14 берез. 2017 12:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

87

0

Пояснення вінницьких медиків щодо смерті дворічного хлопчика від туберкульозу

Пояснення вінницьких медиків щодо смерті дворічного хлопчика від туберкульозу

Пояснення вінницьких медиків щодо смерті дворічного хлопчика від туберкульозу


Пояснення вінницьких медиків щодо смерті дворічного хлопчика від туберкульозу

Україна продовжує обговорення смерті дворічного хлопчика на Вінниччині. 10 березня  він помер у  реанімації обласної дитячої клінічні лікарні. Медики місяць намагалися врятувати малюка від туберкульозу. Але організм дитини не витримав. Хто винен у його смерті? Чи хтось понесе за це відповідальність?

Вінниця.info намагалася  розібратися у цьому. Ми зв’язалися з начальником відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Департаменту  охорони здоров’я   облдержадміністрації  Тетяною Бондаренко.

«До того, як потрапити в реанімаційне відділення, дитина близько тижня була під наглядом медиків обласної інфекційної лікарні. Були підозри на туберкульоз. Дитину почали ретельно обстежували. Адже у такому віці, для того, щоб підтвердити діагноз, необхідно робити не лише рентген. Потрібні і комп’ютерні, магнітно-резонансне дослідження. Зробивши їх, підозри підтвердилися. Але хлопчик був у важкому стані», - повідомила Бондаренко.

За поясненнями спеціалістів, туберкульозом малюк був інфікований за кілька місяців до того. У прес-службі Центру громaдського здоров’я Міністерствa охорони Укрaїни повідомили, батьки дитини мали це захворювання.

«Інфікував його безумовно  хтось з дорослих. З ким контакт був близький. Але коментувати, що захворів хлопчик від мами, або тата,  не маю права. Можу зауважити, хлопчик був єдиною дитиною у родині. До речі, це абсолютно благополучна сім’я. Всі працюючі . Сина  доглядали.  У цьому випадку, ситуація показує те, що  така хвороба, проблема не лише асоціальних верств населення. Туберкульозом можу захворіти будь-яка людина», - продовжує Бондаренко.

За правилами, якщо хтось у родині має захворювання туберкульоз, медики у обов’язковому порядку рекомендують батькам вакцинувати дітей.

«Але ці  не вакцинували. Писали відмови. Відмовлялися від реакції манту.  Якби її вчасно провели, то могли діагностувати хворобу вчасно. Але відмовлятися від всіх маніпуляцій, батьки мають на це право. Чому вони відмовлялися, за них цього відповісти не можу. Можливо, це проблема багаторічної антивакцинальної інформації. Яка лише за останній рік-півтора почала стихати. А впливу у медиків на батьків, які відмовляються від вакцинації, немає. Звісно, батьки зобов’язані дотримуватися правил, але, це вже питання юридичне. І нажаль, навіть соціальні служби не мають впливу. Спільно, ми  тільки можемо їх умовляти.  Попереджати і все. У цьому летальному випадку, вину батьків ще треба довести  в суді. Були випадки, коли правоохоронні органи подавали позови на батьків, через дії яких гинули їхні діти.  Але такого прецеденту, щоб таких  визнали винними, такого в області не було», - підкреслила Бондаренко .  

З початку року, смерть дворічної дитини від туберкульозу - єдиний випадок на Вінниччині. Проте медики констатують, захворюваність  цього виду інфекції  у регіоні - зростає. Особливо серед підлітків.  

Вінниця.info