6 верес. 2019 15:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

222

0

Правила паркування і покарання: у Вінниці водіям-порушникам надсилатимуть «листи щастя»

Правила паркування і покарання: у Вінниці водіям-порушникам надсилатимуть «листи щастя»

Правила паркування і покарання»: до чого готуватись вінницьким водіям


Правила паркування і покарання: у Вінниці водіям-порушникам надсилатимуть «листи щастя»

З грудня у Вінниці будуть карати водіїв за паркування авто в невстановлених місцях. 30 серпня на сесії міської ради, депутати затвердили Програму розвитку сфери паркування автомобілів. Відповідно до програми, мережу парковок у місті планують розширити, разом з тим на вулиці вийдуть інспектори з паркування.

Спочатку 16 інспекторів проводитимуть роз’яснювальну роботу серед водіїв щодо правил паркування, роздаватимуть інформативні листівки, а згодом виписуватимуть штрафи за порушення правил. Інспектори здійснюватимуть фотофіксацію порушення і надсилатимуть порушнику квитанцію на сплату штрафу.

Про новації та напрями роботи в рамках Програми розвитку сфери паркування авто 6 вересня розповіли в міській раді.

Відділ контролю за паркуванням. Які їх функції?

«Коли ми починали розробку програми Концепції інтегрованого розвитку м. Вінниці до 2030 року, багато експертів та мешканців міста, які приходили на заходи по обговоренню, казали про те, що потрібно впорядковувати процеси паркування в місті. Зараз є такі проблеми, коли люди паркуються на пішохідних переходах, велосипедних доріжках, на пожежних гідрантах. Внаслідок цього змінюється рух громадського транспорту, ускладняється рух спеціалізованих машин», – розповідає директор департаменту транспорту Михайло Варламова Варламов про необхідність змін.

На минулій сесії міської ради депутати збільшено штат Департаменту енергетики транспорту та зв’язку для того, щоб забезпечити нормальне функціонування відділу з паркування. Такі ж інспекції вже працюють в Тернополі, Луцьку, Києві, Дніпрі, Львові та Харкові.

Інспектори відділу по контролю з паркування мають можливість накладати штрафи та притягати до адміністративної відповідальності за порушення правил зупинки та стоянки.

Правила паркування і покарання: у Вінниці водіям-порушникам надсилатимуть «листи щастя»

«Це жодним чином не робиться задля того, щоб створити комерційний проект для додаткових коштів до міського бюджету. Це робиться для того, щоб зібрані кошти були спрямовані виключно на модернізацію інфраструктури паркування, нанесення дорожньої розмітки, встановлення знаків та в будівництво багатоповерхових паркінгів у подальшому», – додає Михайло Варламов.

Начальник відділу з паркування Геннадій Богуславський каже, що орієнтовно 13 вересня мають оголосити конкурс щодо набору інспекторів з паркування. А міська рада вже затвердила штатну чисельність працівників відділу – їх буде 20, з яких 16 – інспектори. Він додав, що вже розроблено та затверджено форму одягу для інспекторів.

Зараз закінчують будівництво кімнати для інспекторів з паркування. За словами Богуславського, це буде спецкімната із доступом до Національної автоматизованої системи. Інспектори зможуть виходити в Єдину базу даних власників транспортних засобів і виписувати постанови про адміністративні правопорушення.

«Листи щастя» по-новому. Як штрафуватимуть порушників

Інспектор, який побачить, що водій неправильно припаркував авто, повинен зробити 2-3 фотографії з різних точок транспортного засобу. На фото також будуть зображені GPS-координати з місця, де і коли було вчинено правопорушення. Інспектор роздрукує повідомлення про адміністративне правопорушення, де будуть вказані реквізити, куди платити штраф водієві.

Також буде розміщено два QR-коди: на одному буде посилання на сайт Вінницької міськради, куди передаватиметься інформація про порушення та фото. За допомогою іншого QR-коду можна буде сплатити штраф. Протягом 10-ти днів штраф можна оплатити в розмірі 50%. Якщо за цей період штраф не сплачено, інспектор надсилає постанову про правопорушення на адресу власника транспортного засобу.

Правила паркування і покарання: у Вінниці водіям-порушникам надсилатимуть «листи щастя»  - фото 2

В центрі Вінниці знайшли додатково сотню місць для паркування

Фахівці провели моніторинг центру міста, за результатами якого було виявлено близько 110 додаткових місць для паркування.

Інформацію про місця для паркування розмістять на «Мапі міста». Спочатку на розмітку візьмуть лише вулицю Соборну, вже поступово дані будуть вносити по всьому місту. Про це заявив головний спеціаліст департаменту інформаційних технологій Артур Андрущенко.

Також міська рада планує придбати евакуатор та створити майданчик, де тимчасово перебуватимуть автомобілі після евакуації з місця порушення.

Що про відділ з паркування кажуть інші

Представник КП «Вінницька транспортна компанія» Микола Франко зазначив, що робота інспекторів може позитивно вплинути на рух громадського транспорту. Оскільки муніципальний транспорт зможе вчасно доїхати з точки А до точки Б.

«Сьогодні часто через неправильно припарковані автомобілі водій тролейбусу не може його об’їхати, і виникають проблеми. Думаю, що даний проект врегулює цей процес і вплине позитивно на весь рух громадського транспорту міста», – сказав начальник служби безпеки руху КП «Вінницька транспортна компанія» Микола Франко.

Правила паркування і покарання: у Вінниці водіям-порушникам надсилатимуть «листи щастя»  - фото 3

Про проблему паркування зустрічаються і велосипедисти. Голова ГО «Вінниця мобільна» Олег Крупський зазначив, що у Вінниці є ряд найбільш проблемних ділянок, де автомобілісти залишають свої транспортні засоби на велосипедних доріжках.

«По Немирівському шосе на проміжку між вул. Максима Шимка і до повороту на олійножировий комбінат зробили новий тротуар, з’явилося нове місце 3 метри завширшки, яке автомобілі активно почали використовувати для паркування. Коли викликаємо поліцію, 45 хвилин чекаємо, бо у них немає вільного екіпажу, а якщо це буде інспектор паркування, є звернення – приходять, міряють рулеткою, фіксують порушення. Це позитивно вплине на ситуацію не тільки для велосипедистів, але і для пішоходів», – зазначає Крупський.

Правила паркування і покарання: у Вінниці водіям-порушникам надсилатимуть «листи щастя»  - фото 4

Про те, що водії часто нехтують правилами і паркують автомобілі біля зупинок громадського транспорту – є великою проблемою для людей з інвалідністю.

«Через припарковані біля зупинок громадського транспорту автомобілі – тролейбуси і автобуси не можуть нормально під’їхати до бордюру, щоб відкинути пандуси. Водії починають вигадувати, як під’їхати, щоб людина на колясці могла зайти чи вийти з громадського транспорту. І це дуже велика проблема, особливо в тих місцях, де є «кишені». Люди чомусь паркуються на початку чи в кінці «кишені», і водій чисто фізично не може під’їхати. І так само, коли паркуються на тротуарі. Нереально проїхати коляскою, коли немає місця навіть 70-60 см», - каже Сазана Жуковська, представниця ГО «Гармонія».

Раніше Вінниця.info підготувала фоторепортаж, як авто по Соборній припарковані не лише під забороняючим знаком, а на самому тротуарі.

Вінниця.info