19 верес. 2019 10:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

112

0

Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації

Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації

В ході слідства здобуто докази, які свідчать про розкрадання майна підприємством під час його модернізації та переобладнання.


Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації

17 вересня на підставі дозволу суду, прокуратурою Вінницької області та співробітниками СБУ, на території Тростянецького спиртзаводу проведено слідчі дії. В ході слідства здобуто докази, які свідчать про розкрадання майна підприємства під час його модернізації та переобладнання.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури у Вінницькій області.

Як повідомлялося раніше, слідством установлено, що на території державного підприємства розміщене майно та обладнання, належне приватній структурі, за допомогою якого здійснюється виготовлення продукції, та як наслідок – виділення рідких промислових відходів на відповідних полях фільтрації.

За результатами проведених слідчих дій, встановлено системні порушення норм чинного законодавства, спеціалістами відібрано відповідні зразки очевидно забруднених ґрунтів з полів фільтрації підприємства, вилучено ряд документів, а також, встановлено необліковану продукцію, підготовлену до переробки. Слідством вживаються заходи щодо якнайшвидшого призначення відповідних експертиз та отримання висновків уповноважених органів контролю.

Відзначимо, що вчора, 18 вересня, у Вінницькому окружному адмінсуді відбулося вже друге засідання по справі «Тростянецький спиртовий завод» про відкликання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря з бардополів, – йдеться на сайті Вінницької облради.

Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації

Кілька десятків тростянчан приїхали на судове засідання разом з місцевою владою. На початку засідання представниця від «Тростянецький спиртовий завод» повідомила, що нові документи за справою вона отримала напередодні судового засідання і не встигла з ними ознайомитись. Тому просить перенести засідання. Попри виступи третіх осіб (місцевої влади Тростянця – ред.) на стороні позивача, які просили не задовольняти клопотання через неможливість зволікання та складну екологічну обстановку, суд знову переніс засідання на 3 жовтня.

Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації  - фото 2

Критична екологічна ситуація, яку спричиняє підприємство спиртзавод тягнеться з 2017 року. Через технологічні відходи від роботи підприємства, жителі райцентру і навколишніх сіл потерпають від нестерпного смороду. На початку літа, тростянчани виходили на мирні акції проти діяльності спиртзаводу. 28 червня жителі селища в масках і з пластиковими пляшками пройшли колоною центром міста в супроводі здесяток автомобілів, які сигналили. Водночас протягом місяця щодня і щоночі у цілодобовому режимі блокували вхід до підприємства. Також 29 липня маленькі жителі Тростянця записали відеозвернення до президента Володимира Зеленського, в якому просили главу держави приїхати у районний центр, щоб відчути умови, в яких вони живуть та допомогти вирішити проблему очищення бардополів.

Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації  - фото 3

6 вересня жителі Тростянця перекрили дорогу, яка веде з райцентру до Ладижина. Вони попереджали про те, що збираються власноруч демонтувати трубу з місцевого спиртзаводу до бардополів через те, що не бачать інших шляхів зупинити екологічну катастрофу місцевого масштабу. 7 вересня поблизу села Северинівка Тростянецького району місцеві жителі виявили сміттєзвалище з хімічними реактивами та ртутними термометрами, частина яких була розбита. Також виявили документи, що належать Тростянецькому спиртовому заводу, тому вважали, що це справа рук підприємства.

Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації  - фото 4

Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації  - фото 5

Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук, поля фільтрації ДП «Тростянецький спиртзавод» розташовані неподалік селища на площі понад 40 гектарів. Через відсутність належної очистки викидів із бардополів, відходи від виробництва призводять до забруднення атмосферного повітря та несприятливих наслідків для здоров′я громадян. Зокрема, йдеться про перевищення допустимих норм концентрації парів сірководню (H2S) та оксиду вуглецю (СО) в атмосфері, що у півтора-два рази перевищує нормативні показники.

Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації  - фото 6

Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації  - фото 7

Прокуратура знайшла докази про розкрадання майна Тростянецького спиртзаводу під час його модернізації  - фото 8

Вінниця.info, фото з сайту прокуратури, Вінницької облради та екологічної інспекції