29 листоп. 2019 15:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

107

0

Проектом вінничанина «Акустичний зір» зацікавились інвестори з Гонконгу

Проектом вінничанина «Акустичний зір» зацікавились інвестори з Гонконгу

Система навігації для незрячих, яку розробив вінничанин, доцент Вінницького національного технічного університету Олександр Шеремета, стала призером вінницької стартап-школи «Sikorsky Challehge» та вийшла у фінал всеукраїнського конкурсу стартапів «Sikorsky Challenge».


Проектом  вінничанина «Акустичний зір» зацікавились інвестори з Гонконгу

Система навігації для незрячих, яку розробив вінничанин, доцент Вінницького національного технічного університету Олександр Шеремета, стала призером вінницької стартап-школи «Sikorsky Challehge» та вийшла у фінал всеукраїнського конкурсу стартапів «Sikorsky Challenge».

«Проекти на конкурс подавали ще з весни, а я зі своїм стартапом «Акустичний зір» зробив це в передостанній день, тому не дуже розраховував, що пройду», - розповідає Вінниця.info Олександр Шеремета.

Цього року на конкурс було подано 178 проектів з усіх регіонів України, а також Бельгії, Ізраілю та Азербайджану. Вперше за всю історію Фестиваля участь в ньому взяли команди з 23 міст України. До фіналу вийшли 59 проектів з 14 міст України, Бельгії, Ізраїілю та Азербайджану. Серед фіналістів - система навігація для незрячих від вінницького винахідника.

«Я, чесно кажучи, не оцінюю свій проект як високотехнологічний, на конкурсі були набагато складніші, що потребують значно більше фізичних зусиль та фінансових затрат. Відбір там дуже серйозний, до конкурсантів ставлять багато вимог. Та я зміг переконати інвесторів, що «акустичний зір» - затребуваний продукт й він допоможе вирішити проблеми потенційних клієнтів, в цьому є новизна та відповідний ринок» - каже винахідник.

Проектом  вінничанина «Акустичний зір» зацікавились інвестори з Гонконгу

Вінницьким винаходом зацікавилась компанія «Yau Lee Group» з Гонконгу. Вони підписали з Олександром меморандум про подальшу співпрацю й готові інвестувати свої кошти у виготовлення системи навігації для незрячих.

«Зараз ми на стадії оформлення офіційних партнерських стосунків. Звичайно при презентації проекту я зазначав вартість його фінансування, вона влаштовує гонконгських інвесторів. Але суму інвестиційних витрат назвати не можу, бо це комерційна таємниця. Де виготовлятимуться маяки й активатори «акустичного зору» в Україні чи в Гонконгу, які об’єми виробництва… все це ми зараз обговорюємо.

Можу сказати, що винахід незатратний у виготовленні й обслуговуванні, натомість дуже зручний та доступний в користуванні для незрячих. Кожен маяк звучить по своєму. Для кодування маяка використовується спрощений код Морзе, з яким легко справляються незрячі люди будь-якої національності. Саме тому ним зацікавились інвестори з Гонконгу» - стверджує Олександр Шеремета.

«Незрячий тримає в кишені ось такий маленький активатор (розмір пачки сірників - ред). Активатор має вбудовану батарею, якої вистачає на два роки безперервної роботи, а її заміна коштує 10 грн. Коли людина з активатором заходить в радіус дії маяка, а це 60 м, спрацьовує звуковий сигнал, який дає можливість незрячому зорієнтуватись на місцевості. Маяк можна вчепити на двері магазину чи лікарні або на стовпи вуличних ліхтарів. Загальна тривалість акустичного сигналу – 2 хв., але він не безперервний. Зроблено все можливе щоб не виникав конфлікт між зрячими та незрячими» - розповідає винахідник.

Проектом  вінничанина «Акустичний зір» зацікавились інвестори з Гонконгу - фото 2

Перш ніж приступити до розробки та виготовлення такої системи навігації, Олександр Шеремета довгий час спілкувався з людьми, що мають інвалідність по зору, щоб зрозуміти їхні потреби, навички і відчуття. Тому маяк виготовив саме зі кодованим сигналом, адже його чути з значно більшої відстані, ніж голос.

«Для незрячих дуже важливо, щоб усе, що їх оточує було максимально просте в користуванні, адже під час ходьби вони знаходяться в потенційній небезпеці через велике навантаження. Наприклад, в Бару з більш ніж сотні незрячих лише один має смартфон, решта – кнопкові телефони. Тому я намагався зробити «акустичний зір» максимально простим та доступним по ціні. Активатор маяка коштує 320 грн., сам маяк – 580 грн. Я даю гарантію на обслуговування приладу три роки. Для маяка виготовив спеціальний футляр, який оберігає його він негоди та сонця. Живлення маяка може здійснюватись від електромережі 220 Вольт чи сонячної панелі розмірами формату А4.»

До речі, активатор теж має звуковий сигнал, він тихий і спрацьовує раз в 5 хв. Винахідник вирішив, що незрячим таким чином буде легше його відшукати серед інших речей.

До слова, «акустичний зір» Олександра Шеремета вже спробували на собі незрячі жителі м. Бар, що на Вінниччині. В містечку проживає близько 150 незрячих людей.

Проектом  вінничанина «Акустичний зір» зацікавились інвестори з Гонконгу - фото 3

Вінниця.info