

Маршрут інклюзивно адаптований, тобто спеціально розроблений так, щоб мамам було зручно пересуватися містом з візочками.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 24

Архітектурні перлини вулиці Соборної

Універсальна екскурсія, призначена для різних вікових категорій. Вінниця – надзвичайно мальовниче, історичне та сучасне місто.

Прогулюючись головною транспортною артерією міста – вулицею Соборною, гості можуть ознайомитися з будинками, громадськими спорудами, які на сьогоднішній день мають архітектурну цінність. Вулиця й досі зберігає велич середньовічних монастирів та відчутну аристократичну привабливість початку ХХ століття – так званої епохи срібного віку. Тут уже чотири століття поспіль вирує центр комерційного, політичного та культурного життя Вінниці.

Екскурсія покликана показати пам’ятки зодчества та сформувати загальне уявлення про містобудівний спосіб поселення. Разом з тим екскурсія присвячена ознайомленню гостей міста з історією розвитку Вінниці, у тому числі з певними історичними періодами.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 25

Автобусна оглядова екскурсія містом

Універсальна екскурсія, призначена для різних вікових категорій. Автобусна оглядова екскурсія Вінницею розкриває гостям міста кілька тем одразу:

  • Старовинна Вінниця
  • Місто часів середньовіччя
  • Вінниця ХІХ‒ХХ ст.
  • Вінниця під час І та ІІ світових війн
  • Радянські часи
  • Вулиці міста
  • Райони Вінниці
  • Парки міста
  • Особистості, які прославили місто
  • Сучасний розвиток міста.

Екскурсія охоплює різнопланові об’єкти: пам’ятки історії, культури, архітектури, підприємства, природні об’єкти. Їх поєднує те, що через них відбувається ознайомлення з містом у цілому.

Оглядова екскурсія Вінницею становить найбільший інтерес, особливо для туристів, адже за короткий час екскурсанти одержують можливість познайомитися з:

  • містом у загальних рисах і побачити його принади;
  • містом, яке має свій колорит та свою особливу атмосферу;
  • містом, яке сьогодні сучасне та молодіжне, традиційне і новаторське, спокійне та таке, що весь час перебуває у пошуку.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 26

Вулиця Оводова дзеркало історії міста

Універсальна екскурсія, призначена для різних вікових категорій. Історія вулиці невід’ємна від історії українського народу. Прогулюючись вулицею Оводова, можна відтворити у пам’яті найяскравіші сторінки минулого: від стародавніх язичницьких капищ на схилі річки Бог та вінницького замку, збудованого Костянтином Острозьким, до складного періоду боротьби за державність УНР, коли Вінниця тимчасово стає столицею України, а й утвердження радянської влади у місті. Далі – боротьба з німецько-фашистськими загарбниками, повоєнна відбудова, трагічні сторінки війни в Афганістані та сьогодення міста над Бугом.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 27

Вінницька Єрусалимка

Універсальна екскурсія, призначена для різних вікових категорій. Вінницька Єрусалимка колись була центром життя Вінниці, «містом всередині міста» та займала всього кілька кварталів. Всім відомо, що в містах все крутиться навколо ринків, а у Вінниці наприкінці XVIII ст. ринок був на перетині нинішніх вулиць Соборної та Магістратської. А де ринок – там і євреї, звісно. Вони «обжилися» довкола торговельної артерії міста, почали відкривати свої крамниці, паралельно будували синагоги та житлові будинки. Згодом цей район, населений привітними євреями, в народі прозвали Єрусалимка.

Під час екскурсії відвідаємо одне з найбільш колоритних і атмосферних місць Вінниці – невеличку кав’ярню-музей «Пан Заваркін», що є втіленням історії єврейської Вінниці, єврейського щастя.

