30 серп. 2019 12:06

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 17:47
Місто
0

67

0

Потрібно більше парковок. У Вінниці затвердили Програму розвитку сфери паркування автомобілів

Потрібно більше парковок. У Вінниці затвердили Програму розвитку сфери паркування автомобілів

Документ має на меті сприяти підвищенню безпеки дорожнього руху, розвитку паркувального простору


Потрібно більше парковок. У Вінниці затвердили Програму розвитку сфери паркування автомобілів


У Вінниці розробили комплексну Програму розвитку сфери паркування автомобілів. 30 серпня депутати міської ради проголосували за затвердження документу. Документ затвердили 30 серпня на сесії міської ради, він розрахований на 2019-2021 роки. Має на меті сприяти підвищенню безпеки дорожнього руху, розвитку паркувального простору.

Про це йдеться на сайті Вінницької міської ради.

В червні на сесії міської ради було прийнято рішення про створення у департаменті енергетики, транспорту та зв’язку нового відділу, працівники якого слідкуватимуть за дотриманням правил зупинки, стоянки та паркування автомобілів на території Вінницької міської об’єднаної територіальної громади (ВМОТГ). Очікується, що посилення контролю за дотриманням правил паркування автівок підвищить дисциплінованість водіїв та дозволить ефективно впорядкувати це питання. У місті працюватимуть 16 інспекторів, які спочатку проводитимуть роз’яснювальну роботу серед водіїв щодо правил паркування, роздаватимуть інформативні листівки.

Наступним кроком щодо упорядкування паркування у місті стало створення Програми розвитку сфери паркування транспортних засобів на території Вінницької міської об’єднаної територіальної громади. Програма розроблена з урахуванням світового досвіду в питанні паркування та висновків порівняння української системи із тими, що успішно використовуються в європейських країнах. У Вінниці проживає більш як 370 тисяч мешканців. У європейських столицях та великих містах Європи кількість паркувальних місць в середньому складає 16 – 17% від кількості мешканців міста. Таким чином, враховуючи європейський досвід, у місті необхідно досягнути такої кількості паркувальних місць, які могли б вмістити 62 900 автомобілів.

У документі йдеться, що значної уваги потребує питання саме впорядкування паркування автотранспорту в місті. Необхідним є створення паркувальних майданчиків на в’їздах у місто, зокрема для великогабаритного транспорту. Також потрібно збільшувати кількість паркомісць, підвищувати якість послуг з паркування автотранспорту, облаштовувати паркувальні майданчики.

Серед завдань Програми – створення організаційних і економічних умов для розвитку паркування, упорядкування процесів паркування індивідуального автотранспорту; будівництво багатоповерхових паркінгів; створення нових паркомісць за рахунок проїжджої частини шляхом нанесення відповідної дорожньої розмітки, знаків та інформаційних стендів; облаштування TIR-стоянки в межах вінницької кільцевої дороги.

Йдеться у документі й про створення у перспективі системи «перехоплюючих» паркінгів та паркувальних майданчиків. Це може бути підземний чи наземний паркінг або спеціально обладнаний майданчик для паркування, розміщений на в'їздах у місто біля основних магістралей з розвинутою інфраструктурою транспортних розв'язок громадського транспорту. Він надає можливість власнику транспортного засобу залишити свій автомобіль на необхідний йому час та продовжити рух до центральної частини міста за допомогою громадського транспорту.

«Очікується, що виконання заходів Програми надасть можливість вирішити проблеми безпеки і організації дорожнього руху, максимально ефективно використовувати місця для паркування, зменшити автомобільні затори, звільнити тротуари від автомобілів, стимулювати водіїв паркувати транспортні засоби у відведених для цього місцях», - зазначив директор департамент енергетики, транспорту та зв'язку ВМР Михайло Варламов.

Нагадаємо, до сесії Вінницької міської ради підготували проект рішення Про затвердження Програми розвитку сфери паркування транспортних засобів на території Вінницької міської об’єднаної територіальної громади на 2019-2021 роки. Рішення погодив виконком 1 серпня.

Раніше Вінниця.info підготувала фоторепортаж, як авто по Соборній припарковані не лише під забороняючим знаком, а на самому тротуарі.

Вінниця.info