25 трав. 2021 10:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

1080

0

Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях

Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях

Вінницькі матусі поділились досвідом пологів


Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях

Народжувати у приватному пологовому, державному чи удома. Довіряти одному лікарю, чи консультуватись із кількома. Читати поради в Інтернеті та слухати досвід подруг, чи взагалі нікого не слухати … Ці всі дилеми і проблеми є кожної жінки, яка очікує на появу малюка. Журналісти Вінниця.info поспілкувались з майбутніми мамами, та жінками, які недавно вже стали матусями. З’ясовували скільки коштують пологи в приватних клініках, що беруть з собою в державні заклади, як «домовляються» з лікарями, та чи безпечні в Україні домашні пологи. Адже в Нідерландах 40% жінок народжують вдома.

23-річна вінничанка Ірина через два тижні має народжувати. Дівчина активно пакує сумки у пологовий. Каже, все купувала за рекомендованим списком наданим лікарями. Тут і засоби гігієни, і особисті перші речі малюка, і підгузки. Потрібні речі помістилось у три великих сумки – і обійшлось у чотири тисячі гривень.

«Дорого виходить, якщо купувати все окремо Проте надійно, бо знаєш що купуєш. А в інтернеті продають вже готові сумки за 4000 але без дитячого одягу! І це жахливо, бо ти береш кота в мішку. Хто знає, яка там якість взагалі. Вчора один плед дитячий купила лише за 400 грн. Мені дали список у пологовому, аби ми зібрали три сумки, дві для мами і одна для малюка. Туди входить все, від шампуню, капців до дитячого одягу», - зазначає майбутня мама, Ірина Костишина.

Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях

І хоч дівчина вагітна вперше, проте порад ні подруг, ні з Інтернету не сприймає. Довіряє лише своєму лікарю. Скаржиться, під час вагітності лікарі часто залякували та відправляли на десятки аналізів, які на думку майбутньої породіллі зайві.

«Я слухаю і довіряю лише своєму гінекологу. Особисто я народжуватиму у Центрі матері і дитини. Там і територія, і умови, і медичний персонал – все на рівні», - зазначає майбутня матуся.

Ірина виступає проти партнерських та домашніх пологів. Каже – народжуватиме у звичайному пологовому, але за бажанням замовить покращенні умови перебування із кондиціонером, просторим ліжком, столиком і чайником. Вдень така палата обійдеться до 500грн.

Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях - фото 2

З першого квітня лікарні отримують від держави майже на 2 тисячі гривень більше для надання медичної допомоги під час пологів, ніж минулого року, зараз 10 тисяч гривень. Народити безкоштовно можна у лікарнях, які підписали договір із Національною службою здоров’я на надання послуги «Медична допомога при пологах».

У безоплатний пакет послуг при пологах входить:

  • медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою (ведення неускладнених фізіологічних пологів, ведення ускладнених пологів, ургентний або плановий кесарський розтин);
  • перебування в стандартній палаті;
  • анестезія оперативних втручань за призначенням;
  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (лабораторно-інструментальні
  • обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • інтенсивну терапію породіллі;
  • стабілізація стану новонародженого після пологів та проведення серцево-легеневої реанімації (за потреби);
  • метаболічний скринінг у новонароджених;
  • вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Під час пологів майбутні матусі можуть обирати, хто буде присутній на пологах. Інтерни та чоловік – лише за згоди породіллі.

Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях - фото 3

ПОЛОГИ В ПРИВАТНОМУ ПОЛОГОВОМУ

5 тижнів, як вінничанка Катерина стала матусею вдруге. Народжувала жінка синочку у приватному пологовому будинку. Обрала цей заклад не випадково, бо під час перших пологів зіштовхнулась із непрофесійністю лікарів, зазначає, діагноз був поставлений дитині не вірно, з перших місяців вагітності. Тому при другій вагітності одразу стала на облік в новий пологовий, витративши на пологи більше 40 тисяч гривень. Молода матуся суму за послуги вважає прийнятною. Каже, кожна родина сама обирає для себе пріоритети – для них із чоловіком цим пріоритетом стало народження другої дитини.

«Умови чудові. Просторі палати, ліжка із ортопедичними матрацами, кнопка виклику медсестри, індивідуальний санвузол. У вартість пологів входить триразове ресторанне харчування, усі необхідні засоби гігієни – рушники, халати, , вакцинування новонародженого. Я вважаю, що ця сума обґрунтована, ти приходиш туди і тебе і годують, і поять, і холять і лілеють. Більше того, у пологовому дозволяли залишатись разом із чоловіком. Для мене було важливо, яке ставлення в лікарів. Мені є з чим порівняти, перший раз я була на обліку у державній лікарні. Коли ти ходиш на прийом до лікаря і думаєш, а що мені сьогодні скажуть, знову припишуть якісь ліки та аналізи чи ні. Так не повинно бути. Ми не «дякували» додатково лікарям, ні при перших пологах, ні при других», - зазначає Катерина Яковлєва.

Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях - фото 4

Ведення вагітності у приватній Вінницькій клініці коштує від 39 тисяч гривень при умові, якщо пологи минуть без ускладнень.

В пакет послуг входить:

  • пологи в індивідуальному пологовому залі, максимально наближені до природніх;
  • три разове ресторанне харчування;
  • усі необхідні засоби гігієни для породіллі;
  • побутова техніка, рушники, халати;
  • індивідуальний санвузол та душ;
  • щоденний огляд акушера-гінеколога та неонатолога;
  • вакцинування новонародженого, скринінгове обстеження;
  • післяполоовий огляд породіллі та перший огляд педіатром дитини після виписки.

Матусі, які народжували у приватному пологовому кажуть, перш за все йдуть туди заради комфорту.

Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях - фото 5

ПОЛОГИ У ДОМАШНІХ УМОВАХ

І якщо ні приватні, ні державні пологові будинки жінок не влаштовують, вони приймають рішення народжувати вдома. Керівниця обласного перинатального центру міста Вінниці Інна Кукуруза, каже, за медичну практику у двадцять років роботи стикалась із різними випадками – один із таких – пологи вдома. Проте, вони закінчились крововиливом породіллі, і вчасно не наданій допомозі.

«Домашні пологи стають все більш модними у світі. Деякі українські жінки наслідують досвід європейських породіль. В більшості країн Європи домашні пологи дозволені та чітко врегульовані законодавством. В Україні жінки не можуть викликати на домашні пологи акушерку, оскільки заборонено законодавством їм приймати пологи поза закладами охорони здоров’я», - каже Інна Кукуруза.

Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях - фото 6

На домашніх пологах вагітним часто допомагає так звана доула, яка надає психологічну, інформаційну, побутову допомогу, але при цьому ніяк не може втручатись в процес пологів. Більшість з них не мають медичної освіти. У разі виникнення ускладнень при пологах, така помічниця не наддасть медичну допомогу, а лише буде морально підтримувати жінку, яка народжує.

Одна з основних причин, чому жінки наважуються на такий крок, на думку керівника обласного перинатального центру міста Вінниці Інни Кукурузи – негативний досвід акушерського насилля або чутки про нього.

«Пологи вдома можливі, в багатьох Європейських країнах вони дозволені. Але під цим словом і стоїть великий лінгвістичний перелік завдань: де швидка допомога має стояти, за скільки хвилин вона має приїхати, при якому ускладненні треба викликати швидку допомогу – ці усі алгоритми прописані за кордоном та з ними ознайомленні батьки. Проте в Україні про безпечність таких пологів говорити зарано. Статистика домашніх пологів невтішна. Ймовірно, жінки зголошуються народжувати вдома, через медичну агресію у пологах, якої бути не повинно», -керівник обласного перинатального центру міста Вінниці Інна Кукуруза.

В українських медичних закладах має бути відпрацьований чіткий алгоритм приймання пологів. Адже для безпечних домашніх пологів необхідно:

  • два кваліфікованих працівники охорони здоров’я;
  • акушерка, яка має вміти проводити реанімацію дорослої людини та немовляти.
  • Приїзд швидкої має бути регламентований у межах 10 хвилин.

До слова, тема домашніх пологів і досі піддається гострій суперечці у різних країнах. Лікарі стверджують, пологи вдома асоціюються з меншими ризиками небажаних медичних втручань. Але, такі пологи також асоціюються з вдвічі вищими ризиками смерті немовлят та втричі вищими ймовірностями неврологічних уражень у дитини.

Дослідження проведене у США та опубліковане у 2020 році, показало, що навіть з кваліфікованою акушеркою смертність немовлят в домашніх пологах в 4 рази вище, ніж у лікарні.

Якщо в пологовому такий показник 5 на 1000 пологів, то вдома – 9 на 1000.

Домашні пологи є легальними в Нідерландах та Великій Британії.

  • У Нідерландах 40% голландок народжують вдома;
  • В Німеччині вдома народжують 20% жінок;
  • У Великій Британії 18% жінок народжують вдома, але у всіх випадках біля будинку чергує швидка чи реанімомобіль.

Варто пам’ятати: відповідно до сімейного законодавства України батьки зобов’язані зареєструвати дитину не пізніше одного місяця з дня її народження, а пропуск даного строку тягне за собою накладення штрафу.

Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях - фото 7

Поява малюка. Вінничанки розповіли про пологи в державних та приватних лікарнях - фото 8

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info