Проспект Коцюбинського – головна транспортна артерія Замостя

Універсальна екскурсія, призначена для різних вікових категорій. Цікаво, що колись проспект Коцюбинського був міською околицею, а в невеличкому старовинному будинку жив один із найвідоміших українських письменників – Михайло Коцюбинський. Родинну садибу заклав ще у 20-х роках минулого століття дід письменника Максим Абаза. На безлюдній тоді околиці Вінниці, що й досі носить назву Замостя, він придбав ділянку землі й побудував хутір, назвавши його Абазівкою. З південного боку до Абазівки прилягав великий майдан, на якому збирався ярмарок. Вздовж східної межі садиби проходив Липовецький шлях (тепер проспект імені Михайла Коцюбинського), а на північ і захід стелилися левади й баштани.

Зараз проспект Коцюбинського – одна з головних магістралей Вінниці. Це вулиця, яка об’єднала центр міста із залізничним вокзалом. Під час екскурсії гості міста знайомляться з історією вулиці, колишніми її назвами та поетапною забудовою, відвідують Вінницький літературно-меморіальний музей М. М. Коцюбинського.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 28

Григорій Артинов – архітектор, який створив нове обличчя міста

Універсальна екскурсія, призначена для різних вікових категорій. Здійснюючи прогулянку центром Вінниці, ви зможете відчути дух епохи ХХ ст.. Більше 100 років тому повітове містечко на Поділлі перетворилося на сучасне місто з розвинутою інфраструктурою та новими будівлями.

Григорій Артинов працював головним архітектором міста з 1900 року. Саме за його унікальними проєктами місто будувалося та розвивалося. Сьогодні гості міста мають можливість милуватися такими творами майстра: окружний суд, міська дума, міська бібліотека, жіноча гімназія, міський театр, а також водонапірна вежа тощо. Крім будівель, архітектор побудував залізні мости, що проходили через острів Кемпу та з’єднували обидва береги річки Буг. Його руки доторкнулися до спорудження водопроводу, каналізації, освітлення, лінії трамвая, телефону, мостів, озеленення. Про це та багато іншого екскурсанти дізнаються під час прогулянки містом.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 29

Подорож трамваєм «Міста ідей»

За попереднім записом можна здійснити прогулянку містом у будь-якому з ретро-вагонів музею, що розташований на території трамвайного депо. Трамвай City Tour, оформлений у стилістиці бренда міста, – ексклюзивний варіант подорожі Вінницею. Трамвай можна орендувати як для екскурсії, так і для оригінальної організації будь-якого вашого івенту, за індивідуальним маршрутом (головне ― наявність трамвайної колії). Є можливість замовити супровід кваліфікованого екскурсовода.

Допустима кількість пасажирів: 30–35 осіб.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 30

Вінницькі катакомби

Класична екскурсія, однойменна з назвою книги настоятеля. Маршрут пролягає через храм, зведений у стилі тосканського бароко. Зможемо ознайомитися з фотогалереєю монастиря (фото кінця XIX – початку XX ст.), побачити чернечий хор, де моляться монахи, відвідати історичні келії, крипти під храмом, монастирські підвали й навіть підземний хід єзуїтів. Глибина від підземелля до поверхні орієнтовно 8 метрів.

Тривалість екскурсії 1,5 години.

Прим.: не підходить для людей з інвалідністю.

Свічки з підземель

Інтерактивна екскурсія, що дарує унікальну можливість одночасно здійснити інформативну прогулянку та навчитися робити свічку своїми руками, щоб принести цей вогник до власної домівки.

Чи знали ви, що капуцинський монастир утримував одну з перших свічкарень міста Вінниці, а також сади, пасіки та грангії (городи)? З якісного бджолиного воску виробляли свічки, їх купували заможні мешканці міста, і п’янкий медовий аромат наповнював оселі містян.

Маршрут не передбачає зону бункера та єзуїтський хід.

Тривалість екскурсії 1 година.

Прим.: підходить для дітей і людей з інвалідністю.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 31

Оборона і віра

Особлива екскурсія, що поєднує багато цікавого: історія, війни, релігія, найдавніші святині, освіта… Ви зрозумієте глибоку суть Вінниці, яка ховається в офіційних документах, назві, гербовій символіці, знаках та щодня вигулькує з-під наших ніг на вуличках. Дізнаєтеся про військовий устрій, який тісно переплівся зі щоденним життям і житловими будинками. Про те, для чого в давній Вінниці зводили товсті стіни й чому вони окрім прямих функцій виконують ще й естетичні.
Екскурсія складається з прогулянки містом і спуску до підземель монастиря капуцинів.

