20 січ. 2017 12:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

104

0

Посадовці Вінницької ОДА роз’яснили про госпітальні округи та розвіяли чутки про закриття лікарень

Посадовці Вінницької ОДА роз’яснили про госпітальні округи та розвіяли чутки про закриття лікарень

 Посадовці Вінницької ОДА роз’яснили про госпітальні округи та розвіяли чутки про закриття лікарень


Посадовці Вінницької ОДА роз’яснили про госпітальні округи та розвіяли чутки про закриття лікарень

 У Вінницькій області по районах – в Козятині, Іллінцях, Ладижині пройшли хвилі протестів проти закриття лікарень. Причиною невдоволення громадян стали чутки що ніби то зі створенням госпітальних округів лікарні позакривають.

20 січня заступник голови Вінницької облдержадміністрації Ігор Івасюк та директор департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович під час брифінгу роз’яснили питання щодо створення округів та про лікарні.

На Вінниччині утворили проект госпітальних округів, який повинен затвердити Уряд

«У відповідності з постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 932 органи місцевої влади готують проекти утворення госпітальних округів і як вони будуть функціонувати. У Вінницькій області, відповідно до даної постанови, утворено три госпітальних округа. Вони утворювались поетапно. Відбулись певні зміни в формуванні округів», - зазначив І. Івасюк.

Концепції щодо утворення лікарень інтенсивного лікування в межах госпітальних округів, які створюються, ще не прописано на законодавчому рівні. Тому питання утворення лікарень зараз не розглядається

«Що стосується утворення в межах госпітальних округів лікарень інтенсивного лікування першого рівня, ми можемо пропонувати лише наше певне бачення з точки зору утворення таких лікарень. Зараз не стоїть питання щодо місця утворення таких лікарень. Тому що ця постанова Кабміну виписує тільки, яку приблизно чисельність населення потрібно мати на цю лікарню і в жодному разі вона (постанова – ред.) не визначає кількість таких лікарень на кожен округ. На цьому хочу звернути увагу.

Ми зараз не ставимо питання про утворення лікарень інтенсивного лікування першого рівня в кожному з округів. Бо є багато критеріїв, які закладаються до того, щоб така лікарня функціонувала. Це і фахівці і матеріально-технічна база і можливість добратись до лікарні і стан приміщень лікарень. Можливо буде створена госпітальна рада в кожному округу, і тоді госпітальна рада, прийматиме рішення де утворювати лікарню інтенсивного лікування першого рівня, а де ні. Тобто це не буде функцією ОДА, ні департаменту охорони здоров’я, ця рада діятиме в інтересах мешканців, які проживають на теренах того чи іншого округу», - повідомив Ігор Івасюк.

Посадовці Вінницької ОДА роз’яснили про госпітальні округи та розвіяли чутки про закриття лікарень

Реформуванням медицини в питанні госпітальних округів займається два міністерства - МОЗ та Мінрегіонбуд

«На протязі року реформу по створенню госпітальних округів відпрацьовують два міністерства разом. Це Мінрегіон і МОЗ. Тому є два бачення, після того, як утворяться госпітальні округи, як будуть існувати фінансово ці структури. Чи це буде госпітальна рада і бюджетний тип фінансування, чи це буде страхова медицина – полюс який визначатиме кількість послуг, які пацієнт може отримати. Тому говорити сьогодні про боротьбу за лікарні першого рівня немає підстав.

Тому що в постанові № 932 є тільки лікарні першого і другого рівня. Це лікарні інтенсивного лікування. Звісно лікарні другого рівня – це високоспеціалізовані лікарні, в яких будуть всі види надання медичної екстреної допомоги. Щодо лікарень першого рівня – Мінрегіон чекає від МОЗ-у виписання положення про лікарню першого рівня і другого рівня. В положенні буде чітко прописано функції цих лікарень. Коли вийде положення і всі його вичитають, я думаю, що в багатьох лікарень першого рівня буде дуже багато питань: чи спроможні вони колективом, матеріально-технічною базою, рівнем лікарів надати допомогу не тільки своєму району, а й двом – трьом районам, які знаходяться поряд. Також будем враховувати, що в лікарні першого і другого рівнів пацієнтів будуть привозити каретами екстреної медичної допомоги. Тому потрібно мати потужну реанімаційну базу, висококваліфікований, багатопрофільний склад хірургів…

Більше того, ніде не прописано яке фінансове забезпечення буде для лікарень першого рівня», - зазначила Л. Грабович.

Створення госпітальних округів не передбачає закриття лікарень.

«Жодна лікарня не буде закрита. Навіть, якщо вона не буде лікарнею першого рівня. В кожному районі лікарня, як була, так вона і залишається. Принаймні, всі лікарні зараз належать місцевому самоврядуванню і закривати ті чи інші лікарні в нас (департамента – ред.) немає повноважень. Ми можемо лише давати рекомендації. Десь до нас керівництво районів прислухалось, в десь не прислухалось.

Лікарні фінансує держава субвенціями. Розподіл проводить міністерство фінансів, департамент коштів не дає. Ці фінанси напряму йдуть в райони на лікарні. Далі місцева влада може підтримати свою лікарню або не підтримати», - повідомила Л. Грабович..

Вінниця.info