13 квіт. 2010 13:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

40

0

Председатель Винницкого облсовета Григорий Заболотный: Новый губернатор заверил, что не собирается проводить люстрации

Председатель Винницкого облсовета Григорий Заболотный: Новый губернатор заверил, что не собирается проводить люстрации

Як місцева «опозиційна» влада буде знаходити спільну мову із виконавчою вертикаллю ми запитали у голови Вінницької обласної ради


Председатель Винницкого облсовета Григорий Заболотный: Новый губернатор заверил, что не собирается проводить люстрации

Минулого тижня хвиля кадрових змін дійшла до Вінницької області. Президент Віктор Янукович призначив головою облдержадміністрації свого однопартійця Володимира Демішкана замість Олександра Домбровського. Але при цьому місцеві органи влади на Вінниччині залишаються під контролем тепер вже опозиційного Блоку Юлії Тимошенко. Як місцева «опозиційна» влада буде знаходити спільну мову із виконавчою вертикаллю ми запитали у голови Вінницької обласної ради Григорія Заболотного.

 

- Як пройшло ваше знайомство із новопризначеним губернатором Вінниччини Володмиром Демішканом?

- Я був приємно вражений. На першій офіційній зустрічі у його кабінеті він спершу розповів присутнім про себе: по-людськи так, просто. Далі наголосив, що слід працювати на економіку області, на людей. Відтак, ми швидко знайшли спільну мову, оскільки його думки співзвучні нашим пріоритетам: я неодноразово підкреслював, хто б не прийшов на посаду, він має служити, насамперед, людям.

Председатель Винницкого облсовета Григорий Заболотный: Новый губернатор заверил, что не собирается проводить люстрации

Новий губернатор – людина надзвичайно досвідчена: свого часу працював заступником Міністра транспорту, керівником «Укравтодору», має великий управлінський досвід. Так, він не фахівець з сільського господарства, але, думаю, в загальних рисах, організаційні питання знає, а щодо технічних питань – в нас на те є організаційні служби. І я допоможу.

Вважаю, що з того, яка в нас відбулась розмова і як працював на посаді керівника облавтодору його рідний брат, Василь Демішкан, думаю, співпраця складеться. До речі, ми не раз їздили із Олександром Домбровським до Києва – захищали Василя Федоровича, бо його неодноразово хотіли звільнити…

- Чи буде облрада брати участь у кадрових змінах?

- Я із самого початку нашої розмови із губернатором заявив, що нам імпонують його підходи і бачення розвитку області, але попросив «не косити кадри». Звичайно, певні кадрові перестановки відбудуться і це нормально, адже бачення у всіх різне. Але це не має стати системою, щоб усіх підряд…

Володимир Федорович запевнив, що не збирається тут проводити люстрації – буде оцінювати рівень професіоналізму та показники роботи кожного за певний проміжок часу. Поки що ми не обговорювали конкретні кадрові питання – з моменту призначення пройшло мало часу. Губернатор має ознайомитись із документацією, придивитись до заступників, а вже потім братись за зміни по районах.

- Хто вже написав заяви на звільнення «за власним бажанням»?

- Відповідно Закону України «Про державні місцеві адміністрації», якщо губернатор звільняється, вся його команда пише заяви про припинення виконання обов’язків відповідно до ст. 10 зазначеного Закону. Всі написали заяви, а далі вже будуть перепризначення: когось перепризначать, до когось можуть виникнути певні питання, когось змінять. Але від губернатора я почув конкретну відповідь - він не збирається займатись «ломкою кадрів».

- Ви вважаєте зміни глав адміністрацій проявом демократії чи намаганням привести «чистку у регіонах», щоб звільнити місця для наближених?

- Це право Президента. Він формує свою команду, з якою буде нести відповідальність перед народом за виконання своєї програми дій. Але я не думаю, що поступала команда звільнити всіх, аж до спеціалістів 1-ї категорії… Зокрема, Володимир Демішкан підкреслив, що за кордоном фахівців готують декілька років і він ініціював, як народний депутат України, відповідний законопроект щоб державні службовці не були заполітизовані і незалежно від змін політичних, залишались працювати на своїх місцях. Тобто в нього підходи до фахівців правильні.

- У Верховній Раді України наразі спостерігається процес «перебігання» депутатів з інших партій на сторону Партії Регіонів. В облраді помітні такі тенденції?

- У столиці інші пріоритети, інше розуміння… У нас всі, незалежно від того, до якої коаліції входять, ефективно працюють на рішення. Мене часто питають журналісти – чому на сесію винесено 60 питань, а сесія проходить за півтори-дві години. Можу порівняти сесію із весіллям  - готуються до нього заздалегідь і довго, а сам захід відбувається злагоджено і швидко.  

