18 жовт. 2021 10:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

458

0

«Поїданням хвостів та ратиць заміну суглобу не відтермінуєш». Травматолог-ортопед розповідає, що робити при перших проявах артрозу

«Поїданням хвостів та ратиць заміну суглобу не відтермінуєш». Травматолог-ортопед розповідає, що робити при перших проявах артрозу

Травматолог-ортопед Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Андрій Конюк розповів, чому так важливо при появі перших симптомів захворювання одразу звертатись до фахівця за лікуванням та профілактичною терапією


«Поїданням хвостів та ратиць заміну суглобу не відтермінуєш». Травматолог-ортопед розповідає, що робити при перших проявах артрозу

Артроз – найпоширеніше захворювання суглобів, яке мучить і молодих, і літніх людей. На жаль, вилікувати повністю артроз неможливо, тому головна мета при такому діагнозі – максимально відтермінувати його розвиток.

Травматолог-ортопед Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Андрій Конюк розповів, чому так важливо при появі перших симптомів захворювання одразу звертатись до фахівця за лікуванням та профілактичною терапією.

«Поїданням хвостів та ратиць заміну суглобу не відтермінуєш». Травматолог-ортопед розповідає, що робити при перших проявах артрозу

Звідки береться це захворювання? Які суглоби найбільше страждають при артрозі? Чи правда, що він може не турбувати роками, прогресуючи при цьому? Чи допомагає в лікуванні артрозу споживання холодця, вушків, хвостиків, лапок – всього, що має підвищений вміст желатину?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у інтерв’ю.

Що це за захворювання таке артроз? Звідки воно береться?

Остеоартроз або артроз - це дуже поширене хронічне захворювання суглобів, яке має руйнівний вплив на суглобовий хрящ. Окрім хряща від цього захворювання страждають субхондральна частина кістки, синовіальна оболонка, зв’язки, капсули суглобів.

Остеоартроз може виникнути внаслідок травми суглоба та через деяку професійну діяльність, здійснюючи яку людина протягом тривалого часу отримує значні фізичні навантаження на колінні, плечові, кульшові суглоби.

Зайва вага є ще одним фактором ризику для артрозу, адже чим більшу вагу має людина, тим важче її суглобам.

Особливо часто це захворювання передається спадково по жіночій лінії, наприклад, якщо у матері є артроз, то дуже багато вірогідності, що й у доньки воно буде.

Рідше трапляються випадки, коли артроз виникає через вроджені особливості суглобів та побудови хрящової тканини.

Хто частіше хворіє на артроз чоловіки чи жінки? Які суглоби найбільше страждають від цього захворювання?

Від цього захворювання страждають і великі, і малі суглоби. Ви напевно не раз помічали невеликі гульки на пальцях рук у жінок літнього віку – це теж артроз. Понад 70% жінок у віці 65+ мучить артроз кистей рук.

Та найчастіше артроз завдає шкоди суглобам, що найбільше піддаються фізичним навантаженням – колінні, кульшові та плечові суглоби.

І жінки, і чоловіки, на жаль, хворіють на артрози. Але жінки, особливо в період менопаузи, хворіють ним вдвічі частіше за протилежну стать.

Якщо брати середній вік середньостатистичного пацієнта, то це 45-50 років. Звісно є й набагато молодші пацієнти, - 25-30-річні чоловіки та жінки, у яких почали руйнуватись суглоби після перенесених, можливо ще в дитинстві, травм. А інколи достатньо одного стрибка й неправильного приземлення на ноги, - десь-щось заболіло, але за пів години пройшло, а в суглобі розпочались незворотні зміни, які нагадають про себе вже через 10-15 років у вигляді артрозу.

Отже, артроз може не турбувати роками, прогресуючи при цьому?

Саме так. Є чотири стадії розвитку цього захворювання. На першій та другій стадіях можуть бути незначні остеофіти – розростання кісткової тканини. Пацієнт їх може не відчувати, вони практично ніяк про себе не сигналізують. Інколи може виникати скутість, але на неї рідко хто реагує належним чином. На початку розвитку хвороби відчувається незначний дискомфорт в суглобах, який швидко зникає після короткого відпочинку.

На другій стадії вже може турбувати біль, який виникає при фізичному навантаженні, при різких рухах, при спуску чи підйомі по сходах.

