22 груд. 2020 16:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

93

0

Прогноз поширення коронавірусу в Україні розробляють у Вінниці

Прогноз поширення коронавірусу в Україні розробляють у Вінниці

Від 14–20 грудня зроблено 250417 ПЛР-тестів і виявлено 70327 нових інфікованих


Прогноз поширення коронавірусу в Україні розробляють у Вінниці

Прогноз поширення коронавірусу в Україні для РНБО і Кабміну складають вчені Вінницького національного технічного університету.

Про це повідомляє завідувач кафедри системного аналізу, комп'ютерного моніторингу та інженерної графіки ВНТУ, доктор технічних наук Віталій Мокін.

“Черговий прогноз поширення коронавірусу в Україні. Робота вчених кафедри САІТ ФКСА ВНТУ - у звіті, підготовленому робочою групою для РНБО і КМУ "Прогноз РГ-33". Цікаво, що прогноз, зроблений тиждень тому, показав, на диво, високу точність на весь минулий тиждень, в межах похибки 5%. Модель створена, завдяки тому, що ми удосконалили свою технологію - тепер вона дозволяє моделювати дані за весь 2020 рік” - пише на своїй сторінці у “Фейсбуці” Мокін.

Прогноз поширення коронавірусу в Україні розробляють у Вінниці

Вчені наразі удосконалюють цю технологію для програвання різних сценаріїв для звіту "Прогноз РГ-34".

“Алгоритм побудови моделі ми випробували та на інших 69 країнах світу. Не скрізь вона спрацювала, але, наприклад, для США похибка склала 5%, Білорусі - 2% і це ще спрощена модель. Більш складна - є ще точнішою. За допомогою побудованої моделі вдалось з'ясувати нові цікаві закономірності та глибше опанувати сучасні технології прогнозування часових рядів. Звичайно, навряд далі процес буде розвиватись, як передбачено на 2 тижні. Скоріше за все, на нас чекає нова хвиля зростання. Але, цікаво, що, по-перше, модель науковців кафедри САІТ ФКСА достойно конкурує з моделлю вчених НАН України, а по-друге, що результати реально використовуються в роботі урядових установ”, - констатує він.

Прогноз поширення коронавірусу в Україні розробляють у Вінниці - фото 2

Від 14–20 грудня зроблено 250417 ПЛР-тестів і виявлено 70327 нових інфікованих. Кількість ПЛР-тестів, витрачена на одного нового інфікованого, становить у середньому 3.6 ПЛР-тесту на одне нове виявлення, що на 14% більше від аналогічного показника минулого тижня та відповідає середньому відсотку виявлення 27.7% для України загалом. Позитивність за результатами тестів (відношення кількості позитивних тестів до кількості ПЛР-тестів) – стабілізувалася на рівні 32%. Обсяги тестування стабілізувалися.

Прогноз поширення коронавірусу в Україні розробляють у Вінниці - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info