Тривалість екскурсії 2,5 години.

Прим.: не підходить для дітей віком до 10 років і людей з інвалідністю.

З янголом за плечима

Ви зрозумієте, чому вінницький костел названо на честь Діви Марії Ангельської, почуєте про первинну латинську назву та дізнаєтеся, до чого тут колір приміщення.

Це не зовсім екскурсія, а швидше розмова, відчуття, пошук заспокоєння у сакральних стінах. Саме до храму ми приходимо, коли нам важко, і тут дістаємо підтримку. Кожен з нас має свого янгола-охоронця. Маленьке янголя, свого роду оберіг, можна навчитися робити разом, у стінах костелу.

Тривалість екскурсії 1 година.

Прим.: маршрут підходить для дітей і людей з інвалідністю.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 32

Майстер-клас «Квіткові підземелля»

Дізнайтеся про те, чому вінницькі підземелля квіткові, де у храмі живуть квіти та для чого використовуються. Наприклад, у християнстві лілія – це символ чистоти Діви Марії. А на майстер-класі можна виготовити будь-яку квіточку та завоскувати її, щоб зберегти красу назавжди.

Тривалість майстер-класу 2 години.

Прим.: маршрут підходить для дітей і людей з інвалідністю.

Майстер-клас «Свічки з підземель»

Унікальна можливість зробити й оздобити свічки у вінницьких підземеллях. Вони можуть бути різної форми, ароматизовані, декоровані стрічками, нитками або квітами. Для себе чи на подарунок від щирого серця. На вас чекає не тільки знайомство з технологією виготовлення свічок, але й розмови про таємниці підземелля.

Тривалість екскурсії 1 година.

Прим.: маршрут підходить для дітей і людей з інвалідністю.

Вишенька на двоколісному

Мікрорайон із соковитою назвою Вишенька багатий на цікаві атракції, мистецькі локації, небанальні пам’ятки, смачну кухню – і все це вдало доповнено неймовірною природою. Мурали, арт-об’єкти, фонтани, мозаїки та парки – все на велосипеді.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 33

Циклісти епох

Вінниця дружня до велосипедистів. Це доводить оглядова екскурсія середмістям – пізнавальна прогулянка, що запрошує здійснити історичний екскурс у багате та цікаве минуле міста. Скористайся власним транспортом або послугами станцій громадського велопрокату NextBike та відкрийте для себе зовсім іншу столицю Поділля.

Нагадаємо, 5 травня у тестовому екскурсійному режимі запрацював двоповерховий автобус-кабріолет. Відкривали туристичний сезон юні вінничани з будинку сімейного типу та з прийомних сімей. Покатався на автобусі й мер міста.

Автобус BusPass курсуватиме містом щоп’ятниці, щосуботи і щонеділі, а також за попередніми замовленнями. Професійні гіди супроводжуватимуть екскурсантів упродовж всього маршруту від Центрального автовокзалу до садиби та усипальниці М. Пирогова, і далі у зворотному напрямку, розповідаючи найцікавіше про наше місто. Тривалість мандрівки складатиме 1,5 год, а протяжність маршруту – 22 км. Автобус оснащено за вимогами інклюзивності для маломобільних груп. У майбутньому також запланований запуск багатомовного аудіогіда.

Розклад роботи BusPass у травні буде наступний:

  • Пт – 17:00; 19:00
  • Сб –13:00; 15:00; 17:00; 19:00
  • Нд – 11:00; 13:00; 15:00; 17:00; 19:00

Детальніше про екскурсійний маршрут тут.

Поринути в атмосферу міста. Які екскурсії можна відвідати у Вінниці - фото 34

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото власні та з сайту «Місто ідей»