5 лют. 2018 15:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

95

0

Представники націоналістичної партії пікетували консульство у Вінниці і передали звернення президенту Польщі

Представники націоналістичної партії пікетували консульство у Вінниці і передали звернення президенту Польщі

 "Свободівці" у Вінниці пікетували польське  консульство 


Представники націоналістичної партії пікетували консульство у Вінниці і передали звернення президенту Польщі

 5 лютого у Вінниці до Генерального консульства Республіки Польща з акцією протесту прийшли представники партії «Свобода». Біля десяти чоловік активістів на чолі з двома депутатами обласної ради принесли звернення до Президента Анджея Дуди з проханням ветувати зміни до закону про Інститут національної пам'яті Польщі, які передбачають кримінальну відповідальність за бандерівську ідеологію.

«Ми просимо Президента Польщі ветувати закон і повернутись до добросусідських відносин. Не гоже полякам встромляти ножа нам в спину», - сказав депутат облради Валерій Скрипченко і зачитав звернення.

«Українські націонал-патріотичні організації засуджують цей ворожий та шкідливий для добросусідських відносин та вигідний Москві політичний акт. Закинуті українцям звинувачення, які є абсурдними і нікчемними з точки зору міжнародного права збурили українське суспільство і посилили напругу міждержавних стосунків. Заборона бандерівської ідеології це заборона українцям права на власну державність і національну гідність. Положення змін до закону Про інститут національної пам’яті комісією з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів повторюють кремлівське пропагандистське кліше щодо вигаданих злочинів українських націоналістів. За їх спростування передбачають позбавлення волі до 3-х років.

Впровадження змін до закону Про інститут національної пам’яті комісією з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів є непрямим втручанням у внутрішні справи України і, по-суті, висуненням територіальних претензій в частині визнання території Галичини як східної малопольщі.

Впровадження цього законопроекту становить загрозу для українців незалежно від громадянства. Такі рішення Сейму та Сенату це безпрецедентна образа, що відбулась на тлі спроб України побудувати добросусідські відносини з Польщею. Союз України та Польщі – ядро Балто-Чорноморської осі опиняється під загрозою через дії польського політикуму. Для всіх очевидно, що виграє від цього спільний ворог – московія.

У той час, як Україна спливає кров’ю, безвідповідальні польські політики підступно б’ють у спину. Небесна Сотні і тисячі наших героїв, які четвертий рік боронять українську державу та жертвують своїм життям в цій боротьбі йшли і йдуть в бій під бандерівськими гаслами «Слава Україні! Героям слава!». Саме ці бандерівці стоять в обороні Польщі – воріт Європи та всього світу від московської орди.

Українці поважають право поляків бути патріотами в своїй державі, право шанувати своїх героїв, і очікують на таку ж саму повагу.

Тому, не смійте ставити українську націю перед вибором, хто її герої.

Звертаюсь до нинішньої польської влади: пам’ятайте слова Пілсудського, про те що не може бути вільної Польщі без незалежної України.

Уявна перемога над українцями в минулому, стане серйозною поразкою для Польщі в майбутньому, бо кожен удар в спину Україні завжди закінчувався трагічно для самих поляків. Польська інтелігенція виступила із засудженням внесення змін до закону Про інститут національної пам’яті комісією з переслідування злочинів проти польського народу, вважаючи його впровадження загрозою для освіти, науки, свободи слова, а також стану міждержавних стосунків.

Вимагаємо від президента Республіки Польща Анджея Дуди зайняти виважену добросусідську позицію та заветувати зміни до закону Про інститут національної пам’яті комісією з переслідування злочинів проти польського народу та деяких інших законів. Знайте, ми не мовчатимемо, і адекватно реагуватимемо на дії польського політикуму, який зазіхає на українську гідність, принижуючи наших героїв», - йдеться в зверненні.

Представники націоналістичної партії пікетували консульство у Вінниці і передали звернення президенту Польщі 

Представники націоналістичної партії пікетували консульство у Вінниці і передали звернення президенту Польщі - фото 2

Представники націоналістичної партії пікетували консульство у Вінниці і передали звернення президенту Польщі - фото 3

Представники націоналістичної партії пікетували консульство у Вінниці і передали звернення президенту Польщі - фото 4

Представники націоналістичної партії пікетували консульство у Вінниці і передали звернення президенту Польщі - фото 5

Представники націоналістичної партії пікетували консульство у Вінниці і передали звернення президенту Польщі - фото 6

Представники націоналістичної партії пікетували консульство у Вінниці і передали звернення президенту Польщі - фото 7

Для довідки.

1 лютого Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі. Документ передбачає штраф або ув'язнення строком до 3 років за «заперечення злочинів українських націоналістів» проти поляків.

Далі закон повинен підписати президент.

Україна засудила ухвалення такого документу. Міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив, що ідея визнати якісь нації злочинними веде в нікуди. Розкритикували Документ Ізраїль, США, президент Європейської ради Дональд Туск, ОБСЄ. Польська інтелігенція просить президента ветувати законопроект. Похвалили Польщу за заборону «бандерівської ідеології» лише в Росії.

Вiнниця.info.