21 серп. 2020 17:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

68

0

Програму «Доступних ліків» розширюють. Вінничани матимуть більший вибір медикаментів від серцево-судинних захворювань

Програму «Доступних ліків» розширюють. Вінничани матимуть більший вибір медикаментів від серцево-судинних захворювань

У наступному році «Доступних ліків» стане більше


Програму «Доступних ліків» розширюють. Вінничани матимуть більший вибір медикаментів від серцево-судинних захворювань

12 серпня затверджено оновлену редакцію реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки». Кількість ліків у реєстрі збільшено та НСЗУ готує подальше розширення державної програми на 2021 рік. Із початку 2020 року в межах програми мешканці Вінниччини отримали медикаменти за 353-ма тисячами рецептів. З них 265 тисяч рецептів відпущено на ліки від серцево-судинних захворювань, 76,8 тисяч – від цукрового діабету ІІ типу та 11,1 тисяч – від бронхіальної астми. У програмі зареєстровано 314 аптек й аптечних пунктів області, за цей рік вони вже отримали відшкодування від держави 25 млн грн.

Про це Вiнниця.info повідомляє Національна служба здоров’я.

«Наразі Програма медичних гарантій на 2021 рік у процесі формування і ми хочемо, щоб до неї потрапили препарати для лікування хвороб, пов’язаних з розладами психіки та поведінки, наприклад для таких станів як шизофренія, епілепсія, депресія, тривожні стани, манії тощо. А також медикаменти, які запобігають виникненню повторних інфарктів та інсультів», – говорить в.о. начальниці відділу роботи з договорами з аптеками Департаменту договірної роботи та моніторингу НСЗУ Ірина Ліштаба.

За найновішими даними, в Україні близько 300 тис. пацієнтів, які страждають на розлади психіки та поведінки. Їх реальна кількість насправді значно більша, бо люди часто не звертаються до лікаря, бояться отримати діагноз «психічне захворювання». Є дані, які стверджують, що близько 30 % українців хоча би раз за життя мали такі розлади.

«Включення лікарських засобів до програми реімбурсації саме для цієї групи захворювань є досить актуальною. Вчасне отримання ліків дозволить покращити якість життя і тим, хто сам отримує допомогу, і людям, які доглядають дітей або людей старшого віку з подібними діагнозами. Так люди матимуть змогу отримувати ліки за програмою реімбурсації, а батьки чи опікуни – не хвилюватися про відсутність грошей на медикаменти та спокійно продовжувати працювати й не втрачати комунікацію з рідними. Це також допоможе розвантажити стаціонари, відновити пацієнтам соціальні зв’язки. Адже чим довше вони перебувають в таких закладах, тим важче їм повертатися до нормального життя. У країнах Європи та в Америці психічні захворювання успішно лікують на амбулаторному рівні, тобто вдома, і Україна має рухатися в цьому напрямі», – зазначає Ірина Ліштаба.

Щодо серцево-судинних захворювань, варто нагадати, що вже зараз у програмі «Доступні ліки» є базова терапія для лікування серцевої недостатності, стенокардії, артеріальної гіпертензії. Розширення програми щодо цієї групи захворювань іншими ліками надасть можливість охопити більшу кількість пацієнтів. Тобто, стають ширшими групи препаратів для лікування вже наявних в програмі захворювань.

На сайті НСЗУ є електронна карта аптек, які беруть участь у програмі (https://bit.ly/31HhBCH). А в кого немає інтернету, можна зателефонувати на безкоштовний номер 1677 і оператор Call-центру підкаже, яка найближча аптека до пацієнта. Оператори надають абсолютно всю інформацію, яка потрібна пацієнту.

«Можна сказати, що програма «Доступні ліки» і електронний рецепт – це вже звична річ, усі пацієнти знають, як ним користуватись, і відчувають його зручність. Одразу після запуску електронного рецепту у квітні минулого року ми отримували 20 – 30 звернень щодо роз’яснення від пацієнтів щодня. Зараз ми отримуємо всього кілька звернення на тиждень і вони мають зовсім інший характер – пацієнти чекають розширення програми, прагнуть нових препаратів. І в підготовці Програми медичних гарантій на 2021 рік НСЗУ враховує цей запит. Остаточне рішення про розширення програми реімбурсації ухвалюватиме Уряд», – резюмує Ірина Ліштаба.

Програму «Доступних ліків» розширюють. Вінничани матимуть більший вибір медикаментів від серцево-судинних захворювань

Вiнниця.info