19 лют. 2016 18:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

153

0

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця

Вінничани збирають підписи на проведення громадського обговорення щодо будівництва притулку для собак


Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця

 19 лютого вінничани зібралися на чергове обговорення резонансного питання щодо будівництва нового притулку для тварин та застосування до них евтаназії. Організатори анонсували проведення громадських слухань, але вийшло інформаційне зібрання, бо належно оформити всі документи для проведення слухань не встигли. Тобто юридичної сили зібрання не має.

Активісти мали 5 хвилин, щоб висловити точку зору на питання будівництва притулку та запропонувати власне бачення вирішення проблеми. Присутні одноголосно зазначали, що вбивство тварин після 45 днів перебування в притулку – не гуманно, але проблему безпритульних собак вирішувати потрібно.

Зокрема директор притулку «Планета» Тетяна Постановська наголосила, що заклад створюватиметься лише з метою винищення чотирилапих, адже програма передбачає гроші тільки на його будівництво. За її словами, хто і за що годуватиме і лікуватиме собак, чиновники не говорять.

«Програми стерилізації та евтаназії не можуть існувати паралельно. Це абсурд. В притулку не будуть спочатку стерилізувати всіх собак, тратити на це немалі гроші, щоб через 45 днів усипити. До речі, препарати для евтаназії не з дешевих», - сказала Т.Постановська.

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця

Мали слово під час обговорення і громадяни, які категорично проти собак на вулиці. Так вінничанин, батько 3 дітей, розповів, що малеча боїться виходити з під’їзду, через Бородатого і Чорного (клички тварин). Не зважаючи на це, городянин наголосив, що його сім’я проти, аби Вінниця мала репутацію «могильника». Виходом із ситуації чоловік називає відлов тварини, стерилізація та подальше перебування їх у притулку (сьогодні «Планета» випускає кастрованих тварин на місце, де відловили – ред.).

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця - фото 2

Координатор Міжнародного фонду «4 лапи» Олеся Лісичишина розповіла, що у 2015 році волонтери із закордону безкоштовно стерилізували собак у 26 міста України, проте лише у Вінниці влада не надала жодної підтримки команді ветеринарів (житло, їжа – ред.).

«Першочерговими питаннями сьогодні є визначення точної кількості безпритульних тварин, їх ідентифікація (чіпами або кліпсами), а також стерилізація. Міжнародний фонд готовий безкоштовно допомагати місту, але робити ми цього не можемо, бо наш статут забороняє співпрацювати з тими, хто жорстоко поводиться з тваринами. Мова йде про евтаназію», - пояснила волонтер.

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця - фото 3

Активісти планують провести офіційні громадські слухання щодо будівництва нового притулку через два тижні. До того часу вінничанам потрібно зібрати 1,5 тисячі підписів, щоб показати суспільну важливість питання і необхідність його обговорення.

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця - фото 4

 

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця - фото 5

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця - фото 6

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця - фото 7

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця - фото 8

Присипляти чи випускати. Питання безпритульних тварин у Вінниці не зрушило з місця - фото 9

ВИННИЦА.info