24 берез. 2021 11:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

131

0

Про кисень у вінницьких лікарнях і чому в пацієнтів «Фтизіатрії» виникла паніка

Про кисень у вінницьких лікарнях і чому в пацієнтів «Фтизіатрії» виникла паніка

Про кисень у ковідних лікарнях Вінниччини


Про кисень у вінницьких лікарнях і чому в пацієнтів «Фтизіатрії» виникла паніка

У пацієнтів Вінницької обласної СТМО «Фтизіатрія» ввечері 23 березня виникла паніка через чутки про те, що кисню для «ковідних» хворих вистачить лише на пів дня. З ситуацією щодо забезпечення всіх лікарень області киснем, розбирався голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов. З’ясувалось, що кисень в медзакладах є.

«Сьогодні о 8-й ранку був на медичному об’єднані «Фтизіатрія». Вчора ввечері там виникла паніка серед пацієнтів. Їм «хтось» сказав, що кисню вистачать сьогодні до обіду, бо не встигають заправити балони. Нібито «зі Львова машина з киснем не приїхала». Це неправда! Є там кисень і є «ковідні» кошти на рахунку медзакладу – 8 мільйонів. А значить є можливість встановити на «Фтизіатрії» не одну кисневу станцію, яка сама виробляє кисень. Тоді не потрібні балони!», - повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов на своїй сторінці в Facebook.

Про кисень у вінницьких лікарнях і чому в пацієнтів «Фтизіатрії» виникла паніка

Кисневі станції уже встановлені в шести лікарнях області. Одна станція коштує від 2 млн. грн. Три є у Вінниці: Обласний інфекційний центр (Медмістечко); Обласна дитяча інфекційна лікарня; 1-а міська лікарня Вінниці. Ще три у районних лікарнях: Ладижинська, Тростянецька, Калинівська.

Голова адміністрації також повідомив скільки кисню йде на пацієнта, який штучній вентиляції легень.

«Від 5 до 30 л за хвилину. Це в середньому. Така фактична інформація від п’яти керівників «ковідних» лікарень. Але чомусь за інформацією Олександра Служивого, у «Фтизіатрії» йде від 10 до 70 л кисню на хвилину. Різниця суттєва...

Звертаюсь до усіх керівників «ковідних» медзакладів, у першу чергу - до директора «Фтизіатрії» Олександра Служивого: сьогодні ви - менеджери своїх лікарень. Я не заправляю балони і не продаю кисень! Ви, як керівники закладів, повинні шукати можливості для порятунку своїх пацієнтів. Як голова ОДА, сприятиму тому, щоб у кожній лікарні було все необхідне. Але це не я маю контролювати, чи заправлені балони.

До речі, у «Фтизіатрії» їх достатньо і вони з киснем. Як виявилось…», - зазначив Сергій Борзов.

Про кисень у вінницьких лікарнях і чому в пацієнтів «Фтизіатрії» виникла паніка  - фото 2

«Думаю, що коли обласна рада призначає керівників медзакладів області, то має бути впевненість, що ця людина на своєму місці.

І ще. Продавати кисень хворим теж ніхто не буде! А я вже чув, що в одній з вінницьких лікарень, лише за гроші підключають пацієнта до кисню. Одні боряться за життя, а інші…», - зазначено в дописі.

Нагадаємо, у Вінницькій області 30 лікарень, які надають допомогу пацієнтам з «ковід». У Вінницькій обласній СТМО «Фтизіатрія» почали приймати пацієнтів з підозрою та підтвердженим діагнозом COVID-19 в жовтні 2020 року. Тоді облаштували 60 ліжко-місць з централізованою подачею кисню.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info Фото – зі сторінки Сергія Борзова