- Ви відчули зміни у відносинах до регіону виконавчої влади після виборів?

- Поки що ні. Більш того, днями ми із губернатором обговорювали короткотермінові завдання, а також перспективи розвитку області: кожен пункт по розвитку міст, районів і дійшли згоди. Цього тижня повеземо програму розвитку регіону у Київ, захищатимемо її у Міністерствах.

Председатель Винницкого облсовета Григорий Заболотный: Новый губернатор заверил, что не собирается проводить люстрации - фото 2

- Нещодавно облрада ратифікувала підписану із Кабміном наприкінці минулого року угоду щодо розвитку регіональних пріоритетів. Чи будуть виділятися на її реалізацію кошти новим урядом?

- Кожен уряд є правонаступником і має дотримуватись попередніх домовленостей. Певен, ця угода має перспективу. Звичайно, цього року нічого не буде: адже поставлена вимога мати розрив між прибутками і видатками на рівні 6%. В іншому випадку на кошти із МВФ не варто сподіватись. Але програма розрахована на 5 років. І я сподіваюсь, що слід очікувати приріст в усіх галузях виробництва – будуть надходження, зростатимуть економічні показники і за рахунок цього зростання будемо виконувати Угоду, яку підписали.    

- За 3 місяці поточного року область за темпами економічного розвитку «скотилась» із 5 на 25 місце. Як Ви це прокоментуєте?

- Це стосується промислового виробництва. Минулого року, коли всі потужні промислові регіони, такі як Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, впали за показниками, ми за рахунок харчової промисловості, а це 70% промисловості області,  втримались – темпи падіння були уповільнені. А сьогодні, коли ці «гіганти» почали набирати, звичайно, ми виглядаємо на їх фоні «комахами». Проте, упевнений, що в нас наразі зростатиме будівельна галузь – вона вже почала набирати оберти, піднімається деревообробна, харчова і переробна промисловість…  Це лише початок року і ми вийдемо із цих показників дуже швидко.

- Триває посівна компанія, проте ресурси аграріїв обмежені у зв’язку із проблемами кредитування. У який спосіб допоможе область?

- Ми вже практично відсіяли ранню групу -  за рахунок інвесторів. Також у минулому році зібрано 3,3 млн. тонн зерна, біля 300 тисяч тонн цукру, більше 900 тис тонн молока… Свого часу ми не демпінгували і зараз маємо  й продаємо немалі залишки сільгосппродукції. Наприклад, сьогодні «Укрпромінвест» виробляє 54 тони молока за добу – це майже 200 тисяч гривен щоденно. За рахунок цього ми і тримаємось. Але так не повинно бути, ми ці кошти маємо вкладати не у поточне, а у перспективне виробництво. І без кредитування не обійтись.

Председатель Винницкого облсовета Григорий Заболотный: Новый губернатор заверил, что не собирается проводить люстрации - фото 3

Сподіваюсь, що цього року оптимізуємо систему управління ресурсами. Окрім того, плануємо збільшити на 25-30 тисяч гектарів площі посіву цукрових буряків – додасться ще три-чотири заводи, що перероблятимуть цю продукцію, з’являться заводи із виробництва пелетів (паливних гранул) – матимемо суттєві надходження до бюджету.

Певне зростання показав і перший квартал – ми виконали надходження до бюджету на 108,8% по власних і закріплених доходах. Тобто, на 26,6 млн. гривень перевиконали, а порівняно із минулорічними показниками – на 30 млн. гривень перевиконали.

- Які плани щодо надходження інвестицій у область на цей рік?

- Власні інвестиційні кошти, підтримка за державними програмами, закордонні інвестиції – очікуємо біля 1 млрд. гривень інвестицій цього року. Якщо детально, у 2010 році розпочинається  будівництво першої черги кондитерської фабрики «Roshen» - загальна потужність розрахована на 2,5 тисяч робочих місць, загальні інвестиції біля 2 млрд. гривень. Розпочинається будівництво комплексу для виробництва і переробки м’яса «Наша ряба». Миронівський комбінат хлібопродуктів будуватиме гуртожитки, будинки для спеціалістів у Ладижині і на території трьох районів буде зведено замкнутий цикл виробництва м’ясопродуктів загальною потужністю понад 400 тисяч тонн. Наразі область стільки не виробляє! Загальна кількість робочих місць – понад 16 тисяч чоловік. Проект коштує близько 1,5 млрд. доларів. Також плануємо будувати цементний завод – мільйонник, що буде найкращим у Європі: в рік ми будемо мати мільйон тонн високоякісного цементу.

 

ВИННИЦА.info

 


0
0