7 трав. 2019 17:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

53

0

Проведіть діагностику організму – захистіть серце

Проведіть діагностику організму – захистіть серце

Починаючи з грудня минулого року 12 тисяч пересічних вінничан долучились до масштабного скринінгу з виявлення факторів ризику серцево-судинних захворювань.


Проведіть діагностику організму – захистіть серце

Починаючи з грудня минулого року 12 тисяч пересічних вінничан долучились до масштабного скринінгу з виявлення факторів ризику серцево-судинних захворювань. Фахівці Департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації вражені результатом: кожен з учасників дослідження має ризики для здоров’я! 58% обстежених — люди з надлишковою вагою. У 21% виявили підвищений артеріальний тиск і у стількох же — підвищений рівень загального холестерину капілярної крові. Водночас самі респонденти не усвідомлюють небезпеки. Тож як обстежувати свій організм, щоб уберегти серце та судини?

Досвід Жмеринського району

Пенсіонерка Ніна Іванівна зранку прийшла до лабораторії. Результат вимірювання загального холестерину — 7,5 ммоль/л. Тепер під керівництвом свого сімейного лікаря жінка корегуватиме меню і, можливо, прийматиме ліки для зниження цього показника.

«Мені 55. Близько десяти років тому у мене виявили гіпертонічну хворобу. Мушу постійно контролювати артеріальний тиск, рівень цукру та холестерину в крові, — пояснює жмеринчанка. — Перші два дослідження проводжу вдома, бо маю власні діагностичні прилади, а холестерин вимірюю у районному центрі первинної медико-санітарної допомоги».

Поява портативних холестерометрів спростила процес виявлення цього фактору ризику. Сама процедура займає всього 2 хвилини. На пальці руки роблять маленький прокол, краплину крові спрямовують на тест-смужку, і приладвидає результат.

«У межах субпроекту Світового банку Жмеринський район отримав 7 портативних холестерометрів та 735 тест-смужок,— розповідає Олег Калінський, головний лікар Жмеринського районного центру ПМСД. — За перший квартал 2019 року ми провели безкоштовний скринінг пацієнтам певних вікових груп. Зокрема, людям 40, 45, 50 та 55-ти років. У результаті виявили, що кожен третій має підвищений рівень холестерину, а більше половини обстежених — надмірну масу тіла. Ці дані дозволили скласти тактику подальшої роботи з пацієнтами із груп ризику».

Проведіть діагностику організму – захистіть серце

Випадок у Липовецькому медичному центрі

Олександр М. привів доньку на прийом до сімейного лікаря, але чоловікові й самому запропонували пройти профогляд. Індекс маси тіла виявив незначне перевищення норми. Тонометр зафіксував артеріальний тиск на рівні 150/90 мм рт. ст. Подальші обстеження вказали на порушення у роботі серця, тож Олександра направили до Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології.

«Я особливо не скаржився на самопочуття, тож не займався діагностикою організму, — зауважує чоловік. — Справжнім відкриттям для мене стало те, що деякі серцеві хвороби минають безсимптомно. На щастя, лікарі вчасно помітили небезпечні зміни і обійшлося без катастрофи».

«Оцінити стан організму можна за простими показниками: індексом маси тіла, об’ємом талії, рівнем цукру крові, рівнем холестерину у крові та артеріальним тиском. Необхідне для досліджень обладнання є в кабінеті будь-якого сімейного лікаря, а на саму діагностику достатньо лічених хвилин», — пояснює Наталя Маркевич, сімейна лікарка Липовецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

«Будьте свідомі щодо власного здоров’я, — нагадує Володимир Федик, головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації. —Базова діагностика (вимірювання артеріального тиску, цукру крові, холестерину, індексу маси тіла та електрокардіограма) здатна виявити порушення вроботі організму і вказати на подальші дії. Ці методи дослідження доступні для пацієнтів у будь-якому медичному закладі первинного рівня. Варто для початку звернутися до свого сімейного лікаря. Що ж до результатів проведеного в області скринінгу, то вони дозволили відкоригувати роботу «Шкіл здоров’я». Такі безкоштовні просвітницькі курси вже діють при амбулаторіях загальної практики сімейної медицини. Вони допомагають пацієнтам правильно позбуватися факторів ризику і дають практичні знання про здоровий спосіб життя».

Проведіть діагностику організму – захистіть серце - фото 2

Проведіть діагностику організму – захистіть серце - фото 3

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».