31 жовт. 2022 11:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

376

0

Проблема дефіциту вітаміну Д актуальна як ніколи раніше – лікар-терапевт у Вінниці

Проблема дефіциту вітаміну Д актуальна як ніколи раніше – лікар-терапевт у Вінниці

Вітамін Д – це про здорове волосся та нігті, сяючу шкіру, а ще про здоровий імунітет, міцні кістки, відсутність болю у м’язах та суглобах


Проблема дефіциту вітаміну Д актуальна як ніколи раніше – лікар-терапевт у Вінниці

Вітамін Д – це про здорове волосся та нігті, сяючу шкіру, а ще про здоровий імунітет, міцні кістки, відсутність болю у м’язах та суглобах.

Але самопризначати собі синтетичний вітамін Д, просто покладаючись на певну симптоматику – небезпечно, вважає лікар-терапевт лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Катерина Фурман.

Які симптоми можуть сигналізувати про нестачу вітаміну Д у вашому організмі? Чи можливо самостійно визначити його нестачу? Які дії терапевта при підозрі в пацієнта нестачі вітаміну Д?Що чекає організм людини, який, попри гіповітаміноз, не вживає жодних дій для вирішення ситуації?

Відповіді на ці та інші запитання, читайте в інтерв’ю з лікарем.

Ключове джерело вітаміну Д – сонячні промені. Чи актуальна проблема дефіциту вітаміну Д зараз, після літа й сонячної осені?

Ця проблема є актуальною в кожну пору року. Тим більше питання дефіциту вітаміну Д особливо гостро стоїть сьогодні, в умовах війни, коли люди не те, що на море не їздили, вони чимало часу провели у підвалах чи своїх будинках. Додайте до цього постійну зайнятість, роботу в приміщеннях і в результаті отримуємо гіповітаміноз.

Смагляві люди, пацієнти із зайвою вагою та пацієнти літнього віку відчувають дефіцит вітаміну Д ще гостріше, адже в них набагато повільніше відбувається його засвоєння.

В незалежності від пори року дуже важко засвоюється вітамін Д людьми, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту. Вагітні та жінки нагрудному вигудовуванні мають збільшену потребу у вітамінні Д, то ж для них це питання не втрачає актуальності у будь-який час.

Чи можливо самостійно визначити нестачу цього вітаміну в організмі? Які симптоми вказують на гіповітаміноз?

Самостійно поставити собі діагноз гіповітаміноз, без відповідних лабораторних досліджень, не вдасться. До того ж, людина, без допомоги кваліфікованого фахівця, не здатна підкорегувати правильно рівень вітаміну Д в організмі.

Симптоматика тут досить неспецифічна, тобто ці симптоми можуть вказувати й на інші проблеми зі здоров’ям.

Серед симптомів - зниження імунітету, часті хвороби, в тому числі інфекційного ґенезу, часті рецидивуючі захворювання шкіри: акне, гнійничкові запалення; швидка стомлюваність, загальна слабкість, апатія, депресія, відсутність мотивації.

Може з’явитись біль у кістках, суглобах, при цьому лікування не приноситиме ефекту або він буде короткотривалим, адже основна причина залишиться не встановленою.

Через дефіцит вітаміну Д загоєння ран може відбуватись сповільнено, втрачатись кісткова маса, а в подальшому – може з’явитись остеопороз. Підвищений ризик виникнення переломів; м’язова біль та слабкість, а також випадіння волосся, ламкість нігтів – все це теж наслідки гіповітамінозу.

Проблема дефіциту вітаміну Д актуальна як ніколи раніше – лікар-терапевт у Вінниці

Які дії терапевта при підозрі в пацієнта нестачі вітаміну Д?

Якщо пацієнт звертається на прийом до лікаря-терапевта з описаними вище скаргами, то він, швидше за все, вже має клінічну форму гіповітамінозу, то ж лікар обов’язково направить його на здачу аналізів. А вже на повторній консультації, терапевтом прийматиметься рішення щодо подальшої схеми лікування. Індивідуально пацієнту підбиреться необхідна доза вітаміну Д.

Також, цілком ймовірно доведеться займатись корекцією супутніх захворювань, які могли з’явитись, знову ж таки, у наслідок нестачі вітаміну Д.

Можливий також варіант, коли пацієнт в профілактичних цілях здає кров на відповідний аналіз, а потім вже з готовим результатом приходить на консультацію.

Варто також зауважити, що якщо пацієнту приписується та чи інша доза вітаміну Д, в цілях його корекції, аналіз доведеться здавати декілька разів. Це дасть змогу лікарю бачити ефект лікування в динаміці. В процесі терапії, доза прийому вітаміну може корегуватись.

Окрім лікувальної терапії, пацієнт отримає рекомендації щодо харчування.

Що чекає організм людини, який, попри гіповітаміноз, не вживає жодних дій для вирішення ситуації?

Якщо вчасно виявити дефіцит вітаміну Д, то можна попередити величезну кількість хронічних та запальних захворювань.

Деякі наукові дослідження зазначають, що саме нестача вітаміну Дсприяє появі цукрового діабету 1-го типу, розсіяного склерозу, запальних захворювань кишечника, бронхіальної астми та інших алергічних патологій.

Якщо вчасно не вжити дій по нормальнізації рівню вітаміні Д в організмі, то суттєво збільшується ризик до ожиріння та онкологічних захворювань. А пацієнти із серцево-судинними захворюваннями мають важчий перебіг, цілком ймовірно саме із причини нестачі вітаміну Д в організмі.

Дії саме цього вітаміну схожі на роботу гормону, він впливає на функцію щитовидної залози, репродуктивної системи. Тож його дефіцит впливає на роботу багатьох органів та систем, які у свою чергу запускають порушення роботи інших органів та систем.

Чи варто пацієнтам самопризначати собі синтетичні вітами?

Дуже часто пацієнти мають гіповітаміноз, але при цьому вони не мають скарг, або мають скарги, але вважають їх наслідком інших недугів.

В той же час, через «моду» приписувати собі різні біодобавки, вітаміни, багато пацієнтів дуже шкодять своєму організму, адже гіпервітаміноз не менш небезпечний, аніж гіповітаміноз.

Тому самолікуванням займатись не варто. Без лабораторних аналізів тут не обійтись.

Та є оптимальне рішення в цій ситуації – самопрописувати собі мінімум раз на рік аналіз на контроль рівню вітаміну Д в організмі. Здавши кров на дослідження, ви собі не нашкодите. До того ж в результаті аналізу можна знайти граничні норми показників й зорієнтуватись чи все у вас гаразд. Якщо ж показники далекі від норми, будь ласка, звертайтесь до терапевта, хай він підбере для вас оптимальний варіант лікувальної терапії. Не варто недооцінювати дефіцит вітаміну Д.

Наголошу, що лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» співпрацює з сучасною приватною лабораторією «Меділабс», то ж прийшовши на первинну консультацію до лікаря-терапевта, можна одразу на місці здати аналіз крові. Це зручно й зекономить ваш час.

Звертайтесь, ми з радістю попіклуємось про ваше здоров’я та гарне самопочуття.

Записатись на консультацію до лікаря-терапевта ЛДЦ «Меділюкс» Катерини Фурман можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 33 77 697.