20 трав. 2019 15:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

117

0

«Проблема безпритульних тварин починається з людей»: у Вінниці хочуть, щоб громада і влада разом допомагали хвостатим

«Проблема безпритульних тварин починається з людей»: у Вінниці хочуть, щоб громада і влада разом допомагали хвостатим

20 травня за «круглим» столом зібрали представників муніципального притулку, правоохоронних органів та волонтерів. Говорили про співпрацю і недовіру, яка заважає вирішувати проблеми.


«Проблема безпритульних тварин починається з людей»: у Вінниці хочуть, щоб громада і влада разом допомагали хвостатим

Кілька років тому у Вінниці почали працювати над проблемою бродячих тварин. Раніше затвердили програму про регулювання їх чисельності, а сьогодні презентували проект «Громада на захисті безпритульних тварин», основна мета якого – об’єднати зусилля влади і громади, щоб спільно вирішувати питання.

20 травня за «круглим» столом зібрали представників муніципального притулку, правоохоронних органів та волонтерів. Говорили про співпрацю і недовіру, яка заважає вирішувати проблеми.

«У Вінниці проблема безпритульних тварин досить актуальна. Вже багато чого зроблено, але є ще чимало викликів. У Вінниці розроблена програма зменшення кількості безпритульних тварин гуманним методами на 2016-2020 роки. Ми розробили стратегію, яку подали міській раді. Сподіваюся, що питання, висвітлені в ній, будуть враховані при розробці наступної програми», -зазначила Юлія Бернас, координаторка проекту «Громада на захисті безпритульних тварин».

Понад 500 тварин стерилізували у Вінниці за рік – таку цифру озвучив головний спеціаліст департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради Сергій Пасічник.

«У жовтні 2018 року ми підписали договір про співпрацю з представниками Міжнародної організації «Чотири лапи» з метою регулювання чисельності тварин. Дана програма допомогла стерилізувати 244 тварини. Якщо взяти показники муніципального притулку, ми за рік стерилізували більше 500 тварин. За попереднім підрахунком, в місті мешкає 1700 бродячих собак. Тому, я думаю, що більше 500 – це непоганий результат, але є ще дуже багато роботи», - наголосив чиновник.

Директор муніципального притулку для тварин, що на вулиці Гонти, Іван Левінський запевняє: однією з головних проблем є недовіра людей. Він запрошує всіх охочих відвідати заклад, а не вірити неправдивим публікаціям у соцмережах. Екскурсії притулком влаштовують також для учнів і школярів, щоб вони ще з дитинства розуміли: собака – це не іграшка.

«Проблема безпритульних тварин починається з людей»: у Вінниці хочуть, щоб громада і влада разом допомагали хвостатим

«Проблема починається з людей. На жаль, так склалося історично, що люди не довіряли муніципалітетам в питанні бродячих тварин, бо їх труїли, відстрілювали, знищували… Тому сьогодні маємо ситуацію – вінничани не довірять нашому муніципальному притулку. Багато є «псевдоволонтерів», я так називаю людей, які абсолютно нічого не роблять для тварин, а займаються свого роду бізнесом (транспортуванням тварин за кошти). Ми повинні чітко розуміти, що волонтер, який надає допомогу за кошти, не є волонтером.

Муніципальний притулок повинен працювати в тандемі з волонтерами і зоозахисниками. Багато чого пишуть у соцмережах, але я завжди запрошую в притулок, щоб побачити на власні очі реальну картину. Тварини не голодні, над ними не знущаються, у вольєрах чисто. Хто не вірить, будь ласка, приходьте. Зараз для нас головне довіра людей. Я готовий хоч кожен день приймати екскурсії», - переконує посадовець.

Він також розповів, що сьогодні в притулку є англійський кокер-спеніель, якого господар просто викинув на вулицю. Іван Іванович сказав, що таких людей потрібно штрафувати.

Присутня на зустрічі представниця ГУ НП Вінниччини Людмила Гут запитала керівника притулку, чому він, знаючи власника собаки, не звернувся до поліції? Іван Левінський пообіцяв покращити співпрацю з правоохоронними органами. Власне це є одним із завдань проекту «Громада на захисті безпритульних тварин».

«Ми активно працюємо, наразі в нас відкрило 13 кримінальних проваджень з жорстоке поводження за тваринами, три особи притягнуто до адміністративної відповідальності», - сказала поліцейська.

«Проблема безпритульних тварин починається з людей»: у Вінниці хочуть, щоб громада і влада разом допомагали хвостатим - фото 2

Дискусію під час зустрічі викликало питання: годувати чи не годувати безпритульних тварин? Керівник притулку наголосив: «Якщо ви не збираєтеся займатися собакою, що живе у вашому дворі, то краще її не годувати».

«Якщо ви даєте їсти, будь ласка, подзвоніть в муніципальний притулок, ми приїдемо, відловимо, простерилізуємо і нехай вона тут живе. А не так, що годуємо-годуємо, а про стерилізацію і наслідки не говоримо. Стерилізована собачка не розмножується і «тримає» територію, не пускаючи інших тварин», - продовжує Іван Іванович.

З початку року до муніципального притулку відловили 198 собак, 83 з них вже знайшли нових господарів.

«Проблема безпритульних тварин починається з людей»: у Вінниці хочуть, щоб громада і влада разом допомагали хвостатим - фото 3

Нагадаємо, що у Вінниці муніципальний притулок для тварин пропонує безкоштовну стерилізацію безпритульних кішок. Тваринам роблять операцію, вакцинують та повертають опікуну (людині, яка привезла кішку). Щоб записати кицьку на безкоштовну стерилізацію, потрібно зателефонувати до Людмили Сидорук – (067) 976-97-57; (063) 289-04-02. Або одразу в притулок - (0432) 50-24-12;(094) 860-24-12.

Читайте також: «Собача доля»: як у Вінниці функціонує притулок для тварин і де хвостатим знаходять нових господарів. Фото

Вiнниця.info