На третій та четвертій стадіях відбувається звуження суглобової щілини, з’являється субхондральний склероз - затвердіння та ущільнення кістки трохи нижче поверхні хряща. Біль вже значно інтенсивніший. Він може не проходити навіть після відпочинку, а під час навантаження на суглоби стає різким та сильним. Скутість на пізніх стадіях збільшується, пацієнту треба час на те, щоб «розходитись». Можуть з’являтись набряки. Часом суглоб починає розпирати через збільшення суглобового тиску.

Артроз може прогресувати роками, інколи це десятки років. І якщо його ігнорувати, терпіти, - можна дочекатись навіть інвалідності.

Які методи діагностики застосовують для підтвердження діагнозу «артроз»?

Щоб побачити зміни в хрящі та навколосуглобових тканинах, потрібно робити рентген суглобу, що турбує.

Не раз траплялись ситуації, коли пацієнти звертаються з іррадіюючим болем. Що це таке? Це коли є скарги на біль в коліні, але при огляді стає зрозуміло, що основне вогнище болю знаходиться в кульшовому суглобі, а в коліно біль просто віддає. Тоді робиться рентген одразу кількох суглобів і зазвичай там картинка наступна: в колінні – початкова стадія артрозу, а в кульшовому суглобі вже четверта.

Перед оперативним втручанням лікар може направити на КТ, щоб отримати 3D знімок.

МРТ добре візуалізує м’які тканини.

При підозрі на вторинний артроз, призначаються консультації інших фахівців для встановлення причин: ендокринолога, гематолога, ревматолога, невролога.

Як лікується остеоартроз?

На жаль, остеоартроз – це невиліковна хвороба. Лікувальні тактики направленні на сповільнення процесу та на «відтягнення» наступної стадії розвитку захворювання.

На початкових стадіях при остеоартрозі застосовують симптоматичну терапію для підтримки рухливості суглобів та м’язової сили. В першу чергу треба розпочати займатись лікувальною фізкультурою, це допоможе створити м’язовий корсет навколо суглобу. Тобто м’язи братимуть на себе значну частину фізичного навантаження.

Потім треба захищати суглоб від перенавантаження – зменшення індексу маси тіла у пацієнтів з ожирінням, носіння амортизуючого взуття та ортопедичних устілок.

Рекомендовано уникати частих підйомів по сходах. При прогресуванні варто брати на підмогу тростину, вона зменшить навантаження на хворий суглоб. А біль треба купірувати – вживати певний час нестероїдні протизапальні препарати.

На пізніх стадіях вже коли є деформація суглобу, а біль – нестерпний, потрібне оперативне втручання.

В залежності від стану суглобу, використовуються різні методи лікування: артроскопія, коригуюча остеотомія, введення до суглобу гіалуронової кислоти.

На пізніх стадіях, коли вище перераховані методи вже не допоможуть, потрібне ендопротезування суглобу.

Інколи може виконуватись така операція як артродез – повне замикання суглобу, яке вже не піддається лікуванню.

Чи допомагає в лікуванні споживання холодця, вушків, хвостиків, лапок – всього, що має підвищений вміст желатину?

На сьогодні ще не придумали таких препаратів, які можуть зупинити артроз та відновити хрящ. І якщо ви десь бачите рекламу, в якій зазначається, що хрящ відновиться,- не вірте! Це не реально!

А що стосується чудодійних таблеток, мазі, уколів – їх не існує. Відповідно, скільки б ви не їли біодобавок чи «бадів», що містять у собі желатин, це не допоможе. На жаль. А якщо не допомагають медичні препарати, де концентрат желатину високий, то ви уявіть скільки треба з’їсти тваринних ратиць, хвостів, вух. Вагон – не менше.

Звичайно ви можете в якості профілактичної терапії та для особистого заспокоєння їсти холодець, але не варто розраховувати, що це допоможе при артрозі.

Краще просто раціонально харчуйтесь, дотримуйтесь правильного способу життя, не паліть, не зловживайте алкоголем, зменшіть фізичне навантаження на суглоби за рахунок схуднення, якщо потрібно, і повірте, все це значно більше допоможе, аніж вживання хвостів та ратиць.

А відчули дискомфорт чи біль в суглобах – одразу звертайтесь до лікаря. Тільки професійно підібраною індивідуальною тактикою лікування можна максимально відтермінувати заміну суглобів. Самостійно, без підтримки та контролю лікаря-травматолога-ортопеда, людина не справиться.

Записатись на прийом до лікаря-травматолога-ортопеда Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Андрія Володимировича Конюка можна за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).

«Поїданням хвостів та ратиць заміну суглобу не відтермінуєш». Травматолог-ортопед розповідає, що робити при перших проявах артрозу - фото 2